Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irja

rachunki za wode w UK.

Polecane posty

Gość irja

dostałam duży rachunek za wodę. za 6 miesięcy - 280 pounds. mieszkamy w trójkę i staramy się oszczędzać wodę.(mamy licznik) czy wy też płacicie tak drogo za wodę? co wychodzi taniej licznik czy ryczałt.

Gość 280 funtów za 6 miesięcy
to jest dużo? podziel to sobie na 6 ile ci wyjdzie na miesiąc 46 funtów? Ile ty byś chciała za wode płacić 3 punty? To nie myj sie, nie gotój, nie pij, będziesz miec zero. Co benefitów nie starcza? To do roboity a nie robic dzieci i pisac ile to zapłaciłaś taxu albo twój gach, ze teraz wam sie nalezy...280 funtów za pół roku to dużo, no nie moge:/

ja nie mam licznika, moge lac wody ile chce i place ok 38 funtow miesiecznie. Mieszkamy tylko w dwie osoby, wiec jakby tak juz dobitniej to przekalkulowac wychodzi 18 funtow na miesiac.

Ja płacę ryczałt, mam 400f za rok, płacę przez 10 miesięcy po 40f, więc 280f za pół roku wydaje mi się normalną kwotą.

Gość justa026
my mieszkamy we 4 i płace 38 miesięcznie,nie oszczędzamy

no tak pomiedzy 18-19 bo troche mniej nizeli 38. to jest ok 450 funtow za caly rok!

jezeli sie bierze ryczltem to jest ta sama standardowa suma nie zaleznie ile ludzi w domu, wiec im wiecej glow- tym taniej!

ja mam ryczałt na 4 osoby-3 bed-32f miesięcznie, moja koleżanka mieszkając obok ma 180f na rok-a zaznaczam,że ta sama firma i też ryczałt.

Gość rachunki
46 funtow na miesiac to duzo. Ja place 32 na miesiac (2 osoby) ale zuzywamy mniej. Niestety zamiast zmniejszyc nam raty firma oferuje od czasu do czasu zwrot nadplaconych pieniedzy. W sumie nie jest zle, ale tego zwrotu nie ma za duzo. Na poczatku placilismy 48 funtow za miesiac az w koncu po roku okazalo sie ze byl przeciek, sprowadzili cala ekipe remontowa i oddali jakies 200 funtow. Dla porownania podam ze kolega ktory ma zone i dziecko, dom z ogrodkiem ktory czasami podlewa, placi 12 funtow za miesiac. A tak na marginesie mam wrazenie ze w Londynie jest taniej. Kiedy mieszkalan w 2 strefie w Londynie placilam ryczaltowo 120 funtow rocznie za 2 osoby .

Gość co za bzdury
dwie osoby, studio flat - ryczałt 150 rocznie

Thames Water chyba sobie robi inne cenny dla kazdego hahahaha, juz sama sie pogubilam w tym, mozliwe ze wszystko tez zalezy od dzielnicy plus od ulicy......tak samo jak z council taxem..... ja mieszkam na poczatku 3 strefy na poludniowym zachodzie, zawsze mieszkalam na SW i rachunki byly zawsze podobne, jedynie co gaz troche ostatnio podskoczyl :(

Ja płacę 35 funtów na miesiąc w 2 bedroom house na 2 osoby . Wydawało nam się to drogo i wszyscy znajomi stwierdzili że, bardzo drogo, więc zadzwoniliśmy i zapytaliśmy u dostawcy wody...hmmm dziwne to ale prawdziwe...w przypadku opłaty ryczałtowej nie jest istotna ilość mieszkających osób, bo wielkość rachunku za wodę zależy od wartości zamieszkiwanego domu.

Ja płacę 35 funtów na miesiąc w 2 bedroom house na 2 osoby . Wydawało nam się to drogo i wszyscy znajomi stwierdzili że, bardzo drogo, więc zadzwoniliśmy i zapytaliśmy u dostawcy wody...hmmm dziwne to ale prawdziwe...w przypadku opłaty ryczałtowej nie jest istotna ilość mieszkających osób, bo wielkość rachunku za wodę zależy od wartości zamieszkiwanego domu.

Gość tak sie pytam
a te liczniki to na ciepla wode? czy ogolnie za zimna tez.

do tego powyzej pytajacego...ogolnie za wode, ciepla masz jak ci bojler podgrzewa ;)

Gość goniacha
1 bedroom house w poludniowo wschodnim londynie = £23 miesiecznie za wode nie zaleznie od zuzucia

Gość goska66666666666
U mnie będą zakładać liczniki na wode 4 osoby- to ile tak mniej więcej bede placila?

czy można zmienić sobie dostawcę wody tak jak jest z prądem czy gazem?

Gość Londyn SW
na pograniczu 1 i 2 strefy-dobra dzielnia. Mieszkam w 1 bedroom ponad 2 lata -oficjalnie 2 osoby,faktycznie 4 wiec zuzycie wody duze. Przez 1-szy rok placilam 18.72/mc, a w tym roku 16.92/mc. Wiec nie mam pojecia co ma wplyw na wysokosc oplat za wode, ale wiem jedno,ze gdybym miala licznik to placilabym krocie.

Gość Londyn SW
przyszlo mi na mysl,ze moze ma wplyw to,czy nasze mieszkanie jest w bloku czy malym domku. Ja mieszkam w malym bloku,jeszcze okolo 30 mieszkan..... moze ogolnie zuzycie wody w moim bloku nie jest duze i stad wynika tak niska oplata ? Nie wiem,ale nie przychodzi mi do glowy inne wytlumaczenie.

Gość segsg
ja mieszkalam w szkocji i wogle za wode nie lacilismy tylko prad ...

Gość Szkocja
w szkocji nie płaci się za odę, gdzies wycztałam że jest wliczona w council tax, gdzie indziej że jest ona dobrem społecznym, o co chodzi?