Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martin13

Czy ktos wie jak zrobic HOUMOUS?

Polecane posty

houmous? a może zwyczajnie chodzi Ci o humus:-)? jeśli tak, to z tego co pamiętam to danie na bazie ugotowanej ciecierzycy, ziół i chyba czegoś tam jeszcze-pewna nie jestem. nigdy tego nie robiłam, więc nie będę goglować i wklejać nieznanego mi przepisu, ale Ty śmiało możesz to zrobić:-) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Martin :) ja wiem bierzesz cieciorkę z puszki, rozgniatasz, dodajesz odrobinę jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, sok z cytryny, mieszasz i już. Nie jest to humus o tradycyjnym bliskowschodnim smaku, ale wychodzi niezły i to chyba jedyne rozwiązanie jak na dostępne skladniki u nas w sklepach. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
solisz i pieprzysz do smaku oczywiście, ja dodaję jeszcze odrobinę czerwonej papryki na wierzch. I chlebki pita wlasnej roboty ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najwygodniej kupić ciecierzyce z puszki .Otwierasz i gotowe, jednak jak nie mogę dostać to kupuje surową – postępuje się z nią jak z fasolą/grochem trzeba namoczyć pare godzin a potem ugotować do miękkości. Później już tylko troszkę oliwy, sok z cytryny i czosnek wszystko razem miksuje .Na koniec dodaje drobno posiekaną kolendra lub pietruszkę. sama juz nie wiem----proszę o przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Do tego należy jeszcze dodac trochę pasty tahini.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
podaj przepis na ten humus z libanu i dajcie jeszcze na domowy chlebek pita plis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prosze bardzo: skladniki: - puszka ciecierzycy - sok z 1/2 cytryny - dosc duzy zabek czosnku - tahina (pasta sezamowa) - ok. 2-3 lyzek stolowych - sol przygotowanie: ciecierzyce odcedzamy i wrzucamy do blendera, gdy jest juz utarta na gladka mase dodajemy tahine, sok z cytryny i rozgnieciony w mozdzierzu czosnek, doprawiamy sola, miksujemy do polaczenia skladnikow hummus podajemy na glebokim talerzu, lub w specjalnych miseczkach, polany oliwa, w srodku ma byc dolek (jak na zdjeciu) :) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Hummus_from_The_Nile.jpg/800px-Hummus_from_The_Nile.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
hmm jakis bialy ja jak robilam był raczej szary :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis jest z pierwszej reki :) dodam jeszcze, ze tak naprawde wszystko zalezy od waszego smaku :), ja np. lubie jak mocno czuc czosnek i cytryne, a tahine juz nieco mniej hummus jest swietny z warzywami, ale do mies i ryb to juz w ogole bomba, nie wspominajac o grillu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem że powinna być pasta tahina ale nigdzie nie mogłam jej znleść.Można ją czymś zastąpić???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taką pastę można zrobić
* 15 dag nasion sezamu (surowych, a nie prażonych) * 3 łyżki oleju arachidowego (ew. słonecznikowego) Wykonanie: 1. Zmiksować obydwa składniki na gładką masę. 2. Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w chłodzie. Uwaga: Pasta rozwarstwia się, więc przed jej użyciem należy słoiczkiem energicznie potrząsnąć. Pasta jest używana jako dodatek do wielu potraw kuchni północnoafrykańskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chomik :-) Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! :-)Mam przed sobą hummus z angielskiego tesco i tu sie to nazywa houmous. Nieistotne zresztą jak się nazywa wazne jak smakuje! Mnie najlepiej ze swieżą bagietka :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o widze, ze ktos podal fajny przepis na tahine, ja na szczescie mam dostep do gotowej :) jesli chodzi o nzwe to jest pare wersji, zalezy od jezyka, z arabskiego wymawia sie hommos, z holenderskiego humus, najwazniejsze, ze wszyscy wiedza co chodzi :) swietna tez jest baba ghanoush :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zdaniem mojej siostry jest jeszcze lepsze od hummusa :) jest to, jak ja nazywam - dip baklazanowy robi sie go bardzo latwo, tak samo jak hummus, po prostu cieciorke zastepujemy upieczonym w piekarniku baklazanem (trwa to ok. 20 minut, az sflaczeje :D, po upieczeniu trzeba go obrac) swietny smak, szczegolnie gdy lekko czuc taka jakby spalenizne, gdy troszke sie przypali - cos jakby wedzonka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kiedyś właśnie Nigella robiła humus oraz właśnie taką papke z bakłażana.Robiła też coś z avokado.Mówiła na to humus.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×