Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mikaa

co sądzicie o używaniu pieluch tetrowych? wasze za i przeciw...

Polecane posty

Dzieci śpią mogę dodać jeszcze trzy grosze. Mamo kochanego synka- jak zaczniesz akcje pt \" od dzisiaj chodzimy bez pieluchy \" to musisz być wytrwała.powiedzieć dziecku jakie są zasady i nie zakładać jej konsekwentnie ( tylko na noc). Ja nastawiałm sobie taki zegarek do jajek i co 30.min sadzałam na nocnik. Potem zwięszłam czas. Poza domem to samo. Podlewaliśmy drzewka w całej okolicy. I zawsze nosiłam na plac zabaw ze trzy zmiany majtek , spodenek i skarpetek. Po tyg. zauważłam, że syn przestał posikiwać i trzyma siku , aż go wysadzę. w drugim tyg. zaczynał wołać. bez prania dywanu się obyło , ale metoda skuteczna. Najfajniej było na wsi, jak się nie udało to trawka wszystko zniosła. Co do odparzeń - przy pampersach dobrze jest wietrzyć , codzienni dać pofikać dziecku pół godz. z gołą pupą. Jak w upał dziecko połaziło z kupą, bo dziadek nie wyczuł sprawy to wyleczyłam wszystko Bepantenem Plus.

sorry mialam napisać : baz prania dywanu się NIE obyło.

Gość Warto się czasem pomęczyć...
Witam, warto się czasem pomęczyć tak jak napisały koleżanki - a ponadto jest to spora oszczędność. Ja kupuję w dobrej cenie - znalazłam na allegro jeden sklep i z niego korzystam. Warto zajrzeć sklepeko.net pozdrawiam Iza Z.

Gość Mamusia Didusia
Jestem zdecydowanie za! Stary temat jak diabli, ale to nic ;-). Mam 9 miesiecznego synka i tetry dla nas sa mega. Pampersa zakladam tylko na noc, ale to i tak od 6miesiaca dopiero ;-). Pieluchy kupuje sie nie bielone naturalnego koloru. Pierze sie je w nislich temperaturach aby material sie nie zniszczyl i sie absolutnie nie prasuje bo wtedy wlokna sie uklepuja i nie spelniaja swoich funcji chlonnych tak samo jak nie daje sie do prania zmiekczaczy bo wlokna staja die sliskie co rowniez powoduje mbiejsza chlonnosc. Oszczednosc lasy i to duza ;-). Co do przemakalnosci tez temet zamkniety bo sa specjalne majtki ktore sie kupuje wlasnie do stosowania teter aby nie przemakalo na ciuszki.Jak dlanie tetra ma same plusy, szczyt lenistwa jesli sie nie chce. Swietnie mozna sie z Malcem bawic przy przewijaniu a i warzne zero odparzen ;-) kremow nie trzeba stosowac chyba, ze sie chce to oczywiscie mozna. Ogolnie dla chcacego nic trudnego, tyle w temacie ;-)

Gość gość
PO pierwsze brawo za brak lenistwa:):) Po drugie tetra czy pieluszki wielorazowe zdecydowanie bezpieczniejsze dla skóry dziecka. Ja mam trójkę dzieci. Najstarsza obecnie nastolatka wychowana na tetrówkach i żadnych nigdy przenigdy problemów skórnych czy z odparzeniami , dupa zdrowa do dzisiaj:) Młodsze mają 2 latka i roczek. Ale ja zakupiłam dla nich otulacze i to nie jakieś najdroższe . dla każdego starczylo mi po 5 par majtów za jakieś 19 zł kupowałam w sklepie eko internetowym . Do tego kupiłam 10 wkładów z mikrofibry i 20 pieluch tetrowych. Na grubszą sprawę :) są dodatkowo ekologiczne wkłady jednorazowe które kładziesz na tetrówkę lub wkład z mikrofibry. Nie są drogie bo jakieś 200 sztuk jednorazowych kosztuje koło 15 zł. Także jak dla mnie rewelka. No i dwulatek od 3 miesięcy korzysta tylko i wyłącznie z nocnika. Mam wrażenie że to też dzięki tym tetrówkom. Same plusy a największy to zdrowie dziecka.POLECAM!!! jak ja dałam radę z pieluchowaniem dwójki równocześnie to Ty też dasz radę z jednym. :)

Gość gość
Tetry nie probowalam ale mam na stanie ok 15 pieluch wielorazowych i mieszam razem z pampersami. Wiadomo ze na wyjscia i na noc pampers ale w ciagu dnia ddlaczego nie pobawic sie w pieluszki wielorazowe. Ja kupilam tzw pieluszki PULL sliczne mieciutkie i nie trzeba prasowac. Schna w ciagu godziny. Tez uzywam tych specjalnych wkladow - wygladaja jak duza mocna chysteczka hignieniczna. W razie kupy zwijasz tylko 4 rogi i pac do kibelka bo mozna je splukiwac. No i nie trzeba sie babrac w kupce przy praniu! Fakt, ze trzeba tak czy siak zaprac po kupce ale trzeba pamietac ze kilkumiesieczne dziecko kupka okolo 1 razu dziennie wiec nie ma tego znowu az tak duzo. Osikanych pieluszek w ogole nie zapieram tylko wrzucam do pralki na program 90 stopni z praniem wstepnym i pachna jak nowe;) Sa o wiele bardziej ekologiczne i zdrowsze (szczegolnie w przypadku chlopcow poniewaz pampersy przegrzewaja jaderka i moga powodowac nieplodnosc) i mam straszne wyrzuty sumienia kiedy ubieram dziecku pampersa:(

Witam, ja też używam wielorazówek i jestem zadowolona, zaczęłam jak córka skończyła rok, żeby powoli przyuczać na nocniczek i jak do tej pory idzie nam w miarę dobrze, wiadomo zdarzają się wpadki ale przy sikaniu bo jeśli chodzi o coś grubszego to woła, więc z zapieraniem nie ma problemu... i wcale to nie jest ani takie nie wygodne, a tym bardziej kosztowne bo pieluszki tzw. kieszonki w granicach od 15 wzwyż. Wkłady pozwoliłam sobie uszyć sama z flaneli i świetnie się nadają, dodatkowo tetra... Pozdrawiam.

Gość gość
ja na początku używałam po dwie pieluchy tetrowe- po prostu nie opłacało mi się pampersów, bo noworodek tylko je i robi kupę 100 razy na dzień, więc po każdym karmieniu pampers byłby do wyrzucenia pieluchy zużyte spłukiwałam i wrzucałam do wiadra z niewielką ilością proszku, a prałam wieczorem, nie dawałam płynu do płukania, bo wtedy nie chłoną płynów (że się tak wyrażę) i nie prasowałam miałam 40 pieluch, starczyło na dwóch synów (1,5 roku różnicy) ale robiłam to nie dla sprawy, tylko z oszczędności, ale nie wspominam tego okresu traumatycznie, było więcej przebierania ale dałam radę, tylko ciągle sprawdzałam czy się nie zesikał

Gość gość
ja używam, ale dodatkowo mam kilka otulaczy, dzięki temu nic nie przecieka. tetrówek mam 40. wrzucam do pralki na 60 lub 90 C, a potem na zmiane prasujemy. nie jest tak źle. rzadsze kupy zapieram ręcznie a potem znowu do pralki. są też odkarzacze, dodajesz ok 1 łyżeczki i możesz prać w 60 C. na spacery i wyjazdy używamy jednorazówek ekologicznych.

Gość gość
tetra nie, wielorazowe tak

Gość mama mamama aa
ja np. widzę same minusy pieluch tetrowych : - musisz ich kupić na tony chyba, bo wiesz że pieluchę tetrową zmieniasz co chwilę... jak dziecko zrobi siku - a noworodek potrafi bardzo dużo sikać, często robić kupki... - przerażało by mnie wstawanie po 10 razy w nocy na zmianę pieluchy, a uwierz mi, że i tak będziesz wstawać sporo razy w nocy na karmienie i chcąc nie chcąc po nocy zamiast być wypoczęta będziesz zmęczona... - kiedy dziecko będzie spało w dzień (wtedy najczęściej śpią też mamy, bo padają ze zmęczenia) to Ty będziesz robiła pranie, prasowanie, gotowanie, itd... - dziecko będzie mniej spokojne, bo będzie miało cały czas szmatę między nogami, która będzie szczypać i śmierdzieć - nie wyobrażam sobie też wyjazdów do rodziny i zamiast siedzieć przy stole to zamaczać brudne pieluchy u kogoś w wannie - jeżeli chodzi o cenę to wcale nie oszczędzasz (pieluszka to ok. 50gr, a koszty związane z pieluchą tetrową to- sam jej zakup, bardzo dużej ilości sztuk, do tego policz sobie wodę, prąd na pralkę i żelazko, nie wspomnę o cennym czasie... - oczywiście da się używać pieluch tetrowych, w końcu nasze mamy tak robił, ale jakie były zajechane od świtu do nocy to nikt nie wie....

Gość gość
Ja uzywam wielorazowych,tetry probowalam przez kilka dni ale u mnie nie zdalo to egzaminu bo mam nianke i jak wiadomo nie chce jej sie bawic w takie rzeczy a pozatym jak bym wrocila o 26 z pracy to nie chcialoby mi sie prac a pozniej stac reszte wieczora przy zelazku

Gość gość
Sory o 16