Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 18 nastkastka

piatek -uroczysta kolacja

Polecane posty

Gość 18 nastkastka

prosze o propozycje co na kolacje z okazji 18 urodzin, zachowując piatkowy post

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryba po grecku
salatki jakies

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
Czesc, sałatki tez, ale bardziej cos na gorąco dla ok 20 osób. Ryba po grecku jest ok, ale co jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
o krokiety , dobry pomysł co jeszcze? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak post to suchy chleb
i odtłuszczone mleko :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
bardzo smieszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to moze barszcz
z pasztecikami, z krokiertami tez byc moze. Nawet z krakersami. Golabki postne. Pierogi? ;) Chociaz to raczej nie jest uroczyste :P Moze pstrag? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludzie to maja problemy
tez cos, 18stka to nic wielkiego, nie przesadzaj.zjedz przed TV chipsy jak zawsze i po sprawie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krokiety, pierogi... taaaa... bardzo uroczyście. :) Pstrąg albo łosoś chociażby. Zero pracy, a już bardziej uroczyście niż z pyzami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
do musztardy, jak przyrządzasz tego łososia, czy pstrąga?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem krokiety z barszczem (czy jakeiś takie niezobowiązujące danie tego typu) będą jak najbardziej OK. Narobi się dziewczyna z pstrągiem a potem usłyszy \"Fuj, ryba\" - bo młodzież to miewa takie nastawienie do zwierząt pływających ;) Do tego zimny bufet - jakies sałatki, dipy do krakersów i chipsów, ciastka i tort - będzie aż za dużo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
Dziękuje za pomysły cos z tego wybiore, chyba krokiery z kapusta i pieczarkami. Mozna je wcześniej przygotować, a później tylko podgrzeć, bo najpierw bedzie msza święta dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
przyjęcie jest dla rodziny [wypada w piatek i to trzynastego}

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dla rodziny, to faktycznie może być coś bardziej wykwintnego typu ryba. Pojęcie \"osiemnastka\" to mi się raczej z mocno już wreszcie skoro można zakrapianą imprezą dla znajomych skojarzyło :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wczoraj wypróbowałam taki prosty przepis podany przez jedną z Kafeterianek. I jest bez mięsa! Otóż składniki: - ok. 1 kg pieczarek; - 4 serki topione ziołowe (kupowałam Hochland); - czosnek; - sól; Pieczarki umyć. Wydrążyć łyżką nóżki i każdą pieczarkę posypać solą. Do "dziurek" po nóżkach wkładać serki zmieszane z rozgniecionym czosnkiem. Wrzucić do piekarnika i trzymać, aż pieczarki staną się rumiane/zmiekną trochę (na oko, sprawdzać, ja trzymałam w piekarniku nagrzanym na ok. 160 stopni jakieś 15-20 min). Pycha! I na dodatek wygląda jak z jakiejś wykwintnej restauracji :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Równie pyszne są brokuły z sosem czosnkowym. Na większą ilość osób możesz wymieszać i zrobić z brokułami i kalafiorem np. Naprawdę pycha, a najlepiej smakuje z grzankami, tyle że wątpię, że będzie Ci sie chciało dla takiego grona trzaskać grzanki ;). A oto to cudeńko: - brokuły (ok. 0,5kg); - 1 duży jogurt naturalny (fajne są z Bakomy albo Zott); - czosnek; - ew. trochę majonezu; - żółty ser; - coś do wysmarowania naczynia żaroodpornego albo innego czegoś, w czym będziesz piekła ;); Brokuły (jeżeli świeże to myjesz, dzielisz na różyczki) wrzucasz do wrzącej, osolonej wody (nie martw się jak będą za mało słone, zawsze przed włożeniem do piekarnika możesz je posolić, poza tym w przepisie jest ser, najgorzej jak będą przesolone, a różyczki chłoną sporo osolonej wody) na jakieś 3-5 min (jeżeli świeże to nawet dłużej, kosztuj). Odsącz. Wrzuć do wcześniej wysmarowanego naczynia. Zrób sos czosnkowy, czyli wymieszaj jogurt z rozgniecionym czosnkiem i dorzuć ewentualnie z łyżkę majonezu. Możesz także posolić. Polej brokuły sosem, posyp żółtym serem i wrzuć do piekarnika. Wyjmij jak ser będzie roztopiony. Smacznego! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapodam Ci jeszcze kilka przepisów, których nie próbowałam, ale je sobie gdzieś pozapisywałam i które wyglądają zachęcająco: "a.g.a.t.a. moj szybki przepis - kolejny bezmiesny ZUPA SEROWA: -2kostki rosolowe (moga byc miesne, wtedy jest niewegetariansko) -litr wody -2 serki topione, takie jak np serki-kielbaski rosolek gotujemy dodajemy serki mieszamy (ewntualnie uzywamy blendera gdyby serki nie chcialy sie rozpuscis) dodajemy troche oregano, pieprzu do smaku podajemy z grzankami(ja np. smaze pokrojony w kostke chleb z jakas przyprawa, np do kuchni wloskiej) smacznego " "agripa SOS SEROWY -2 łyżki margaryny,2 łyżki maki,1 szkl. mleka,1 serek topiony moze byc ementalski,cheddar 1/4 szkl. smietany, sól,papryka lub chili.Z tłuszczu i maki zrobic zasmażkę, rozprowadzic zimnym mlekiem i mieszajac zagotować.Dodac serek pokrojony na male kawałki i poczekac az sie rozpuści,a sos stanie sie jednolity.Wymieszac ze śmietaną,przyprawić sola i papryką.Najlepiej smakuje z gotowanymi warzywami...Smacznego... gripa SOS POMIDOROWY -1,5kg pomidorów obranych ze skórki,1 duza cebula drobno pokrojona,3 ząbki czosnku wycisnąć,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka pieprzu ziolowego,1 łyżeczka wegety,1 łyżeczka majeranku,1,5 łyżki cukru,3 łyżki oleju,troche magi i pieprzu, gotowac az do zgestnienia masy pomidorowej." "sałatki mieszanej z ziemniaków: 50 dag ziemniaków(jak najmniejszych),3 ogórki malosolne,pęczek dymki,3 jajka,pół szkalnaki joguru nturalnego,łyżka łagodnej musztardy,sól,pieprz "Ziemniaki oskrobać,zalać wrzątkiem,osolić ,ugotować i odcedzić. Po lekkim przestygnięciu pokroić na cząstki.Jaja ugotować na twrado ,obrać pod bieżącą wodą i pokroić.Dymkę umyć,cebulki pokroić w kostkę ,szczypior posiekać.Ogórki opłukać z zalewy i bez obieranoia pokroic w krązki.Połączyć ziemniaki z ogórkami9, cebulkami i jajami.Jogurt wymieszać z musztardą,doprawić solą i pieprzem.POlać sałatkę,wymieszać.posypać scyzpiorkiem. Podawać z chlebem." http://gotowanie.onet.pl/28153,0,1,zapiekanka_hiszpanska,przepis.html http://gotowanie.onet.pl/28074,0,1,zielona_zapiekanka_z_makaronem,ksiazka_przepis.html http://gotowanie.onet.pl/28740,0,1,zapiekanka_z_pomidorami_i_mozzarella,ksiazka_przepis.html http://gotowanie.onet.pl/29722,0,1,zapiekankka_kalafiorowa_z_serem,ksiazka_przepis.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
idź do księdza po dyspense ja bylam jakis czas temu na pogrzebie w piatek i ksiadz dal dyspense na stype :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Usuń spacje w hiperłączach, sorry :). Z rybą to bardzo dobry pomysł, skoro nie będzie mięsa to zrób chociaż zwykłą, obtoczoną z mące i usmażoną rybę. Moja mama kupuje świetnego mrożonego dorsza tzw. płaty. I jeszcze bardzo dobry przepis na pieczone ziemniaki: "pyyyycha PIECZONE ziemniaczki 8 ziemniaków 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Ziemniaki obieramy i kroimy na 4, wkładamy do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę. Przemieszać należy by każdy ziemniak był w oliwie, a potem posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez 40 min. Po wyjęciu solimy.Podajemy do mięs lub jako oddzielne danie np na podwieczorek!!! Mój przepis na pyszne danie,które można zrobic przez cały rok: Makaron farfalle (kokardki) 1/2 paczki ugotować al dente 1 brokuł ugotowac al dente w kostce rosołowej ziołowej,np. oliwa z oliwek,a jak nie to w soli,jak nie ma świerzego to paczke mrożonego na dużej patelni podsmażyć na oliwie lub oleju dużo cebuli drobno posiekanej w kosteczkę ,tzn.3 duze lub 4 średnie do tego dodac 4 ząbki czosnku(przeciśnietego przez praskę), może byc do 6 zabków jak ktos lubi dodać 6-8 plastrów szynki pokrojonej w paseczki cienkie o wielkosci 1cm na 3cm zesmażyć trochę jak szynka nabierze koloru wsypać 2/3 opakowania gałki muszkatłowej i posolić i popieprzyć wlać ok 1/2 litra smietanki rzadkiej słodkiej 12% chwilke podusić,wyłączyć i dodać brokuły cały cos wlać do garnka z odlanym makaronem(ciepłym) wymieszać podawac z parmezanem na wierzchu na talerzu PYCHA!!!!!!!!"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To znowu ja ^^. Chciałam jeszcze dodać, że to są przekopiowane przepisy i że można np. do zupy serowej zrobić normalny, zdrowszy bulion. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepsiejszego! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zachowujesz post
w jedzeniu w piatek, a impreze w piatek robisz? lepiej nagotuj bigosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 nastkastka do musztardy, jak przyrządzasz tego łososia, czy pstrąga? Dzwonka łososia po prostu solę, potem smażę na masełku. Żadnych udziwnień, potem tylko skropić cytrynką. Proste, a smaczne i wykwintne jednocześnie, rozpływa się w ustach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 18 nastkastka
ooooooooooooooooo ile przepisów, teraz to dopiero mam problem który wybrać. Będę studiowac wszystkie, mam jeszcze troche czasu Dziękuje wszystkim za odzew.:):):D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×