Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

grudniowa mama 06

Uszkodzenie zęba mlecznego

Polecane posty

Gość gość
Z ciekawosci sprawdzilam na internecie bo wtedy jak mi opowiadali to az tak w to nie wnikalam i to jest choroba odogniskowa u nich o ile dobrze pamietam najbardziej ucierpialy chyba nerki i tego juz sie nie da wyleczyc i mala juz od lat boryka sie z konsekwencjami

" w sumie po takim czasie nie powinien juz ciemniec, jesli przez pierwsze 6 tygodni nie zrobi sie ciemny to jest ok, podejrzewam ze twoja córcia sobie ten zab poprawiła tylko mniej bolesnie i dlatego dopiero teraz ciemnieje" xxxxxxxxxxxxxxxxxxx BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ! Ktoś kto pisze takie pierdoły powinien walnąć się w łeb, bo może zrobić komuś ciężką krzywdę! Ząb który uległ urazowi jest kontrolowany pod kątem żywotności miazgi przez WIELE LAT, bo wiele lat po wypadku może obumrzeć stając się ogniskiem zakażenia! Skoro ten ząb ściemniał KONIECZNA jest wizyta, wielokrotna zresztą u lekarza aby radiologicznie i klinicznie ocenić żywotność!

Gość gość
o rany to teraz jestem wystraszona na maksa! Ponieważ po upadku i ubiciu zęba konsultowaliśmy to ze stomatologiem, która twierdziła, że w porządku i należy obserwować zęba. Teraz wydaje mi się być odrobinę ciemniejszy (po tych 4 miesiacach) - co może mnie jeszcze zaniepokoić?, bo tak jak pisałam dziecko ma 20 miesięcy i nie ma opcji żeby dobrowolnie dała sobie wykonać prześwietlenie bądź otworzyć usta nie przerwanie przez kilka minut... wiec co dalej???

Gość gość
To idz z nia i przytrzymaj. Szczerze ja bym chodzila conajmniej co pol roku i przeswietlala zeby upewnic sie ze nic sie tam nie dzieje. Zreszta i tak syn co pol roku jest na czyszczeniu i kontroli chociaz nic sie u niego nie dzieje i zeby ma zdrowe.

Nie chodziło mi o straszenie Cię na maksa, ale osoba, która napisała tamten post napisała taką głupotę, że naprawdę komuś mogła zaszkodzić. Bardzo poważnie, bo znam taki przypadek, ale już dalej Cię straszyć nie będę ;D Nie jestem zwolennikiem przemocy na fotelu wobec dziecka, niezależnie od wieku, ale zgadzam się z poprzedniczką, może trzeba będzie przytrzymać, powstrzymać, cokolwiek, ale skontrolować zdecydowanie jak najszybciej jest konieczne. Może lekarz zaniecha robienia zdjęcia, bo badanie żywotności będzie wiarygodne, może trzeba będzie prześwietlić, wszystko da się przeżyć ;)

Gość gość
dzięki za odpowiedzi :-) wizytę mamy w piątek 13 - żeby było weselej ;-) mam nadzieję, że da sobie obejrzeć tego ząbka!

Gość gość
zapomniałam napisać po wizycie. Zrobiliśmy rtg i okazało się, że nerw jest nienaruszony uff... jednak to koniec, bo dopóki nie wypadnie muszę obserwować czy nie robi się jakiś stan zapalny. Póki co odetchnęłam z ulgą :-) pozdrawiam

Gość Emy
hej, moja 2,5 letnia córcia tak wyliczyła odległosc ze ząbek nr.1 ciupke sie rusza i troszkę go nie ma;( czy jest możliwosc ze jej ten ząbek da się uzupełnić? Nie mam pojecia jak to z mleczaki jest

Gość gość
Zeby nie wypadl, nie ruszac. Uzupelniac nie ma co, nic sie z nim nie stanie.

Gość Emy
ale ma taki nierowny, nieladnie jak na dziewczynke:(

Gość gość
Witam moja córka 3,5 letnia też niedawno uderzyła buzią o kamień i to tak mocno że skaleczyła dziąsło i ząb górna jedynka się rusza. Poszłam z nią tego samego dnia do stomatologa ze względu na to żeby stomatolog obejrzał i przepisał jej antybiotyk żeby nie wdało się zakażenie. Teraz idziemy w Środę 4 maja na konsultację i zobaczymy co to będzie z ząbkiem.