Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sally Brown

moralność Kalego-jak postępować z interesownym bratem?

Polecane posty

witajcie. mam starszego brata, z którym stosunki układają mi się różnie. on jest ode mnie sporo starszy, ma bardzo dobrze płatną pracę, mieszkanie, samochód itp. a ja jeszcze studiuję. czasem go o coś proszę - żeby pomógł mi przewieźć rzeczy, kiedy się przeprowadzałam, albo, żeby przywiózł mi zakupy ze sklepu, kiedy byłam po operacji i nie mogłam dźwigać (dalej nie mogę). za każdym razem słyszę \"co ja z tego będę miał?\" i wymyśla, co mogłabym dla niego zrobić - najczęściej to, czego najbardziej nie lubię. zawsze mnie to bolało. ja niewiele mogę mu dać, taka jest sytuacja i naprawdę nie proszę go o wielkie rzeczy. wczoraj on zadzwonił do mnie i powiedział, że będą robić z żoną przemeblowanie i że chciałby, żebym im pomogła - przestawiać mebli nie mogę, ale mogłabym przypilnować dziecka, żeby się gdzieś pod meble nie zaplątało. pierwszy raz w życiu zrobiłam tak jak on i od razu wspomniałam o rewanżu - powiedziałam, że też niedługo będę się przeprowadzać i on powiedział, że ok. ja mu pomogę, to on mi też. powiedziałam też, że planowałam w sobotę (kiedy on chciał mojej pomocy) zrobić zakupy, więc mógłby ze mną pojechać do sklepu i przywieźć mi samochodem cięższe rzeczy, których sama nie przytargam. pomruczał niechętnie i powiedział, że jeszcze się szczegółowo dogadamy. ale za chwilę zadzwonił i stwierdził, że \"odwołuje imprezę\", bo ja jestem taka interesowna(!!!!) i od razu mówię, co bym od niego chciała dostać. no zdębiałam! powiedziałam mu, że to od niego się tego nauczyłam, a on na to, że to on się nauczył ode mnie blablabla. powtórzył, że odwołuje imprezę, ale jak chcę, to mogę wpaść. i co ja mam teraz zrobić????

Gość a ja tam wyślę maila z linkiem
przeproś go za swoje chamskie zachowanie w stosunku do starszego rodzeństwa

dodam, że on rzadko mnie o coś prosi, ale kiedy już to robił, to zawsze mu pomagałam, bo tego potrzebował, bo jest moim bratem, tak po prostu - zrobić zakupy, przypilnować dziecka czy cokolwiek. a on zawsze "co ja z tego będę miał". kiedy on tak mówi, jest ok, ale kiedy ja to zrobiłam, podniósł larum. napiszcie mi proszę, co o tym sądzicie. jak mam rozwiązać tą sprawę - pomóc mu czy nie? i czy zdarzały Wam się takie historie z rodzeństwem?

napiszcie coś, proszę. to dla mnie naprawdę duży problem, a ta jego prośba miała dotyczyć najbliższej soboty i nie wiem, co zrobić.

Gość fluid mechanics
Postępujesz dobrze, trzymaj się tego. Stawiaj granice, bo inaczej ludzie będą Cię wykorzystywać.

jak go nastepnym razem o cos poprosisz a on ci powie ze co bede w zamian to powiedz mu że nie myslalas ze jest taki interesowny

Gość on to rzuca zartem
a Ty na powaznie... Nic dziwnego, ze odwolal "impreze". Uniosl sie honorem i tyle ;)

Gość skomentuję to następująco
FACET

fluid mechanics - stawiam granice i to jest dobre. ale z drugiej strony zależy mi na dobrym kontakcie z rodziną. tylko jak to pogodzić? do \"on rzuca to żartem\" - rzecz w tym, że to wcale żarty z jego strony nie są :( co byście zrobili na moim miejscu? zastanawiam się, czy pomóc mu ten raz, a potem ani nie prosić ani nie pomagać przez jakiś czas. ale boję się, że całkiem stracę z nim kontakt. z nim i moim malutkim bratankiem-chrześniakiem, a tego bym najbardziej nie chciała.