Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zgodna z orginałem

Jak urodzić bliźniaki?

Polecane posty

GENETYKA I HORMONY jesli w twojej rodzinie lub męża były bliznaki możecie miec matko co za bum na blizniaki

Odpowiadam na pytanie tytułowe: Po kolei - najpierw jedno potem drugie. Nie można dopuścić żeby się przepychały. ;)

Leczenie hormonalne lub np. przerwanie stosowania antykoncepcji hormonalnej i starania w pierwszym cyklu po odstawieniu. Co do \"dzidziczenia\" to tylko jeśli w twojej rodzinie były bliźniaki i to tylko od żeńskiej strony, ojciec się niestety nie zalicza bo to nie On \"przekazuje skłonność\" do uwalniania się w jednym cyklu kobiety dwóch jajeczek :)

Gość nie ma szaans
2xbecikowe ;)

ja mam szanse, bo babcia byla blizniaczka :), czy jak to sie pisze :P, jak do tej pory wsrod kuzynek nikt nie mial, moze ja :) tak bym chciala....

Gość moja babcia miala 3 pary
blizniat w tym moja matke.......... a ja nie chce miec blizniakow

Gość kkkol
no musisz 2 razy

Gość ciekawe ciekawe...
"Co do "dzidziczenia" to tylko jeśli w twojej rodzinie były bliźniaki i to tylko od żeńskiej strony, ojciec się niestety nie zalicza bo to nie On "przekazuje skłonność" do uwalniania się w jednym cyklu kobiety dwóch jajeczek " a co w takim razie z bliźniętami jednojajowymi??? zdaje się, że jednojajowe przeważają, a to już podział jaja, a nie dwa jaja. poza tym....mój brat ma bliźniaki i to w naszej rodzinie były bliźniaki, a nie w rodzinie jego żony .i co Ty na to :-)? a i tak dla ścisłości-jego żonka nie brała nigdy leków hormonalnych.

Gość ciekawe ciekawe...
ten pościk był oczywiście skierowany do A_B

---->> ciekawe ciekawe... Skłonność do uwalniania np. dwóch jajeczek to chyba jednak odzidziczamy po kobietach he he nie zaprzeczysz (wiem to od ginekologa). Co do bliźniąt jednojajowych dowiadywałam się że to \"czysty przypadek\" a nie dziedziczenie.

niestety nie zgodze sie z teorią ze tylko od żenskiej strony bliznaiki to pózniej sa blizniaki u nas w rodzinie były blizniaki i ja nie mam natomiast brat tak a ze strony bratowej nie było bliznaków zaznacze że sie ona nie leczyłam hormonami !!! co do hormonów też wątpilwe ja brałam 3 lata tabletki ( ciagle słyszałm pewnie blizniaki urodzisz)_ a mam tylko jedno wiec natura chyba wie co robic

i lekarz dodał mojemu bratu że to on wpłyną na bliznaicza ciaże :) wiec chyba nie mozena samemu NIc zaplanowc

Gość ciekawe ciekawe
do A_B_______"Skłonność do uwalniania np. dwóch jajeczek to chyba jednak odzidziczamy po kobietach he he nie zaprzeczysz" nie, nie zaprzeczę, ale weź pod uwagę też drugą opcję, czyli fakt, że większość bliźniaków jest bardzo do siebie podobna-czyli są jednojajowe(jedno jajo+dwa plemniki) dodam, że w naszej Rodzinie bliźniaki pojawiają się co drugie pokolenie, więc nie ma tu mowy o przypadku:-P (jak jesteś taka oczytana to powinnaś wiedzieć o co chodzi z tymi pokoleniami)

===ciekawe Nie trzeba być oczytanym żeby wiedzieć takie proste rzeczy. A co do tych bliźniaków jednojajowych o których piszesz JEDNO JAJO + DWA PLEMNIKI ????!!!! HA HA HA :D Gdzie Ty się tego uczyłaś?? Podaję cytat z wikipedii: \"Przychodzą na świat w wyniku podziału komórki jajowej zapłodnionej przez JEDEN plemnik. Bliźnięta jednojajowe są tej samej płci i mają IDENTYCZNY materiał genetyczny. Nie jest do końca znana przyczyna dokonywania się podziałów zygoty. Wiadomo tylko, że za narodziny bliźniąt jednojajowych odpowiedzialna (pod względem genetycznym) jest matka dzieci.\" Po drugie...piszesz \"że większość bliźniaków jest bardzo do siebie podobna-czyli są jednojajowe \", no to gratuluję daru \"widzenia\" tych dwujajowych czyli nieidentycznych (bo chyba na tej podstawie to stwierdzasz, że jednojajowych jest \"większość\", chyba że przeprowadzasz jakąś ankietę). Jednak wg lekarzy,badań, nauki itp \"bliźnięta dwujajowe stanowią 80 procent wszystkich bliźniąt.\" (czyli większość). Pozdrawiam i zapraszam do lektury na temat bliźniąt :)

Bliźnieta jednojajowe (identyczne) to kwestia przypadku. Dowiedziałam się tego, jak życzyłam koleżance ciąży bliźniaczej, (ona jest bliźniaczką). Ona mi wtedy wytłumaczyła, że się dowiadywała i to był czysty przypadek a nie dziedziczenie. Dziedziczenie natomiast dotyczy bliźniąć dwujajowych.

bliźniąt jednojajowych jest znacznie mniej. ja ma 2 sztuki, dwujajowe (chodź są dla obcych identyczne), w rodzinie ani mojej ani lubego nie odnotowano bliźniaków probuj a może się uda;)

Gość aneta19
jak? kochać się we wrześniu, wtedy urodzi się w czercu zodiakalne bliźniaczki

hehe ja tak zrobiłam ale dziewczyny urodziły się miesiąc wcześniej.

Gość michalinkapralinka
meza babcia miala 3 x blizniaki a ja jestem obecnie w 2ciazy blizniaczej. pierwszej niestety niedonosilam .porod przedwczesny i dzieci zmarly. to sprawa genetyczna a nie hormonow w moim przypadku.

Gość natalia 23 latka
Ja jestem z bliźniąt jednojajowych, miałam siostrę bliźniaczkę, ale zmarła (poród przedwczesny-6,5 m-c-siłami natury,ciężki, lekarze od razu założyli, że nie przeżyjemy i nie chcieli zrobić cc). Była to pierwsza ciąża mojej mamy. Potem jeszcze się urodził brat. W rodzinie u mnie były jeszcze co najmniej 2 przypadki (o których wiadomo) bliźniąt. Moja praprababcia urodziła 2 chłopców (nie wiem czy jedno czy dwujajowe) ale zmarli szybko po urodzeniu. I moja chrzestna, która jest z dalszej trochę rodziny, no ale jakąś tam krew wspólną mamy ;), urodziła 2 dzieci, chłopca i dziewczynkę. W rodzinie ojca nie było przypadków bliźniaków. Ja kiedyś czytałam, że ten (tzn. kobieta), kto sam jest z bliźniąt ma tak jakby 2 razy większe szanse na bliźniaki niż ten, kto nie jest. Chyba dotyczyło to bliźniąt jednojajowych. I że bliźnięta jednojajowe to przypadek, cud natury i że się tego nie dziedziczy. Natomiast rzekomo ma się dziedziczyć "szanse" na bliźniaki dwujajowe. Mam koleżankę, której mama jest z bliźniaków dwujajowych (siostra). Mama tej mamy, czyli babcia koleżanki też jest, z tego co pamiętam, z bliźniąt dwujajowych. Np. ta aktorka Aleksandra Woźniak ma 2 bliźniaczki i jej mama miała 2 bliźniaków. HEHE już nie wiem jak to jest ;) Ale chciałabym mieć bliźniaczki, albo parkę :)

Pewnie ze to tylko od kobiety zależy czy były bliźnięta w rodzinie czy nie. Bo w przypadku bliźniąt dwujajowych ona wytwarza dwa jajeczka a facet nie ma nic do tego natomiast w ciązy jednojajowej to czysty przypadek zę akurat jedno jajeczko podzieliło sie na dwa. Wiec faceci nie mająwpływu na bliźniaki!. A propo ja ani nie lczeyłam sie hormonalnie, ani nie miałm w rodzinie bliźniąt a tabletki przed zajściem w ciąże odstawiłm ok. 1 wczesniej i nosze pod serduszkiem bliźniaki wiec na to nei ma reguły poprostu czasem sie zdarzaja bez zadnego powodu!