Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odpowiem na każde pytanie

MASZ PYTANIE -chętnie pomoge!!!!

Polecane posty

Witam! Odpowiem na każde zadane pytanie w zakresie antykoncepcji, płodności itd.

Gość Malaaaaaa
Znowu się boję ze wpadłam. Kochałam sie z chłopakiem jakies 6 dni temu i pękła nam gumka. Najgorsze jest to, ze ani ja ani on nie wiemy czy on skończyl czy nie. Tak bardzo się boję.... Okres mam dostac 25.05. czyli za 4 dni ale przeciez ani mnie piersi nie bolą ani nic (a przed okresem mnie zawsze piersi bolą) boje się a najgorsze ejst to ze z kim jak z kim ale z nim to akurat nie mogę miec dziecka....z wielu powodów...zreszta sama jestem za młodA...dodam ze on pali papierosy, codziennie pije kilka piw i pali maryske. wiec jego sperma moze byc słaba to moze nie zajdę?? prosze....

Gość Poczatkujaca111111111
Ja mam pytanie: jak obliczyc termin jajeczkowania przy cyklu trwajacym ok. 33 dni?

Ale bzdury!!!! NIgdy nie wiadomo dokłądnie kiedy może byc owulka! Tylko obserwacja śluzu i testy na owulację! W kazdym miesiacu moze byc inaczej!

dzieki :)

to jak w koncu :(

początkująca : U kobiet o regularnych, 28-dniowych cyklach jajeczkowanie występuje najczęściej między 12. a 16. dniem cyklu, w związku z czym przedowulacyjny okres niepłodny powinien trwać od 1. do 9. dnia cyklu, drugi zaś, poowulacyjny, od 18. do 28. dnia. Te dodatkowe dni, które należy uznać za prawdopodobne płodne (między 9. a 12. oraz od 16. do 18.) to poprawka uwzględniająca przeciętny okres życia plemników oraz zdolność komórki jajowej do zapłodnienia. Jeżeli kobieta ma cykl dłuższy – choć regularny – musi wyznaczyć swój okres płodny indywidualnie. Jak wiadomo, druga faza cyklu (od owulacji do miesiączki) ma najczęściej stałą długość i trwa około dwóch tygodni. Można powiedzieć, że jest bardziej regularna od fazy pierwszej. Innymi słowy, o ile trudno ustalić, jak szybko po miesiączce nastąpi owulacja, o tyle ze znacznie większą pewnością możemy przyjąć, że od owulacji do początku miesiączki (druga faza) upłynie14 dni. Należy więc od średniej długości sześciu cykli (oczywiście trzeba dokładnie zapisywać ich daty) odjąć 14 dni. W ten sposób wyznaczymy przypuszczalny termin wystąpienia owulacji. Po określeniu przypuszczalnego terminu owulacji przystępujemy do obliczenia dni „bezpiecznych” do współżycia. Skoro plemniki mogą przetrwać średnio 72 godziny, teoretyczny okres niepłodny powinien zacząć się w naszym przypadku w dniu wystąpienia miesiączki i trwać do 12. dnia cyklu. Poowulacyjny okres niepłodny będzie natomiast trwał od 21. dnia cyklu do kolejnej miesiączki. Choć wyznaczony w ten sposób termin jajeczkowania okaże się prawdziwy dla znacznej liczby kobiet, trzeba pamiętać, że u bardzo wielu cykle mają zmienną długość, a takim przypadku nasze wyliczenia okażą się mało przydatne. Warto też dodać, że druga, poowulacyjna faza cyklu jest zawsze pod względem antykoncepcji bezpieczniejsza niż pierwsza.

ppoczątkująca ----Nawet mierzenie temperatury nie daje 100% pewności. Wystarczy lekkie przeziębienie i nie ma efektu. Najlepsze w takim przypadku są testy owulacyjne

Mallllaaaaaaaaaaaa---------Za wcześnie by mówić i ciąży czy o jej braku. Jeśli nie dostaniesz miesiączki w terminie to zrób test ciążowy lub w laboratorium Beta hcg .Może warto pomyśleć o pigułkach?

Dziekuje za profesjonalna odpowiedz 🌼

proszę o odpowiedź na moje pytanie tutaj zadane: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3750739 jak to jest z tabletkami? 1) to że ma ,,mało hormonów'' tzn że jest mało skuteczny w zapobieganiu ciąży? I ,, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest bardzo małe'' --> czyli że nie daje bezpieczeństwa takiego jak inne tabletki antykoncepcyjne? 2) czym się różni Microgynon 21, który jest dwuskładnikową tabletką antykoncepcyjną od innych tabletek? Np jasminum, diana-35 czy jakoś tak? to są dwuskładnikowe i więcej składnikowe tabletki?

Gość mikulka
mam takie pytanie;mialam robiona cytologie podaczas zapalenia pochwy,o dziwo wynik wyszedl dobry czysta 2 czy to mozliwe ?

Gość jamiee
jaka jest najlepsza pozycja na pierwszy raz ? probowalismy juz z chlopakiem 3 razy i nic z teog nie wyszło.... strasznie mnie boli przy zblizeniu :/ juz nie wiem co mam robić... jak tylko zaczyna "wkładac" to od razu sie odsuwam...

A prosze bardzo :)

Gość Sandrunia25
Jesteś ginekologiem??

Gość postrzelona20
hmm w poiniedziałek miałąm robione usg piersi i dopochw...usg narzadów rodnych....jak i ja tak i lekarz wyczułam 2 gyzu na piersi i mam je z 3 miesice a usg ni nie wykazało,zadnych zmian...po 2 po odczytaniu wyniku usg dopochwowego jajnik prawy 22 na 14 mm a lewy 25 na 23 mm z widoczna wewnątrz przestrzenia płynowa powiedział,ze wszystko ok...a ja sie dowiadywałam ,ze to juz torbielka,ale mała...wiec ni ewie m komu wierzyc. usg byo robione w ok 12 dniu cyklu na 26-35 dni cyklu.

Fresie ----Do dyspozycji mamy pigułki z dwoma rodzajami hormonów - estrogenem i progestagenem - oraz tzw. minipigułkę z jednym hormonem (progestagenem). jednofazowe - wszystkie tabletki mają ten sam kolor i zawierają stałą ilość estrogenu i progestagenu (np. Rigevidon, Cilest, Marvelon, Minulet, Harmonet, Stediril, Loveston, Minisiston, Mercilon, Femoden, Logest, Diane-35, Microgynon). dwufazowe - w opakowaniu są dwa rodzaje tabletek (10+11) różniących się między sobą kolorem. Wszystkie zawierają tyle samo estrogenu, ale (w zależności od fazy cyklu) zmienia się ilość progestagenu (np. Anteovin). trójfazowe - opakowanie zawiera trzy rodzaje tabletek w różnych kolorach i o różnej zawartości estrogenów i progestagenu (np. Tri-Regol, Triquilar, Trinovum, Trisiston, Trinordiol 21, Milvane, Triminulet). Tabletki dwu- i trójfazowe naśladują stężenia hormonów w naturalnym cyklu kobiety. Mają różne kolory po to, żeby przyjmować je w określonej kolejności (zmniejsza to możliwość pomyłki). Pigułki jednofazowe są najodpowiedniejsze dla kobiet młodszych (także nastolatek). Dwu- i trójfazowe pigułki wskazane są dla pań z zaburzeniami cyklu.

mikulka-------głównym zadaniem cytologii jest stwierdzenie czy nie ma komórek nowotworowych, ato można stwierdzić niezależnie od tego czy jest stan zapalny czy też nie. Pozatym , cytologia częściowo może też pomóc w nadzorowaniu leczenia stanu zapalnego. Więc lekarz miał rację pobierając wymaz.

Dziękuję ślicznie :) A to że ma ,,mało hormonów'' CZYLI TO CO JA BIORĘ tzn że jest mało skuteczny w zapobieganiu ciąży? I ,, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest bardzo małe'' --> czyli że nie daje bezpieczeństwa takiego jak INNE tabletki antykoncepcyjne?

Gość rytrawawawa
Gooogle nie boli.....Więc jesteś lekarzem czy nie???? Bo szukać w necie i wklejać informacje każy umie:-)

Gość jola____
prosze o polecenie najlepszych pigułek dla kobiety po 40-stce,ktora rodziła ,wiecej dzieci nie planuje(nie pale),mam niedoczynnosc tarczycy

rytrawawawa --> chyba nie każdy umie skoro zadaje pytania:)

jamiee---------Być może jesteś za mało nawilżona???? Jeśli tak to możesz w aptece kupić żel do strefy intymnej .Możesz być również za mocno zestresowana że zaciskają się Tobie mięsnie pochwy. Najlepsza pozycja to klasyczna pod pupę kładziesz poduszkę (dzięki niej ból będzie mniejszy)

Gość Sandrunia25
No wlanie tez mialabym kilka pytan ale do osoby kompetentnej. Też co nieco znam się na antykoncepcji itp. ale bałabym się tak doradzać ludziom.

Sandrunia ----- Tak jestem po medycynie.

Friese ---------Jesteś bezpieczna!!!!!! Pigułki dają 99,8 pewności!

Gość jamiee
ym :) dla chlopaka to tez pierwszy raz... i moze ciezko mu trafic ? ginekolog twierdzi ze jestem szczupła osoba i po prostu mam tam wąsko

witam, chcialabym Was zapytac,w ile dni od zapłodnienia zaczynaja bolec piersi? mielismy z chlopakiem, taka troszke \"niebezpieczna\" sytuacje, noi za kilka dni powinnam planowo dostac okres. odczuwam bol piersi ale mam tez tak, przed @caly czas cierpliwie czekam ale im blizej terminu @tym bardziej sie niepokoje. dzieki za odp.testu niestety nie moge sobie zrobic bo mam problemy z tarczyca, a czytalam ze gin moze stwierdzic tylko 6-tyg ciaze

Gość postrzelona20
prosze o odpowiedź bo mnie to ni epkoi ...zadawałam wyzej...a i dlaczego tez lekarz nie wykonał cytologii jak stwierdził nadżerke...?? jak pójde na konrol za tydzien po leczeniu albothylem to mge napomknąc ze by zrobił?