Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Princpolo

DO MAMANI-----chodzi o gaz

Polecane posty

Nie wiem czy oglądałaś dzisiejszy odcinek ale dziś znów babka rodziła przy tym gazie. Położna dokładnie nazwała jego GAZ ROZWESALAJĄCY, mówiła że dzięki temu w czasie skurczów ból jest zdecydowanie mniejszy a przy wdychaniu można nie czuć warg bo mogą drętwieć. A to że ktoś się śmieje to rzecz naturalna pod wpływem wciągania tego gazu Pomyślałam sobie o Tobie dlatego to pisze :)

Princopolo jak temat zobaczylam to powiem ci ze na chwile zamarlam :D:D:D a ja pytalam mojego gina o ten gaz ale powiedzial ze pierwsze slyszy i w tym szpitalu w ktorym on pracuje takowego nie dostane na pewno...

hihiihihi Ja p0ytałam się mojej gin czy coś na ten temat wie to spojrzała się na mnie jak na ufo :D

Witam! 🖐️ Podawanie gazu bedącego mieszniną 1:1 podtlenku azotu i tlenu (czasem z dodatkiem innych skladników) jest jedną z metod zmniejszania bólu przy porodzie i dodatkowo poprawiającą gopodarkę tlenową oranizmu rodzącej. O jego działaniu mozna przeczytać na stronie: http://www.oaa-anaes.ac.uk/assets/_managed/editor/File/PDF/info_for_mothers/pain_relief/polish.pdf (str. 2/7) O ile się orientuję w Polsce to metoda rzadko stosowana stąd pewnie zdziwienie położnej. A szkoda bo bardzo bezpieczna dla matki i dla dziecka. Pozdrawiam! :) 🌻 🌻

O sorry.... pokręciłem... chodziło o lekarkę a nie położną.... Jej zdziwienie więc nieco mnie dziwi :o

Gość dfj8375huf3
podtlenku azotu juz od dawna uzywali dentysci, ale po wynalezieniu doskonalszych znieczulaczy zaprzestano tych praktyk. Teraz uzywaja go glownie cpuny :D

Zgadza się. Ale zauważyć trzeba, że między rwaniem zęba a porodem jest jednak subtelna różnica... :classic_cool: SPORADYCZNE użycie N2O nie ma negatywnego skutku na organizmy matki i dziecka a pomaga przy porodzie. Skutki negatywne występują przy częstym jego zażywaniu ale przecież nikt nie rodzi co parę dni :classic_cool:

z tego co wiem to często używany jest w Anglii zanim urodziłam Pati kupiłam sobie angielską książkę o porodzie tam był opisany, jako normalne wspomaganie przy porodzie minęło prawie 17 lat a do nas jeszcze nie dotarł... :D

My to widocznie jesteśmy pare lat za Murzynami :D ...oczywiście do murzynów nic nie mam by czasem nikt nie posądził mnie o rasistowskie zamiary :D

Princpolo-----> :D Ja bym nawet powiedział dosadniej: 20 lat za murzynami i 35 za Albanią :D

Gość do bywalec
pamietasz reklame społeczną o tolerancji?jak bedziesz tak pieprzyc to moze twoje dziecko bedzie mialo pogarde do innych ludzi.

No sorry.... ale ktoś tu nie myśli. Ja bardzo szanuję wszystkich ludzi w tym murzynów i albańczyków. Jedynymi, ktorzy mogliby się na mnie obrazić są ludzie odpowiedzialni z stan polskiej służby zdrowia. Przecież napisałem że to MY jesteśmy pod tym zględem ZA tamtymi a nie na odwrót!

do bywalec ----- To nie są teksty rasistowskie co zaznaczyłam na początku i bywalec również tego nie miał na myśli.Jest taka gadka że jesteśmy xx lat za Murzynami :)

Ja rodzilam w Norwegii z gazem rozweselajacym. To byl moje jedyne "znieczulenie" oprocz jakiejs 1,5 h w wannie z ciepla woda. Gaz niewiele znieczula, ale powoduje lekkie oszolomienie, rozluznienie, bardziej ci "wisi", ze tak boli. Na poczatku. Jak dochodzilam do pelnego rozwacia, to bolalo wsciekle i gaz nic nie pomagal, tylko krecilo mi sie w glowie. Poza tym wdycha sie go przez maske i trzeba skoncentrowac sie, zeby zaczac wdychac tuz przed szczytem skurczu. Przez to automatycznie lepiej znosi sie skurcze, bo gleboko oddychasz (i liczysz w glowie, ze jeszcze 2-3 oddechy i skurcz przejdzie).

No i musze was moi drodzy rozczarowac bo gdybyscie w USA uzyli do Afroamerykanina okreslenia"murzyn"to sad i odszkodowanie bo tam slowo"muzyn"podchodzi za rasizm i kerane!:p Witaj bywalec dawno cie tu nie bylo:)

Mamani-----> 🖐️ :) 🌻 Przeciwnie! Bywam tu często. I mój topik o toxo odżył :) OK - żeby nie było wątpliwości zmieniam swoje sformułowanie - jesteśmy 20 lat za mieszkańcami słabo rozwiniętych krajów afrykańskich. Teraz OK? :P

oooo mantodea:) ja ostatnio mało się szlajam po macierzyńskim a chętnie bym się dowiedziała co słychać u ciebie i twojego brzdąca;) bywalec- witaj:P mamani oglądałam ostatnio twój blog- bo czynię to zazdrośnie od samego początku:P bo zawsze zazdroszcze że twoja już taka duża a moja mała :P

bywalec------Ba,określenie genialne :D mantodea ----- strzeż się :P kupiłam sobie słownik za namową wrednych bab od polskiego :D