Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agat45

Ksiązka dla mamy koło 50.

Polecane posty

Gość Agat45

Witajcie, szukam prezentu dla mamy na Dzień Matki. Chciałabym kupić jej jakąś fajną ksiażkę - na czasie, ale nie infantylną. Mama jest koło 50ki, trochę doświadczona przez los i przez to dość zgorzkniała niestety. Próbuje ratować małżeństwo z tatą, ale choć oboje chcą to niezbyt im wychodzi. Chciałabym kupić jej jakąś książkę dotykającą jej problemu, może trochę psychologiczną, ale pozytywnie nastrajającą. Może możecie mi trochę pomóc? Agata

Gość fghjkl
Może "Smażone zielone pomidory"?? Ksiązka ciepła, z polotem i humorem, dla kobietki :)

Gość dadeta
w empiku są fajne książki psychologiczne

Gość Kup jej
Katarzyny Grocholi (urodzona w 1957r.) Nigdy w życiu Serce na temblaku Ja wam pokażę Widziałam gdzieś takie wydanie wszystkich trzech ksiązek z jednym tomie. Poprawi jej sie humor.

Gość Agat45
No wlasnie nie wiem, czy Grochola nie bedzie zbyt latwa w odbiorze. Mama na takie historie reaguje takim dziwnym usmiechem i kiwaniem glowy ("w prawdziwym zyciu to tak nie ma"). Dlatego szukam czegos głębszego ale jednak pozytywnego..

Gość Kup jej
ja mam 41 lat, i wiem, że czasem warto się pośmiać i rozerwać inaczej to właśnie ma się takie problemy jak twoi rodzice może twoja mama ma jakiekolwiek zainteresowania? bo mnie możnaby kupić książkę z historii polskiego lotnictwa, o robieniu fotografii (ale juz na wyższym poziomie), jakąś książkę podróżniczą (podróżować nie ma czasu, ale warto pomarzyć)

Gość Agat45
Dokładnie... najchętniej to bym jej kupiła jakis poradnik, ale ona wszystko kwituje tym dziwnym uśmiechem.. że książki książkami a życie życiem - ona to wie... Dlatego myślałam o czymś, co by ją rozerwało trochę... Czasami mnie drażni takie podejście, ale to moja mama i smutno mi, że ma takie szare i smutne życie...

Gość Agat45
Zainteresowania to mama miała (muzyczne raczej), ale teraz to głównie siedzi i ogląda tv, prawie całe dnie. Lubi kryminały... Ale nie chce jej kupowac książki kryminalnej tylko coś pozytywnego..

Gość Kup jej
Ach, słuchaj kup jej "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" John Gray, ta książeczka bardzo mi pomogła w świadomym kontakcie z moim chłopem - warto przeczytać (tacie też nie zaszkodzi) Z tej serii jest dużo fajnych ksiązeczek, ale moim zdaniem obowiązkowo trzeba zacząc od przczytania tej pierwszej klasycznej pozycji "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" Marsjanie i Wenusjanki zawsze razem Marsjanie i Wenusjanki. Tajemnica udanego związku Marsjanie i Wenusjanki rozpoczynają życie od nowa. 365 sposobów na ożywienie miłości - też John Gray 🖐️

Gość Agat45
Hmm.. to może być bardzo dobry pomysł. Chyba spróbuję i może dorzucę "pomidory" albo Grocholę :) Dziękuję.

Gość dadeta
kup jej rolki i niech jeździ z tobą lub ojcem albo zabierz ja do kawiarni albo na basen, kina, najlepiej z ojcem moze przyjęcie niespodzianka

Gość dadeta
moze lubiła coś w młodości ? moze ma na coś ochotę ? wypytaj

Gość Kup jej
Myslę, że Graya możesz kupić i się nie przejmować jej pseudofilozoficznymi uśmieszkami. Może przeczyta z samej ciekawości coś Ty to przyniosła. Ale skoro ogłupia się całymi dniami telewizorem to czarno widzę coś to czytelnictwo :-(

Gość Kup jej
I była kiedyś taka świetna książka "Żyć w rodzinie i przetrwać" napisał Robin Skynner też polecam, ale nie wiem czy dostępna

Gość Kup jej
Mieli też wydać "Żyć w tym świecie i przetrwać" Robin Skynner, John Cleese ale nie czytałam, muszę to poszukać - dobrze, że mi przypomniałaś :-)

Gość Kup jej
"że książki książkami a życie życiem - ona to wie... " tak to jest jak się nie próbuje zastosować przynajmniej niektórych porad z książek ja byłam zafascynowana jak testowałam rady Johna Graya na swoim mężu ;-) byłam zaskoczona skutecznością i nie omieszkałam przeszkolić męża i zapoznać go z tą lekturą

Może coś Moniki Szwaji/Szwaja (?) - świetnie napisane książki o kobietach, niekoniecznie idealnych :)

Gość Agat45
Potrzebna jest ksiazka zeby sie czyms zajela... nie film, bo i tak za duzo tv oglada... chciałabym, żeby się od tego oderwała. A co do wypadu gdzies to niestety niewiele jest możliwości, bo mieszkamy w małym mieście. Kawiarnia może by się znalazła, ale mama nie chce nigdzie wychodzić. Kupiłam jej "bon" do fryzjera (farbowanie + obcięcie, bardzo chciała akurat do tego isć) na gwiazdkę, do dziś nie wykorzystała... Może przy udziale taty by się coś dało zrobić, ale ja już nie mam siły robić za pośrednika, co ma robić jedno żeby drugiemu sprawić przyjemność i nie zranić.. Ile już się natłumaczyłam.. Przyjęcia niespodzianki raczej nie dam rady zorganizować, za dużo pracy w pracy :(

Gość Agat45
Na pewno przejrzę wszystkie ksiazki, które zasugerowałyście. Mam nadzieję coś wybrać. Na Graya chyba na pewno się zdecyduję. A może do tego wypad rodzinny do kawiarni bym dała radę... Na to dużo nie trzeba :)

Gość Kup jej
Agat45, wiesz co? szczerze ci radzę po prostu nie wtrącaj się w ich sprawy, bo ich nie zmienisz - niestety Najlepiej i najzdrowiej dla ciebie jak się zajmiesz swoim życiem. Nie dasz rady niczego zrobic za rodziców. Oni mogą sobie pomóc, ale tylko wtedy gdy sami zechcą chcieć. 🖐️

Gość Kup jej
ja bym nie dawała jej wielu książek-poradników, bo na rzadnym nie będzie umiała się skupić wybierz jednego autora, a inne to na inną okazję skoro spodobała ci się Gray to kup np. "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" i za jednym zamachem "Marsjanie i Wenusjanki rozpoczynają życie od nowa" książki wyselekcjonowane i jakieś dodatkowe atrakcje typu wycieczka dookoła miasta, wypad do lasu+ognisko własnoręznie zrobione z kiełbaskami

Gość Kup jej
"Zainteresowania to mama miała (muzyczne raczej), " wypad na jakiś koncert???

powiem szczerze, ze poradniki typu \"mezczyzni z Marsa, kobiety z Wenus\" wydaja mi sie raczej plytkie i glupie, dobre dla nastolatek moze, ale nie dla doswiadczonej, dojrzalej kobiety :P

Gość Kup jej
Najwyraźniej ja jestem plytką i glupią, ale doswiadczoną, dojrzałą kobietą :-P skoro na niej skorzystałam spróbuj zastosować w życiu coś z porad tam opisanych, a zobaczysz czy to warto było czytać

Gość Kup jej
Oczywiście na przeczytaniu tych książek nastolatka też nie straci.

Gość Agat45
Kup jej - masz rację, ze nie powinnam ingerować, ale zal mi sie patrzy jak oni się tak męczą...

Gość Agat45
Długa historia zresztą... A co do ksiazki, kupię jedną, a jeśli dwie to jeden poradnik, jedna do poczytania i zobaczę.

Gość Agat45
Kupiłam 'Mężczyźni są z Marsa..." i dodałam wspólne wyjście. Zobaczymy, co będzie :) Pozdrawiam i dziękuję za radę

Gość Ogrmona_zebra
I co było??