Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ziggie

Polacy, pseudotolerancja narodu.

Polecane posty

Gość Ziggie

Wybuchła nagle awantura o Brazylijczyka w polskiej reprezentacji piłki nożnej na Euro 2008. Zachęcony hałasem, węsząc świeże mięso i okazję do awantury czytałem różne komentarze na ten temat. Mnie osobiście wszystko jedno, jeden jednak aspekt sprawy nie daje mi spokoju. Rzecz się ma jak dla mnie rzekomej, wyimaginowanej tolerancji polskiego narodu jako takiego wobec wszystkiego, co w jakimkolwiek sensie jest inne. Tak więc, o tym słów kilka... Polacy nigdy nie byli tolerancyjnym narodem, narodowość polska w wielonarodowej szlacheckiej Rzeczpospolitej wykrystalizowała się jako-tako podczas wojen kozackich i Potopu Szwedzkiego. Tolerancyjni i mało oszołomowi byli za to feudałowie i Magnaci I RP, nota bene w dużej części spolonizowani mocno Rusini, według mnie otwartość na innowierców, ignorowanie zaleceń kleru, i osadzanie "Żydka" na arendzie opłacało im się, więc stąd ta tolerancja, a i to do czasu. Sami Polacy tolerancyjni moim zdaniem nie byli nigdy. Świadczyć o tym może wygnanie Arian po 1660 roku i zmiana nastawienia do Żydów mniej więcej w tym samym czasie. Widać dziś jak Polacy są tolerancyjni chociażby na stadionie wobec czarnoskórych graczy i Rogera także. Widzę co dzień jak jesteście tolerancyjni kiedy wychodzę z podopiecznymi chorymi na zespół downa do publicznego parku. Niby tu Europa, powiem tak na przekór Dziwiszowi, nie Katolicka Polska przyniesie Unii Europejskiej odnowę w każdym względzie, w tym moralną, to Europaprzyniesie ją Polsce. 80% niepełnosprawnych ruchowo w starej Unii ma pełnosprawnego partnera, w Polsce taka "mieszana" para to zawsze była i jest egzotyką. Widzę jak "tolerancyjni Polacy" reagują na takie pary. To nic, zawsze można wyjechać do Heretyckiej Belgii, czy innego siedliska zła gdzie poziom integracji i aktywności społecznej niepełnosprawnych jest o wiele większy niż w tolerancyjnej i prawowiernej Polsce, gdzie każdy nienawidzi swojego sąsiada."Kremówkowy filozof" nic nie pomógł. Wolicie stawiać mu pomniki zamiast czytać co pisał. Wszak statua nakarmi kogoś i pocieszy... Powiem na koniec że z lżejszym sercem zostawię rower przed sklepem w Heretycko-obrazoburczym Sztokholmie niż w katolickiej Warszawie.

Gość powiem ci
kolego, że chyba nie wiesz co mówisz o tolerancji. np. w Uk nie mówi się o tym, ale jeśli kobieta z białej klasy średniej wyjdzie za araba powolutku dziwnie rodzina się od niej odsuwa... W usa tłuką się strasznie z powodu tego, że tamci są meksykami czy innymi latynosami... W niemczech zapraszamy do dzielnicy tureckiej... Nie cierpie takich jak ty tylko kompleksy, że jesteśmy z Polski i ta niby tolerancja w innych krajach.. Tam tak samo murzynów czy arabów nie cierpią... Tu jest tolerancyjnie

Gość sally79
Wlasni mialam cos napisac na ten temat, kieyd zobaczylam posta poiem ci. Sadze dokladnie to samo. Pozory tolerancji owszem, sa ale to pozory. Chlopak Azjata np Hindus jest/ bywa odrzucony przez rodzine Anglieki. Gorzej - w obrebie swojej rasy maja rozne zasady - typu nie ta sama klasa pochodzenia Niedawno rozmawialam z prewnym Amerykaninem poznanym w podrozy, mowil mi ze to totalna bzdura o rownouprawnieniu czarnych .... a ze na nich nie gwizdza ? Moim zdaniem tylko dletego ze taki jeden z drugim wylapalby go na kamerze i pozwal do sadu za dyskryminacje...w ameryce panuje milczaca nietolerancja O nieczech szkoda gadac, tam kazda innosc jest tepiona, zagraniczne zony typu Tajki nie majazadnego poszanowania A czy tak kazdy chetnie wybiera w tych "lepszych krajach osoby niepelnosprawne .... powatpiewam ... Po co bylaby ta kultura skapela zeby byc jak najdoskonalszym ... ??

Gość silnoręki
Ziggie, a miało być tak pięknie.... :) "wolnomysliciel" teoretyk z podstawową znajomością erystyki

ja nie tylko słyszałam o tym, o czym pisze "powiem ci"

MTV, dzisiaj godz 23. Wesoła, tolerancyjna i edukacyjna bajka o miasteczku gejowskim z klocków Duplo. Szczególnie wrto zobaczyć jak para lesbijek chce ukraść nasienie gejowi, bo chce mieć dziecko. Polecane wszystkim Rodzicom ... przed wyprawieniem jutro dziecka do szkoły. O tym będą rozmawiać gimnazjaliści.