Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzystkaaaa

matura ustna - pytanie?

Polecane posty

Gość Maturzystkaaaa

W tym tygodniu zdaje moje dwie matury ustne - z niemieckiego i polskiego, skąd moje pytanie. Czy opisując obrazek na maturze z niemieckiego, wystarczy powiedzieć kto/co, gdzie i co robi? Warto wdawać się w szczegóły opisu? Czy na maturze z j.polskiego pytania zadawane przez nauczycieli mogą dotyczyć tylko i wyłącznie utworów zawartych w literaturze podmiotu czy również pozostałych lektur z obowiązującego kanonu. Proszę o szybką odpowiedz! Thx! ;)

Gość koSsa
Co do obrazka i matury z języka obcego to ważne żeby jak najwięcej powiedzieć. nie kończ na 3 zdaniach takich ogólnych. ja opisywałam z angielskiego obrazek i babka mnie zapytała co jeszcze tam widze wiec ściemniaj :) np kim moga byc ci ludzie co robia itp itd. co do poslkiego moga zadac pytania tylko z utworów zawartych w literaturze przedmiotu ale bywa tak, ze np mogą kazać ci porównac danego bohetera do jakiegos innego albo zapytaja gdzie jeszcze mozna sie spotkac z podobnymi motywami. itp itd bądź przygotowana na wszystko ale nie bój się :)

Gość nauczyciel..
A stanie ci się coś, jak powiesz o tym obrazku trochę więcej? I udowdnisz, ze potrafisz sklecić nie 3 ale 5 zdań? No chyba że nie potrafisz. Co do polskiego: wolno im pytać z czego dusza zapragnie, aczkowliek powinno to mieć jakiś związek jednakowoż z tematem. W praktyce nauczyciele bardzo się starają zadać takie pytanie, na które nierozgarnięty i niedouczony maturzysta coś tam wymąci, bo w niczyim interesie nie jest oblewanie was, chociaz niektórym to by się naprawdę przydało.

Gość matura to bzdura
ustne matury to pic na wode z polaka zadaja pytania zwiazane z twoim tematem z lekturami ktorych uzylas, baaardzo proste

Gość Maturzystkaaaa
Tylko, że ja mam w swojej bibliografii tylko dwie lektury - Medaliony i opowiadania Borowskiego, reszta to literatura faktu i filmy. Temat: Dziecko wobec holokaustu. Omów problem analizując wybrane przykłady literackie i filmowe.

Gość matura to bzdura
nie boj sie zadadza ci pytania zwiazane z materialami w bibliografii albo powiazane, ja sie wogole nie przygotowywalam do pytan, zapomnialam wogole, ze one sa :D i nie stresuj sie jak wejdziesz, ja sie zestresowalam ale zupelnie niepotrzebnie, komisja sprawiala wrazenie jakby mnie wogole nie sluchala

Gość Maturzystkaaaa
A ile wynosi łapówka za zdanie matury ?

Gość koSsa
dokładnie :) oni tylko tak groźnie wyglądają :) i jeśli np w pracy masz słówka typu nowela, tren, baśń, powieść itd itp to też mogą ci zadać pytanie, żebys zdefiniowała czyli łatwe :)

Gość matura to bzdura
no wlasnie, ja np mialam powiedziec czym sie charakterysuje powiesc realistyczna, bo wykorzystalam taka w pracy

Gość koSsa
i często zadają pytanie do którego jakaś wiedza nie jest potrzebna :) mnie pytali co najbardziej do mnie przemawia z epoki pozytywizmu (bo taki miałam temat) malarstwo, poezja czy literatura więc zawsze można coś wymyślec :) ustna jest banalna tylko stres ogromny :)

Gość matura to bzdura
dokladnie tak:) te wszystkkie gadki ze trzeba dobre wrazenie zrobic itd do mozna sobie do kieszeni schowac, ja sie przez cala prezentacje bawilam dowodem ze stresu, raz sie zacielam porzadnie i pare razy nie moglam zlozyc zdania, a i tak dostalam max to byl szok komisja nawet na mnie nie patrzyla....

Gość koSsa
Heheh :) ej ja dokładnie tak samo:D myslałam, że go połamie z nerwów i też dostałam 20/20 :) i szok też ogromny :) zwłaszcza, ze reszta dostawała po 6 punktów tyle, że u mnie facet się strasznie patrzył i to takim przeszywającym wzrokiem, że o jezu :D ale na szczescie mnie to nie rozpraszało zbytnio :) I jak się odpowiada na pytania to trzeba sprawiać przynajmniej wrażenie pewnej siebie :)

Gość Maturzystkaaaa
Ktoś się wcześniej podszył pode mnie. Az takiego tupetu nie mam, by dawać łapówki. Wiem, na co mnie stać. W sumie bardziej boję się niemieckiego niż polskiego. Z niemca zawsze byłam słaba, z polskiego natomiast miałam zawsze piątkę. Hihi...nawet pracy nie mam napisanej w całości, tylko cześć. Jeden dzień i ją skończę. ;)