Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pralinka nieczekoladowa

Problem z Allegro.

Polecane posty

Gość pralinka nieczekoladowa

Ponad tydzien temu kupiłam pewną rzecz na Allegro. Nie był to drogi przedmiot, kwota rzędu 70 złotych+ koszty wysyłki. Po wygranej licytacji wypelniłam blankiet przelewu pocztowego i na drugi dzien przelalam pieniążki. Sprzedawca (ma dość małą liczbe u siebie komentarzy, w dodatku nic nigdy nie sprzedawał, tylko kupował) uparcie twierdzi, ze pieniązki nie doszly na jego konto. Wysłałam mu skan dowodu wpłaty. Na nic sie to zdaje. Sam sprzedawca grozi mi juz negatywem i wszczęciem sprawy na Allegro. Nie wiem co mam robić. Gdzie wyjaśnic te sytuacje? Czy jak pojde na poczte i opowiem o tym to moga cos poradzic na to? Jakie sa ewentualnosci ze pieniadze faktycznie nie doszly? A jak sprawdzic, ze koles mnie klamie ? Jak moge sie wybronic, BO WPLACILAM KASE OD RAZU !

Ty to zgłoś na Allegro, bo Ty dopełniłaś warunków umowy. Niech Cie nie straszy....

Gość zglos sprawe allegro
wyslij im skan i juz :) 70zl to sporo...

Gość Pralinka nieczekoladowa
No ale jak pieniadze faktycznie nie doszly na konto? Do kogo sie z tym fantem zglosic ? Blankiet wypelnilam prawidlowo.

Gość Pralinka nieczekoladowa
Skan juz mu wylalam. Sprawa jeszcze nie jest naglosniona na Allegro ale koles mowi , że niebawem bedzie musiał wszcząć sprawe, poniewaz na wplate mam rowno 7 dni.

Niech Cie nie straszy... powiedz mu, że dowody to masz Ty.... Jeśli będzie podskakiwał, zgłoś sprawę do Allegro. Na jego niekorzyść świadczy to, że jest nowy i ma mało komentarzy.

Gość spróbuj inaczej
A może dowiedz się w banku?? Mi kumpel kiedyś przelewał kasę na konto i nie doszła, dopiero kiedy zaczął się dowiadywać, sprawdzili nasze wyciągi i okazało się, że coś tam się spierdoliło i kasa do mnie nie doszła. Szybko to odkręcili i było ok. A może coś z numerem konta jest pomieszane?? Może Ty źle wpisałaś, albo on podał numer błędnie... W końcu to 26 cyferek, można się machnąć.

Przede wszystkim się nie kłóć. Różnie bywa. Wysłałaś skan. Jesli wysyłąłaś pocztą, mogło nie dojść, bo poczta jest powolna, ale mozesz już tam iść gdzie wpłącałaś i reklamować. Faceta poinformuj, ze idziesz zgłośić reklamację. Zachowuj wszystkie maile. Jeśli zgłosi sprawę do allegro - masz dowód wpłąty, więc bądź spokojna. Możesz też sama napisać do allegro, co masz zrobić w tej sytuacji - po prostu uprzedź go. Napisz, że wpłąciłąś, jesteś pełna dobrej woli, żeby to wyjaśnić, a facet CI grozi. W żadnym wypadku nie wpłącaj po raz drugi. Jeśli bank czy poczta gdzieś zgubiły przelew, to muszą to naprawić. SPrawdź też, czy dobrze wpisałaś numer konta. I on niech sprawdzi, czy dobrze CI podał.

Jeśli pieniadze doszły na konto, to bank ma na to dowód. W razie problemów - pisz do allegro po poradę. Oni tam miewają oszustów czasem, więc wiedzą, jak sprawdzić, czy pieniądze doszły. Poza tym kwoty powyżej 50 zł, a poniżej jakiejś są zwracane przez allegro - jakoś tak czytałam w ich regulaminie. Doczytaj ich regulamin najlepiej w kwestii bezpieczeństwa kupującego

Gość ale kto dziś pieniadze wysyła
POCZTĄ?? dziewczyno, tam czasem przekazy idą po 3 tyg, to normalka, napisz do sprzedawcy, zeby jeszcze troche poczekał, a nastepnym razem pieniądze wysyłaj przez bank (tranzakcja trwa góra 2 dni), a najlepiej przez konto internetowe- wtedy po kilku godzinach będą u sprzedawcy!

Gość nie wszyscy maja
konto internetowe :) Ja wysylam od znajomych z kont internetowych, zeby sprzedawcom zrobic dobrze, a potem te glupki wysylaja mi na adres z przelewu, zamiast na etn z allegro :O

no bo zawsze trzeba zaznaczyć i w mailu i w opisie przelewu... a konto internetowe żaden problem, praktycznie w każdym banku dodają tę usługę za darmo... z resztą zawsze mozna iść do banku i z normalnego konta zrobic przelew, na 100% będzie działało szybciej niz poczta-... większość kupujacych w necie, płaci też przez net- bo tanio i wygodnie, dlatego sprzedający się przyzwyczaili i się burza, jak kilka lat temu kupowałam na allegro to przekaz po 14 dniach nikogo nie dziwił....cóż czasy się zmieniają.....

Gość nie wszyscy maja
ale kto dziś pieniadze wysyła ---> Po 1: nie trzeba zaznaczyc, bo to jest oczywiste ze wysyla sie na adres podany na allegro. Przynajmniej powinno byc oczywiste. Niektorzy nawet zaznaczaja, ze na inne nie wysylaja ;) Po 2: zawsze zaznaczam w mailu ale nikt ich nie czyta :P Po 3 w tytule przelewu wszyscy sobie zycza numer aukcji i nick, to nie bede wpisywac swojego adresu :D

no widzisz, a ja wpisuje adres w tytule przelewu i nigdy nie miałam problemów....mam rodzinkę niezinformatyzowaną, więc ciąglwe coś zamawiam i na allegro i w różnych sklepach internetowych, nigdy nic źle nie przysłali, tylko w ostatnim tygodniu na inny adres mamie zamówiłam torbę na kółkach na zakupy i maszynkę do strzyżenia psa dla znajomej....

Gość nie wszyscy maja
ale wiesz, ze to na Twoja odpowiedzialnosc... Ze to co wpisane na allegro jest obowiazujace. I wlasciwie sprzedajacy nie musi brac pod uwage poboznych zyczen, by wyslac na inny adres. Wiesz, ze w razie czego, pomylki - to bedzie twoja wina... Dlatego zawsze lepiej na adres zaklepany przez allegro ;) Tyle razy sie juz sparzylam, ze wiem co mowie ;)

może mam wyjątkowe szczęście... choć nie sądzę... większość rzeczy kupuje w necie, nawet jedzenie i nigdy, podkreślam, nigdy nie miałam pomyłki, raz poczta zgubiła moją paczkę.... dlatego chętniej korzystam z przesyłek kurierskich... zazwyczaj w mailu zwrotnym zaznaczam duzymi drukowanymi literami, że to PREZENT i podaje adres na który nalezy wysłać, dopiero pod tym inne wymagane info i zawsze zaznaczam w tytule przelewu jesli jest inny adres niż na allegro czy w sklepie internetowym, moze dlatego nie miewam kłopotów...

Gość nie wszyscy maja
No co innego sklepy internetowe, co innego allegro. Tam jest wyraznie powiedziane, ze wysyla sie na adres z allegro. I niektorzy sprzedawcy naprawde nie zgadzaja sie na wysylanie na inny ;) I maja racje. Bo jak cos... to paczka zostala wyslana na inny adres niz w allegro i lipa z reklamacja ;) Wtedy jest wina sprzedajacego. Allegro nie uzna. A w przelewach zawsze pisze to co sobie sprzedajacy zyczy. Nadmiar informacji moze rownie skutecznie utrudnic identyfikacje przelewu jak ich niedobor ;) Coz... mam po prostu takie doswiadczenia. Nigdy bym nie wyslala paczki na inny adres niz ten podany na allegro ;)

Gość nie wszyscy maja
ale zgadzam sie co do jednego - wysylanie pieniedzy przekazem pocztowym to porazka... Chociaz szczerze mowiac jest to o polowe tansze niz w banku ;) Nie mowie tu o kontach internetowych, tylko wplaty w danym banku ;)