Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIEUMIEJACA

CZY smoczek jest potrzebny od pierwszych dni zycia?

Polecane posty

Gość NIEUMIEJACA

jak tak to jaki? sa jakies rozmiary?

rozm sa nr 1 od 0 do 3 mcy potem 2 czl;i od 3 do 6 itp co firma to inna numeracja wtglad itp ale nie wszystkie dzieci musza miec smoczka niektore wogole nie lubia smokow, moj dostal smoka ok 3 tyg a po 2 mcacg juz nie chce wcale

zdecydiwanie nie podawaj smoczkow-uspokajaczy bo zaburzysz jego mechanizm ssania i nie bedzie dobrze ciagnal piersi

Gość monijijka
moj synek nie chcial smoka, kupilam chyba z 5 ale zaden mu nie podpasowal, teraz ma 1,5 roku i nie wie co to smok :)

mój tez nie chciał wcale,czym mnie baaardzo zmartwił:)), bo tak mi sie podobają buzki ze smokaskiem,ze czekało na Kube nie 5,a chyba ze 20 najrózniejszych smoczusiów,a on tez do dzisiaj żadnego nie polubił:D

Gość co to są smoczki uspokajacze
bo chyba nie zwykłe smoczki? jak wyglądają

Uspokajacze to po prostu smoczki uspokajające-są jeszcze te do karmienia(na butelkę). Zgadzam się z karoliną b.-nie należy na początku podawać smoczka ze względu na ww. zaburzenia. Zakłada się jednak, że po ok 6-8 tyg. dziecko ma tak wyrobiony odruch ssania, że podanie smoczka go nie zakłóci. wiem to z autopsji-moja 8 mies. córka dostała smoczka w 6-7 tyg. życia-bo ssała kciuk-i do tej pory pije z piersi bez problemów.

zwykle smoki, tak to nazwalam bo glownie daje sie smoka jak dzidzius placze, o to chodzilo. Kasia C., Monijijka, wasze dzieci wiedzialy co dobre:P

Gość hej hoop

Gość cesarka
ja bym nie podawała bo może potem nie chcieć piersi. Moja dzidzia ma juz 4 miesiące i nie wie co to smok a pierś poprostu uwielbia i je z wielka przyjemnością

ja stosowalam smoczek od 1 dnia zycia i dzieki temu mialam pozniej problemy z karmieniem piersia

je jestem przeciwna smoczkom, ale gdy urodziłam córeczkę mąż popędził po smoczek:( na szczęście moja mała od razu go wypluła:):):) za nic w świecie gonie chciała-dzielna dziewczykna:) ale ponoć jeśli chcesz podać smoczek to powinien być "prosty" a po szóstym nie powinno się go podawać podobno zwiększa ryzyko wady zgryzu itp... moja mała świetnie chowa się bez "tej ozdóbki" na buźce:) ale wybór oczywiście należy do Ciebie:)