Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie trudne oj trudne

pytanie o zasiłek wychowawczy

Polecane posty

Mam pytanie: Na stronie: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 jest takie zdanie: Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym: * osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym, * duchownym. Chodzi mi o tą umowę zlecenie: Czy jeżeli oprócz umowy o pracę mam umowę zlecenie z ubezpieczeniem chorobowym to czy przysługuje mi na jej podstawie zasiłek macierzyński? jak się go oblicza? ze średniej zarobków z ostatniego roku? drugie pytanie: czy jeżeli w umowie o pracę na czas nieokreślony mam poza pensją podstawową wynagrodzenei prowizyjne to przy macierzyńskim jest mi to też wypłacane?

tak. ale nie chodzi mi o duchownych ... tylko o tą pierwszą część

Gość trryyyyy
Witam :) Umowę zlecenie masz z tym samym pracodawcą co umowę o pracę?

nie wiem jak jest ze zleceniem ale pewnie dolicza sie do zarobkow wynikajacych z umowy o prace :> pierwszenstwo w zasilku ma tutaj umowa o prace, a prowizje i premie wg przepisow sie nie wliczaja do sr chociaz pracodawca moze ci placic in plus

Gość pytaniie
a co jezeli umowa zlecenie i o prace sa u innego pracodawcy?

jesli zglosi o macierzynski u zleceniodawcy to do obliczenia musisz doniesc druki ZUA o oplaceniu ZUS z um o pr i odwrotnie jesli bierzesz macierzynski od pracodawcy to musisz poinformowac ze mialas rowniez zlecenie opalcane ZUS i doniesc dokumenty :) ale nie jestem pewna czy to bedzie sie sumowac, ten kraj jest tak antymacierzynski ze neiw ykluczone ze dostaniesz macierzynski tylko z jednej podstawy.. zadzwon sobie na infolinie zus i popytaj, ja te zmialam wiele watpliwosci o wys zasilku i pzrepisy okazaly sie bezlitosne :/

Gość zaaaaaaafff
No i dobrze, za dużo byś chciała, zasiłek od prowizji, hahahahahahha... nie mam ochoty płacić za twojego bachora z moim podatków, więc mam nadzieje, że tego zasiłku w ogóle nie dostaniesz. Pozdrowienia.

zaaaaaafff nie tylko Ty placisz podatki!!! ja zanim poszlam na macierzynski placilam i podatek i ZUS pzrez 8 lat wiec sorry ale chyba powinnam cos wreszcie dostac od panstwa zwlaszcza ze to tylko 4 mce, a poza tym oszczednosci to poszukaj w przepisie ktory zakazuje powrotu w trakcie macierzynskiego do pracy!!! to ejst skandal!!1 ze jak chce wrocic do pracy to nei moge!

Gość do myszsza
państwo dba o Ciebie a ty protestujesz. Macierzyński jest na okres połogu i opieki nad noworodkiem. Skoro nie chcesz nawet przez te 18 tygodni zajmować się dzieckiem, to po co zachodziłaś w ciąze? Biedne dziecko :(

jakby panstwo o mnie dbalo to by mi wiecej placilo na macierzynskim:P dziecko nie ejst biedne :P kocham je bardzo i gdybym siedziala z nim sobei w domu to by nie mialo co jesc:/

macierzyński będziesz mieć z obu tytułów tzn z umowy o pracę i z umowy zlecenia jeśli to nie jest umowa z tym samym pracodawcą :-) średnią liczy się z 12 m-cy a prowizje - powinny wejść A chodzi o ubezpievzenie - na mac. nie można być dwa razy ubezp. bo składki idą z budżetu państwa a wtedy mogą tylko raz być odprowadzane Na mac. można pracować!!! musisz zgłosić w ZUS lub u pracodawcy bo wtedy składki z budżetu nie będą odpr. tylko z umowy o pracę

sorry nie myśle z każdego mac będą składki tylko jakbyś podjęła pracę na mac. to jw A podstawy u każdego pracodawcy osobno się wylicza pozdr

jenefer nei masz racji na macierzynskim wolno pracowac tylko na zlecenie badz o dzielo i to nie u dotychczasowego pracodawcy u ktorego pobierasz macierzynski !!!! wiem to na 100%

Gość upppiii