Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabalee

Gdzie znajdują się największe złoża waty?

Polecane posty

Gość zabalee

Córa przyszła z tym pytaniem ze szkoły, nie było jej parę dni bo była chora i kolega powiedział jej zestaw pytań na kartkówkę i to jedno z nich. Mnie zamurowało, kompletnie nie wiem, nawet nie wiedziałam że watę się wydobywa. W sumie nie zastanawiałam się nad tym? To gdzie te złoża są? Pewnie w Rosji, bo oni tam wszystko mają ale gdzie jeszcze?

Gość w apteceD

Gość a gdzie sa poklady
inteligencji?

przecież wata jako tako nie rośnie nigdzie ani sie jej nie wydobywa :/

Gość zabalee
taka zwykła wata, jak do kompresów na geografii dzieciaki uczą takich szczegółów...złoża waty, to już przesada! rozumiem węgiel czy ropa :-o

Gość ggggggggg
u mnie w lazience:D

Gość zatrwazajaca ignorancja
nawet dzieci wiedza ze waty są produktem ubocznym w elektrowniach i elektrocieplowniach.

aaaaa bawełniana dużo rosło w 1862roku na Południu Stanów Zjedoczonych na farmie należącej do rodziny O\'Hara, ale teraz to nie wiem :p

to napisz Myrevinie gdzie rośnie zwykła wata opatrunkowa?? tylko nie pisz gdzie rośnie bawełna tylko konkretnie wata ...

nie łaska sprawdzić w Wiki? :-P http://pl.wikipedia.org/wiki/Zloza_Waty Udokumentowane największe złoża waty znadują się w Indonezji oraz w Kanadzie. Kanadyjska wata wydobywana jest w trudniejszych warunkach (zalega na głębokości ok. 800-1000 m) ale słynie z doskonałej czystości i aseptyczności. Indonezyjskie złoża są większe (ok 2 mld ton) ale gorszej jakości. Niewielkie złoża waty znajdują się też w Paragwaju, Argentynie, Rosji (okolice Irkucka) i Finlandii. W Polsce eskploatowano małe złoża w okolicach Zawiercia oraz Tarchomina (dziś dzielnica Warszawy), ale ze względu na nieopłacalność wydobycia, eksploatacji zaniechano jeszcze za II RP.

Gość zabalee
Subs, dziękuję! 👄 już wydrukowałam i dam córce :-) czego to się cżłowiek na "starość" nie dowie ;-)

Gość raNikA-20
mi ten link niedziała a faktycznie to nawet ciekae, terż niewiedziałam skąd ta wata się bieże

Gość julita_raben
weż się nie kompromituj, RaNiKa :-o wierzysz w te brednie o wacie?

Gość zdefibrylowany jajnik lotokota
hehe, dziubas papa