Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zielona stonoga

Co z Kalafiora? Wsze pomysly!

Polecane posty

Mam doży kalafior i miałam zamiar ugotować go tradycyjnie ale tak sobie teraz myślę może by zrobić coś innego?dajcie jakieś pyszne przepisy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem, że robią sałatkę z kalafiora, ale ja nie lubię. Uwielbiam za to kalafior panierowany i smażony w głębokim tłuszczu. Robię również kotlety z kalafiora. Bardzo lubię też takiego surowego jako przekąska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiii
Poproszę przepis na te kotlety z kalafiora :) bardzo mnie to zaciekawiło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Obgotowac na pół twardo. Podzielic na małe kawałki, do jajka, potem obtoczyc w bułce tartej. Osmażyć. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne, ułozyc kalafiora, posypac zółtym serem (duzo) zapiec. Pyszota.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta co sie zna na wszystkim
salatke pyszniasta mozna zrobic... dzielisz kalafior na rozyczki, brokuly tez, wrzucasz do wrzatku na 2 minuty, pozniej hartujesz zimna woda, odcedzasz dobrze, zalewasz winegretem i juz!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moja mama tak o
sieka kalafiora dosyc drobno, dodaje posiekany czosnek i pietruszke zielona, do tego majonez. PYCHA!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moja mama tak o
w sensie ze surowego kalafiora ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfdr
zapiekanka gotujesz kalafiora tniesz go na 4 czesci ukladasx w brytwance albo czyms do zapikenani, trzesz mozarelle lub jakis zolty ser mieszasz ze mietana dodajesz przyprawy w zaleznosci cp lubisz i zapiekasz wszystko ok 30-40min na 200C przykryte folia aluminowa pycha :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to teraz nie wiem ktory przepis wybrac buuu a myślicie ze jak zrobię beztłuszczowe steki na grillu do tego młode ziemniaki z koperkiem to kalaf0r do tego pasuje, bo mój mąż bardzo dziś kalafior chciał a te steki i ziemniaczki miałam już zaplanowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bardzo lubię zupę - krem z kalafiora. Kalafiora trzeba rozgotować w osolonej wodzie, rozciapać tłuczkiem lub rozdrobnić blenderem, przyprawić, dodac smietany i podawać z kosteczkami zółtego sera -pyyyyyyycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kotlety robisz w łatwy sposób :). Gotujesz kalafiora. Potem siekasz go, rozgniatasz ugniataczką do ziemniaków, wrzucasz do malakera, miksujesz. Jak wolisz żeby były kawałki czy nie :). Dodajesz jajko, mąkę, trochę bułki tartej, sól pieprz. Formujesz kotlety obaczasz w bułce tartej i smażysz na złoto z każdej strony :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paheli
Proponuję zapiec kalafiora w sosie serowym, pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PAHELI PODAJ PRZEPIS
NA SOS SEROWY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sałatka z klafiora
Kroję drobno surowego kalafiora, dodaje pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekany pęczek szczypiorku, kukurydzę z puszki, dodaję 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Przepyszna i chrupiąca sałatka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sałatka z klafiora
Miała być sałatka z kalafiora, ale z KLAFIORA brzmi też ciekawie. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asia po prostu
A znacie taką sałatkę? Kalafior ugotować tak jak zwykle dodać pomidorki 2-3 pokrojone w kostkę do tego majonez i przyprawy(sól pieprz odrobina jarzynki-co kto woli) najlepiej zrobić ją wieczorkiem i schować do lodówki a rano na śniadanko super orzeźwiająca-bo zimna ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asia po prostu
Zielona Stonogo proszę o radę co zrobiłaś że w Twoim opisie jest taka strata wagi?Proszę odpowiedz też chciałabym pozbyć się podobnej ilości kilogramów ale z innej wagi wyjściowej :-( Jeśłi mogłabyś mi podać szczegóły byłabym Ci wdzięczna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z kalafiora mozna tez zrobić coś takiego: dzielimy kalafior w różyczki, gotujemy ale żeby był twardawy, potem moczymy w cieście naleśnikowym i na patelnię pyszności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorowa
albo tak - prosto, szybko i smacznie : ugotowac kalafora jak zwykle , polać sosem : majonez wymieszany pół na pół z keczupem (ew doprawić ale nie trzeba) - jeśćciepłego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupupu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ja ugotowanego kalafiora polewam sosem curry na bazie jogurtu, też pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Mam doży kalafior" Pomerdał Ci się szyk wyrazów, ale nie zmienia to problemu. Skoro to doży, to mu go oddaj. Nie ma co zadzierać z weneckimi dostojnikami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj, to fakt - jeszcze przyjadą na tych swoich łodziach i będziesz się gęsto tłumaczyć, że kalafior juz zjadłaś :P A ja mam główkę czerwonej kapusty, też doży jakiegoś pewnie sądząc po rozmiarach i szukam tu jakis ciekawych pomysłów... Znalazłam jeden z rodzynkami, może byc nieźle ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mella tu jest przepis z programu Kuchnia TV, wyglądało to apetycznie :D Gołabek z kapusty czerwonej 60 dag czerwonej kapusty gotowanej 20 dag liści czerwonej kapusty 20 dag jabłek 50 ml miodu 50 ml śliwowicy 5 dag szalotek 5 dag masła klarowanego Szalotkę pokrojoną w piórka i jabłka pokrojone w słupki przesmażamy na klarowanym maśle, dodajemy kapustę, miód i śliwowicę. Dusimy wszystko jeszcze przez 10 min i zawijamy w sparzone liście kapusty czerwonej, zawijamy je w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. na 130 C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×