Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

cytomegalia awidność interpretacja wyników

Polecane posty

Czy ktoś moze mi pomóc. wyszlo mi 0.79 dowiedzialam sie ze to awidnosc graniczna a nawet mozna ją zlaiczyc pod wysoką. Poziom przeciwcial wyszedl bardzo wysoki bo 45 i niech mi ktos teraz na tej podstawie okresli kiedy na to dziadostwo chorowalam i czy to dobry wynik czy nie za bardzo?

Gość Mamani a jak te powtórzone
wyniki cytomegalii?

to nie powtórzone tylko wlasnie ta avidnosc lekarz powiedzial ze do mnie zadzwoni o 21 ale ja umre odo tego czasu a w labolatorium nic mi nie umieją powiedziec pozatym ze awidnosc jest graniczna a wrecz wysoka a przeciwciala bardzo wysokie... a ja chce wiedziec kiedy to cholerstwo mialam...

znalazlam tyle ze jezeli avidnosc jest wysoka to swiadczy to o tym ze zakazenie bylo ponad 3 miesiace temu... a czy da sie okreslic na tej podstawie cos dokładniej?

niestety Mamani nie umiem ci pomóc, ale trzymam kciuki, żeby było ok i daj znac co ci powiedzial gin.

Gość KTÓRE PRZECIWCIAŁA
Maman, ale te przeciwciała to w jakiej klasie IgM? MAM NADZIEJĘ, ŻE WSZYSTKO BĘDZIE JEDNAK OK.

Gość KTÓRE PRZECIWCIAŁA
Mamani oczywiście, przepraszam.

awidność graniczna ?? Drogi Panie Doktorze Sławku :!: Mój temat dotyczy tej paskudnej toxoplazmowy. Otóż, zaraz po potwierdzeniu ciąży (5 tydzień) zrobiłam badania na toxo. I oto moje wyniki: - Toxo IgG 28,3 IU/ml (do 6,5) - Toxo IgM 0,91 S/CO (negatywny = 1,1). Moja pani Ginekolog z Wrocławia powiedziała, że muszę zrobić awidność. Natomiast teściowa-pediatra (jeśli chodzi o wnuka to dmuchamy na zimne ;)) wzięła mnie na konsultację na oddziale zakaźnym (w naszym rodzinnym mieście - Zielona Góra). Pan Ordynator powiedział, że nie mam czym się martwić i zlecił powtórzenie badań na oddziale (od pierwszych badań minęło 2 tygodnie). Kolejne wyniki: - Toxo IgG 23,5 IU/ml (0 - 2) - Toxo IgM ujemny Dla świętego spokoju zrobiłam jeszczę tą awidność (teściowa zresztą także kazała). I oto wynik tych badań: - Awidność p-ciał IgG dla Toxoplasma gondii 27,0 Ul/ml (ujemny < 4; wątpliwy 4 - 8; dodatni > 8 ) - wynik avidność 0,233 index (niska awidność IgG < 0,2; graniczna awidność IgG 0,2 - 0,3; wysoka awidność >= 0,3) Na wczorajszej wizycie pani ginekolog zleciła mi ponownie badanie na toxo IgG i IgM, ponieważ coś jej się nie podobało w tych drugich (zielonogórskich) badaniach. Z tego co słyszałam, jeżeli awidność jest poniżej 0,3 to należy zgłosić się do zakaźnika (tak powiedziała mi druga pani ginekolog z mojej przychodni, kiedy była na zastępstwie mojej gin). I ja już sama nie wiem co o tym sądzić. Zakaźnicy z ZG mówili, że to nic groźnego i mam się nie martwić. Inna (ta druga) pani ginekolog mówi, że to coś poważnego. A moja pani doktor uspakaja i prosi o powtórkę badań. Staram się nie panikować, ale po prostu gubię się w tych wszystkich opiniach. Dlatego mam prośbę do pana dr - o co chodzi z tą awidnością, tzn. co oznacza, że jest wartość graniczna awidności IgG oraz dodatnia awidność dla toxoplasma gondii :?: Czy rzeczywiście powinnam zacząć się martwić :?: Pozdrawiam bardzo serdecznie :!: P.S. Dzisiaj odebrałam wyniki trzeciego badana toxo. Oto kolejne wyniki: - Toxo IgG 33,8 IU/ml (do 6,5) - Toxo IgM 0,76 S/CO (negatywny = 1,1). "Z tego co słyszałam, jeżeli awidność jest poniżej 0,3 to należy zgłosić się do zakaźnika (tak powiedziała mi druga pani ginekolog z mojej przychodni, kiedy była na zastępstwie mojej gin)." Tylko tu chodzi o toxo, ale może ta awidność jest podobna w normach?

Gość Mamani daj znać co u Ciebie

Gość upupppppppp

Gość cała mamani
napisze coś, a później milczy :O

Gość upuppp
Mamani co powiedział lekarz?

jestem. nie mialam juz wczoraj sily pisac bo dr zadzwonil o 23. i wiecie co? nic mi nie powiedzial ja pierd... czasem naprawde mam dosyc. Zapuytal mnie co wiem wiec mu wszystko powiedzialam to czego zdazylam sie dowiedziec... powiedzial ze tak tak to zakazenie ma wiecej niz 3 miesiace i tyle. i kazal mi isc spac i sie nie martwic... ide dzis z coreczką do pediatry pokaze jej wyniki i zobacze co mi powie bo ona fajna kobitka jest to moze bedzie cos wiedziala... narazie jestem w tym samym miejscu w ktorym bylam przed wynikami... nic nie wiem... Za jakies 2 tyg ide na USG mają sprawdzic czy maly polyka plyny. Jesli polyka to mam sobie darowac stresy bo to bedzie znaczylo ze raczej wszystko jest ok. Moze ja za bardzo sie tym wszystkim stresuje... pewnie jakbym odpuscila to by wszystkim wyszlo na zdrowie... tylko ze mam taki durny charakter ze jak cos mi nie pasuje to tak dlugo grzebie w tym i sprawdzam az wyjasnie do konca... Nie wiem nic. glowa mnie boli i tyle... Nie mam pomyslów zadnych. Musze czekać.

Gość napisz mamani
jeszcze tylko, te przeciwciała 45 to w której klasie :)

tzn? pani z laboratorium mi powiedziala przez tel ze przeciwcialą mam 45 a to sie miesci w przedziale "bardzo wysokie"... i nic wiecej nie wiem...

pewnie chodzi o klase IgG albo IgM to bardzo wazne Mamani ❤️ wiele z nas pewnie robilaby to samo co Ty teraz ja tez spac spokojnie bym nie mogla bdybym nie wiedziala na 100% ze wszystko jest ok a i tak pewnie odpoczniesz sobie dopiero po porodzie, jak zobaczysz Kornelka calego i zdrowego -czego z calego serca Wam zycze mam nadzieje ze ta babka od Mani cos wiecej Wam powie daj znac jak bedziesz cos wiedziala, 👄

bylam u pediatry i jak zobaczyła wyniki to mi powiedziala ze nie mozna nic blizej okreslic kiedy nastapilo zakazenie za to wysoki poziom przeciwcial oznacza ze mam sie przestac zamartwiac. Jesli mam duzo przeciwcial to dziecko automatycznie rowniez je posiada i nawet jesli do zakazenia doszlo juz w ciazy to zakazenie przy porodzie dziecku nie zagraza :D:D:D:D alez mi sie humor poprawil :D:D:D:D:D:D

misiaczkowa lekarka powiedziala tylko tyle co juz napisalam wyzej... ale jak ona tak powiedziala to jej wierze bo to super lekarka!!! a to forum juz przestudiowalam jak tylko zalozylam ten temat bo szukalam w necie czegos na temat tego badania i wyników.

poronilam w 7 tygodniu ciazy okazalo sie ze mam toxoplazme jestem w trakcie leczenia ile moze potwac takie leczenie dzieki za odpowiedz