Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takamama

KTO PRACUJE ZA GRANICA I WIE COS NA TEN TEMAT???

Polecane posty

Gość takamama

Mam stałe zatrudnienie (na czas nieokreslony) w UK. Tam tez mam bezpłatną opieke zdrowotną. Jak to jest (bo w koncu to UE..)-czy tutaj takze moge bezpłatnie z niej korzystac? Co powinnam zrobić żeby tak było? Dodam, że interesuje mnie to ze wzgledu na chęć urodzenia swojego dzieciatka wśród lepszych -tj.polskich :) - lekarzy. Dzieki za wszelkie info!:)

idz i zarejstruj sie w surgery (go) przydziela Ci polozna i tyle, ona Ci wszystko powie, powysyla wszystko do szpitala, jak beda chcieli zrobic ci usg poinformuja cie listem, nic sie nie boj.

Gość takamama
ja tam juz bylam i korzystalam z obslugi ale stwierdzam ze lepiej na porod wybrac Polske i tu ta w/w kwestia:)

taka mama ja tez chcialam w pl, ale jak urodzilam tutaj to zlego slowa nie powiem opieka super, znieczulenie zzo, osobna sala rodzacych, wyzywienie i kawy dla faceta no full dlaczego nie chcesz tutaj?

Gość takamama
Bo leze na razie w lozku bo ciaza jest zagrozona a do tamtejszych lekarzy nie mam zaufania-srednio sie interesuja i mysle ze rownie srednie sa ich kompetencje. Poza tym w Polsce wysmialiby juz dawno uzywanie przy porodzie kleszczy a tam takie metody stosuja:/ Znam 2 kolezanki ktore tam rodzily i w obu przypadkach uzyto kleszczy! Tu by mi na poczatku (to pierwsza ciaza) pomogla mama a po tych 3,4 miesiacach wrocilabym.

po pierwsze - w polsce też się stosuje kleszcze :O i nie dla widzimisię lekarza a po to by uratować dziecko które nie moze wyjść i może się udusić :O wolałabyś martwe dziecko urodzić bo lekarze nie stosują kleszczy? wątpię... po drugie - w pl nie masz ubezpieczenia, książeczki ciąży, wszystkich wyników krwi itd. Nie sądzę by brali pod uwagę te z UK, będą ci kazali latać po laboratoriach i robić nowe :O poza tym wydaje mi się że nie unikniesz ględzenia że skora siedzisz w UK to tam było rodzić a nie latać z dupą (sorry że tak piszę ale to polska mentalność) po trzecie - zaraz zlecą się pomarańcze i naskoczą na ciebie że nie będą płacić podatków na takiego nieroba jak ty, że jak wrócisz do PL to się zarejestrujesz jako bezrobotna bez prawa do zasiłku i dzięki temu będziesz miała darmową opiekę NFZ z ich kasy :O - taka kafeteryjna mentalność :O Pozdrawiam!

Gość takamama
hm.... czy przesadzam?:)

Gość takamama
w Polsce nie stosuje sie kleszczy tylko wypchniecie poprzez gwaltowny mocny ucisk na brzuch - czyli wypchniecie dziecka co jest bardziej naturalne a nie ciagniecie dziecka kleszczmi..

mi w pracy dali taka karte NHS jakas taka niby na cala europe wazna, nie mam jej przy sobie zeby sprawdzic ale moze zapytaj pracodawcy. Podobno jest wazna w Europie wiec w Pl tez, ja nigdy jednak nie skorzystalam wiec naprawde niewiele moge pomoc. nie mieszkam juz w uk

Gość takamama
ja wlasnie przyjechalam do Polski i tu sie dowiedzialm i zostalam"polozona do lozka"

Gość takamama
tam pierwsze USG mam miec 4 czerwca a do tego czasu to lekarz w Polsce ktory zrobil USG powiedzial ze poronilabym:(

aaaaa jak jestes tutaj na miejscu to powiedz zeby facet wyslala ci aplikacje po ta europejska karte.

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
w uk opieka jest BARDZIEJ NIZ BEZNADZIEJNA, dla mnie zabili juz jedno dziecko, doslownie, moj lekarz w Polsce stwerdzil ze to jakis horror co sie dzieje tutaj, drugie dziecko bede rodzic w Polsce,

właśnie uciskanie na brzuch o którym piszesz jest zabronione w PL od dobrych kilku lat :O a lekarze nadal to stosują a pacjentki chwalą ich pod niebiosa nie wiedząc jakie zagrożenie niesie ten ucisk :O skoro tak ci dobrze teraz w PL to siedź tam, zarejestruje się w UP i tyle

Gość takamama
ok-zorientuje sie w kwestii tej karty.A na dobra sprawe -co do ewentualnych narzekan tych co mysla ze to za ich pieniadze- oplacac sobie tutaj tez moge, ale najpierw trzeba wiedziec jakie sa zasady-co mi sie nalezy a co nie(stad to pytanie)

Gość takamama
do ziarnko_piasku: ja wiem gdzie mi lepiej i o to nie pytam gdzie mam siedziec,jak rowniez (z drugiej strony) nie ja pierwsza wiem gdzie jest lepsza opieka zdrowotna (kompetencja lekarzy).Pytalam zupelnie o co innego...