Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka młoda

Jadłospisy na cały tydzień- podzielmy się opiniami, ułatwmy życie!!!

Polecane posty

Gość kuchareczka młoda
za przepisy oczywiście dziękuję!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem, czy ktoś tak planuje jedzenie na tydzień... Ja to najwyżej na 2-3 dni, np jak gotuję ziemniaki, to z reguły tyle żeby zostało i następnego dnia jest jakaś zapiekanka czy kotleciki, a jak robię gulasz, to pierwszego dnia jest w \"wersji podstawowej\" a drugiego dokładam do niego fasolę, pomidory itp Siądź z kartką papieru, spisz, jakie rzeczy często gotujesz i zobacz, czy w jakiś sposób do siebie pasują. Tylko żeby to się nie skończyło tym, że będziesz serwować zawsze to samo w dany dzień tygodnia ;) To też zależy, czy pracujesz, czy masz czas na gotowanie. A np jeden dzien w tygodniu możesz przeznaczyc na wypróbowywanie nowych przepisów. Pociągająca alternatywa :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
dzieki mella!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No właœnie Kuchareczko, najlepiej sišdŸ z kartkš i pomyœl jakie dania uszczęsliwiłyby Twojš rodzinkę.. ja czasem robię tak, że jednego dnia gotuję więcej ziemniaczków, do tego jakieœ mięsko i sosik, następnego dnia z pozostałych ziemniaczków zrobić kopytka i sosik z dnia poprzedniego, i do tego suróweczka. Albo jednego dnia bigos i ziemniaki, a drugiego pierogi z nadzieniem bigosowym.. albo kupujesz więcej mięska mielonego i jednego dnia smażyć sosik do spaghetti, a drugiego chili con carne, a i to i to jest szybkie i mało pracochłonne.. wczoraj na przykład zostało mi mięsko smażone z obiadu, to pokroilam w kostkę i zrobiłam sałatkę gyros.. kapusta pekińska, na to cebulka, mięsko, ketchup, majonez (ja wolę sos czosnkowy), znowu kapusta, ogórek kiszony lub konserwoy, mięsko, kukurydza i wszystko to co masz w lodówce.. wiadomo, że całej kapusty nie zużyjesz do tej sałatki, więc możesz zrobić z niej innš sałatkę, lub bigos albo jako dodatek do kapusty na ciepło.. kapusta pekińska, odrobina margaryny lub masła, bułka tarta, sól, pieprz (kminek wg upodobań) Kapustę pekińskš kroimy w paski. W rondlu roztapiamy tłuszcz (łyżkę lub dwie) i wrzucamy kapustę. Dusimy i po ok. 10 minutach (jak się zeszkli) dodajemy 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Gotowe! Jest super do każdego drugiego dania, smakuje prawie jak młoda kapusta, a jest dostępne przez cały rok!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo zostaje Ci chili con carne, lub sosik do spaghetti lub inny sosik z mięskiem i możesz zrobić naleœniki nastepnego dnia i nadziewać tym , co ci zostalo. albo usmażyć placki ziemniaczane i polać tym sosikiem z mięsem z dnia poprzedniego.. a jak ci zostanie usmażona ryba, to podsmażasz starte warzywa (marchewka, seler, pietruszka) podlewasz bulionem, zaprawiasz koncentratem pomidorowym, doprawiasz do smaku.. Przekładasz w półmisku te warzywka, na to rybę, na to znów warzywka, na to rybka i znów warzywka. I ryba po grecku gotowa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo Kuchareczko kupujesz kapustę i mielone - jednego dnia robisz mielone i kapustka na ciepło, a drugiego dnia mielone... albo jednego dnia leczo, a drugiego chłodnik paprykowy.. Chłodnik paprykowy - 4 duże mięsiste papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki oliwy - 500 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz - natka Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Oczyœcić paprykę, pokroić w drobnš kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z czšstkami pomidorów dodać do cebuli i chwilę smażyć razem. Zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
.. a trzeciego dnia.. Smakowite kuleczki - 12 małych marynowanych pieczarek - 50 dag mielonego mięsa - 1/3 szklanki mleka - kromka bułki - 2 duże jajka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki bułki tartej - szczypta soli i pieprzu Bułkę namoczyć w mleku, lekko odcisnšć, dodać do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solš i pieprzem, wyrobić na jednolitš masę. Pieczarki osšczyć z zalewy. Z mięsa uformować 12 placuszków. Na każdym położyć pieczarkę, oblepić mięsem, uformować kulkę. Jajko rozmšcić. Mięsne kulki panierować w jajku, po czym obtoczyć w bułce. Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Kłaœć kulki i smażyć ok. 10 minut ze wszystkich stron. Wyjšć łyżkš cedzakowš, osšczyć z tłuszczu na papierze kuchennym. W każdš kulkę wbić wykałaczkę, ułożyć w piramidkę na półmisku udekorowanym sałatš i listkami mięty. Można do tego podać gęsty sos pomidorowy przyprawiony czosnkiem i majerankiem lub oregano. z mięsa mielonego można wyczarowac wiele smakołyków, łatwo, niedrogi i smacznie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo jednego dnia piersi z kurczaczka z ziemniaczkami i surówkš, a następnego dnia.. zapiekanka z kurczaka piersi z kurczaka,ziemniaki,cebula,ogórek kiszony,majonez,ketchup na dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy majonez,na to ziemniaki w talarkach,na to cebulka,piersi pokrojone na mniejsze kawałki,na to ogórek w plasterki i tak jeszcze jedna warstwa by kończyło się ziemniakami,można dodać odrobinę soli i pieprzu na ziemniaki ale nie trzeba jesli ogórki sš mocno słone,na górnš warstwę ziemniaków wylewamy ketchup pikantny i posypujemy grubo serem żółtym,piec na oko w tem ok 180 stopni ok 1-1,5 w zależnosci jak duże jest naczynie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo jak masz pieczarki lub inne ulubione grzybki to to jednego dnia kapustę z grzybami i ziemniaczki, a drugiego zamiast ziemniaczków łazanki lub kopytka.. a trzeciego makaron z sosem grzybowym.. albo krokiety plus barszczyk..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zaczerpnięte z innego forum.. Mięsko mielone- w sosie do spagetti mięsko mielone- jako nadzienie do makaronu canneloni (przyprawiam tak jako do kotletów mielonych, nadziewam tym rurki i zampiekam w sosie pomidorowym własnej roboty, na wierzch ser zółty) mięsko mielone- w risotto- podsmażone z cebulkš i przyprawione mięsko mielone + ryż + pieczarki+ papryka+ groszek+ wszystko na co macie jeszce ochotę. Zapieczone z serem mięsko mielone w ryżu po meksykańsku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
Dzieki biedroneczko, na pewno wykorzystam Twoje przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lommo
1 dzień: mielony+ziemniaki z koperkiem+mizeria 2 dzień: zawijaski z rozbitej piersi kurczaka z serem w środku+surówka(marchew na cienkich oczkach+kukurydza+por+łyżka majonezu) 3dzień: naleśniki ze słodkim twarogiem i śmietką lub naleśniki wytrawne (np.z farszem z mięsa mielonego,JAK DOS PAGETTI+ser żółty) 4dzień: pulpety w białym sosie+ziemniaki 5dzień: zupa gulaszowa+bułeczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kastelka
1 dzień: zupa ogórkowa + naleśniki:) Tu chcę nadmienić ze ogórkowa doskonale przechowuje się w lodówce. Nalewam słoik wrzącej zupy, zakręcam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na dolną półke, przechowuje się doskonale przez kilka tygodni! Trzeba tylko sparwdzić czy słoik zaciągnął i nie zabielać zupy -dopiero bezpośrednio przed podaniem. Tak więc ogórkową odgrzewasz ze słoika, smażysz naleśniczki i mozesz do nich dodać twaróg już doprawiony na słodko -z wiaderka /jest szybciej. Mielone tez można zarażać.Smażysz dużą partię, masz na conajmniej 4 razy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zwykle w soboty staję do garów. I np. robię 150 pierogów(ruskie, z kapustą - tak jak ktos wyzej z resztakimi bigosu, z mięsem itd) część wrzucam w woreczki po 10-12 sztuk i w zamrazarkę. Albo gołąbki - 10 sztuk, i kilka w zamrazarke. Podobnie mielone. Z połowy mięsa robię pulpety. Nalesniki z serem. W niedzielę robię coś wymyślniejszego, np. piekę większą ilość mięsa, albo tradycyjnego schaboszczaka czy zrazy - zawsze podwójne porcje. W poniedziałek odgrzewam np. pierogi. Rosół z niedzieli przeabiam na pomidorową. We wtorek frytki z mielonym. I z pomidorówką. Wieczorem gotuję inną zupę. W środę (albo wtorek - dojadamy obiad z niedzieli) W czwartek naleśniki. NA piatek staram się zrobić rybę - pangę, mintaja, mirunę. Albo w sosie śmietanowym,albo w pomidorach, albo tradycyjnie smażoną. W sobotę dojadamy resztki z lodówki, albo kiełbaski na gorąco z ziemniakami, czy jajko sadzone. Zupy gotuję na dwa-trzy dni. Mrożę tez fasolkę po bretońsku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I co jakiś czas wyciągam z zamrazarki pierogi czy naleśniki, czy fasolkę, czy gołąbki, czy co tam mam. I oprócz nieśmiertelnych i najłatwiejszych mielonych jemy coś innego. A mielone i tak "ulepszam" jak mam czas - nadziewam serem, pieczarkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja znam przepis na bardzo szybkie i zdrowe danie;) Jest bardzo proste i smakuje naprawdę całej mojej rodzinie;) Tortilla (dla 4 osób): * 8 średnich placków do tortilli (można je kupić w większości sklepów np.Kaufland itp) * 2 piersi z kurczaka * kukurydza z puszki * czerwona fasola z puszki * mała papryka * ogórek * pomidor * kapusta pekińska Sos: * trzy łyżki majonezu * trzy łyżki ketchupu * do smaku szczypta soli, pieprzu i przyprawy do kebaba Sposób przyrządzenia: Kroimy wszystkie składniki (mięso,kapustę, pomidor,ogórek i paprykę). Odcedzamy kukurydzę i fasolę. Pokrojone mięso smażymy na patelni dodając przyprawę do kebaba. Teraz przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki( majonez, ketchup itd.) Podgrzewamy placki na patelni lub w mikrofalówce. Po podgrzaniu smarujemy je sosem, kładziemy kawałki kapusty i resztę warzyw. Dodajemy parę kawałków mięsa i znów polewamy lekko sosem. Zawijamy tortille i delektujemy się jej pysznym smakiem;) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zeby nie mam zawsze czasu
na gotowanie wiec ułatwiam sobie to w ten sposób że np kupuję jakieś udka z kurczaka, na nich gotuje duży gar rosolu , pozniej ugotowane udka przyprawiam, polewam olejem i pieke w piekarniku, do tego gotuje wiecej ziemniakowi i na następny dzień z rosołu robię pomidorową a z ugotowanych ziemniaków które zostały z wczoraj robię kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub jak mi się nie chce robić sosu to z ketchupem i tak mamy już co innego z wczorajszego obiadu :) Wymyślam różne potrawy żeby sobie ułatwić gotowanie bo raz że szybciej a dwa, nic się nie marnuje i nie muszę wylewać rosołu czy wyrzucać ziemniaków a i prąd czy gaz też się nie marnuje. Podam jeszcze inne przykłady. Jak robię zupe z makaronem to gotuje od razu więcej makaronu i następnego dna robię z niego zapiekanke makaronową lub spaghetti (z tym ze zazwyczaj jest to makaron swiderki ale nam bardziej smakuje). W okresie letnim jemy bardzo dużo warzyw i często robię zupę jarzynową, wrzucam do niej mały kalafior z innymi warzywami, po ugotowaniu (nie rozgotowaniu) dziele kalafior na różyczki, mniejsze wrzucam z powrotem do zupy a większe panieruję i smażę na patelni, do tego ziemniaki i fasolka szparoagowa (tez mozna gotowac w zupie i czesc zostawiac) w ten sposób mamy szybki i prosty dwudaniowy obiad :) Prostym i pysznym daniem są też jajka w sosie koperkowym, do tego ziemniaki. Ja lubię gotować ale nie zawsze mam na to czas, czesto wracamy zmeczeni z pracy a chcemy zjesc cieply posilek wiec trzeba sobie ulatwiac zycie takimi sposobami :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żadna ze mnie kucharka
Nie planuj, zmarnujesz kupe jedzenia ,ale jest sposób aby sie nie meczyć. Jestem 20 lat po slubie i mam 5-cio osobowa rodzine. Ja robie tak. W niedziele rosół ( nie na porcji) jakieś udka, antrykot. Robie duży gar, do tego poświęcam się i robie swój makaron( tanio wychodzi, robie duzo) na drugie zazwyczaj kurczak pieczzony lub schab z piersi. Mięso z rosołu miele,(zazwyczaj mroże albo na drugi dzień dodaje kapusty pieczarek i robie krokiety) Pieczarki też kupuje jak są przecenione, smaże i mroże. W poniedziałek zawsze robie pomidorową(na rosole z niedzieli) Mam pojemnik w zamrażarce, jeśli widze,że jakaś szynka, wędlina czy mięso, leży sobie jakieś 2 dni,(wiem ,że już nie zejdzie) kroje i do pojemnika,później jak znalazł na bigos, leczo, zapiekanki. Raz na jakiś czzas, jak nazbiera mi się pieczarek (tych z przeceny) kupuje kapuste kiszoną i poświęcam dzień na pierogi. RObie ich około 100 i mroże. Jak mam pełen pojemnik wędlin(tych co bym wyrzuciła jakbym nie mroziła) kupuje kapuste i robie bigos , też wielki gar. Gotujego w słoiki. Z bigosu mam szybkie danie na obiad ,mianowicie łazanki. Raz w tygodniu ,gotuje duży gar ziemniaków, na drugi dzień robie ruskie pierogi. Robie własne zaprawy, więc razw tygodniu zupa ogórkowa . Kiedyś też się martwiłam obiadami, teraz po latach mam pełną zamraażarke gotowych lub prawie gotowych dań. Nie wyrzucam też chleba i bułek, susze i miele(mam własną bułke tartą) jeszcze mnóstwo innnych rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atela12
żadna z ciebie kucharka. nie są głupie twoje sposoby. No cóż praktyka czyni mistrza,nie chce cie obrazać, jestem 18 lat po ślubie, też 5 osób. Szlag mnie tRAFIA Z OBIADAMI,KOLACJAMI. Marnuje się kupe wędlin, sera. Zawsze wściekam się że musze to wywalić. Nigdy nie wpadłam na pomysł aby mrozić póki zjadliwe. Pieczarki w dino są często przecenione,tak jak papryka,pomidory. Nie pomyslałam ,że można podszykować na zapas. masz może pomysł na ser ? U mnie często można kupić kawałki sera żótego po 9zł. Raz kupiłam, ale nikt nie jadł tych skrawków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kawałki sera można zużyć do zapiekanek, naleśników ze szpinakiem, pieczarkami i właśnie z takim serem. Można zrobić tosty. ale i też zmrozić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadłospis jest super
pozwala zaoszczędzić czas i bardziej sprawnie robić zakupy, ale mi zwykle po dwóch, trzech tygodniach planowania się odechciewa i popadam w chaos. Planuję właśnie tak jak ktoś wyżej napisał - jak jednego dnia na obiad np. pierś z kurczaka, to część zostawiam i na drugi dzień mielę , doprawiam i robię zapiekane papryki nadziewane. I tak ze wszystkim, nie lubię jeść dwa dni pod rząd tego samego, więc u mnie odpada np. trzy dni bigosu czy mielonych. Teraz w lecie jest łatwo - co drugi dzień mogę jeść leczo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kuchnia z Jajem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smacznego
schabo po szwajcarsku. Składniki: 500g schabu bez kuści 200g startego sra żółtego 1 ogórek kiszony sol, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek olej bułka tarta i jajko na panierkę. Przygotowanie: Schab myjemy kroimy na cztery plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie nacieramy mieszanka przypraw. Na tak przygotowane mięso dajemy żółty ser i ćwiartkę ogórka. Całość zwijamy po długości. Obtaczamy w jajku i bułce, nie zapominajmy i bokach. Tak przegotowanego kotleta kładziemy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut pamiętając o obracaniu. Więcej na : www.kuchniafaceta.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×