Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lataczk pierwszy raz

Pytanie do latających samolotami

Polecane posty

Gość lataczk pierwszy raz

Gość Lukas Podolski
wydaje mi sie że nie, przynajmniej ja się nigdy z czymś takim nie spotkałem

Gość lece pierwszy raz
Niestety nacisnął mi sie enter i wysłało bez posta :) zaraz wam napisze o co mi chodzi :)

chodzi mi o to, czy jak się będę ładnie uśmiechać do pana od przeszukiwania bagaży, to czy mnie \"przypadkiem\" posmera po pipce? Bo taki fajny na okęciu pracuje. Byłam dzisiaj popatrzeć. Boski!!!

Gość denat pochmurny
oscentacyjnie domagam sie rosołu w menu pokladowym :classic_cool: :D:classic_cool: ps. beznadziejnie macie na tej kafeterii ani cytowania ani awatarow :o i jeszcze te grube, brzydkie babony..:o

Gość lece pierwszy razzz
Otóż mam pytanie jak wygląda na lotnisku odprawa bagażowa? Czy dostane na lotnisku jakas karteczkę która mozna doczepic do bagazu na której sobie wypisze swoje dane czy musze sobie cos takiego w domu jeszcze zrobic?? i czy bagaze są jakoś oznaczone?Tzn jakimiś kodami czy coś ze mozna zidentyfikowac czy pasazer ma swoją czy cudzą walizke?? Za niedługo polece pierwszy raz i jestem zielona. Niczego sie tak nie boje jak tego ze mi ktoś walizke zwinie albo gdzies zginie. Czy ktoś z pracowników lotniska to sprawdza jak pasazerowie odbierają swoje walizki z tasmy czy wzieli swoje czy cudze?? jak mozna oznaczyc walizke ??

Gość lece pierwszy razzz
podszyw do bani! idz spac smarku 🖐️

Gość lece pierwszy razzz
dodam ze bede wylatywac z Krakowa. Aha i czy jakos łatwo idzie sie połapac na lotnisku gdzie trzeba sie ustawic tzn jak znależc swoją bramke odpraw czy jak to sie nazywa? tego tez sie boje :)

Gość karola z opola
ustaw sie pupa do bagazowego jak nie wiesz gdzie 🌻 ;)

Gość lece pierwszy razzz
proszę o normalnie odpowiedzi :O

Gość karola z opola
poprosze o polizanie sledzika :O i co? i figa

Gość lece pierwszy razzz
prosze o odpowiedz kogos kto juz leciał

Gość lece pierwszy razzz
halo :)

z tego, co pamiętam, to mają takie karteczki na lotnisku, co je sobie do walizki doczepiasz. Sama walizka ma często taką kieszonkę z karteczką, na której możesz wpisać adres. Jak oddajesz bagaż to przyczepiają do niego taki pasek papieru z kodem kreskowym i Twoim nazwiskiem. Nikt nie sprawdza przy odbieraniu. I na dobrą sprawę, możnaby wziąc czyjąś walizkę. Tylko po co? Niby skąd wiadomo, co jest w środku:P Zresztą jak walizki jadą taśmą to ludzie stoją jak sępy wokół i nikt swojej nie przepuści:D Prędziej praconicy lotniska się pomyląi walizka poleci dzieś indziej, niż Ci ją ktoś zwinie. Ale wtedy w końcu wraca do Ciebie. Aha... można zabrać czyjąś walizkę przez pomyłkę, dlatego przyczepia się coś do niej, co pozwoli Ci ją rozpoznać. Ja obwiązuję rączki kolorowymi sznurówkami:D

Gość lece pierwszy razzz
dzieku qwertz :) Ja mam torbe czarno czerwoną ale jeszcze sobie ją jakoś oznacze dodatkowo mimo wszystko :) ehh panikara ze mnie :)

Jak amasz jeszcze jakieś pytania to wal:) Nie odpowiem, czego nie wozić w podręcznym, bo nie wiem, jakie są teraz przepisy...

Gość lece pierwszy razzz
no to mam jeszcze pytanie czy łatwo jest sie odnależc na lotnisku tzn jak tam przyjade to gdzie mam isc? bede leciec z Balic,pierwszy raz bee tam wlasnie w dniu lotu wiec nie wiem jak tam wszystko wygląda i gdzie trzeba sie kierowac. moze napisz krok po kroku jak to wygląda :) bede wdzięczna :) i ile mam byc przed odlotem na miejscu?

Gość lece pierwszy razzz
aha bilet bede sobie rezerwowac na tej zasadzie ze pójde do biura podróży i powiem ze chce leciec tam i tam,liniami takimi i takimi!? Moze tak byc? czy lepiej przez neta? dodam ze nie mam karty kredytowej wiec odpada taka opcja Wiem ze jak pójde do biura podrózy to oni mi wszystko załatwiają i rezerwuja,daje im kase w gotówce a oni robią przelew od razu

Gość lece pierwszy razzz
ok:)

Po sobie wiem, że na lotnisku nie da się zgubić.To znaczy, pewnie się da, ale to nie takie łatwe. Jak dolecisz to wtedy leziesz za ludźmi, a ludzie wiedzą gdzie iść :D Zresztą możliwości jest mało, a obsługa naziemna dba o to, żeby się pasażerowie nie pałętali po lotnisku. Jak przyjedziesz na lotnisko idziesz do hali odlotów. Wszystko jest opisane. A jak nie to \"metryka na końcu języka\":D Pytasz i wiesz. Najlepiej być kilka godzin wcześniej. Nie wiem, gdzie lecisz. Jeśli krótki dystans to chyba 1-2h wcześniej starczy. Jeśłi daaaleko to 3-4. Im większy samolot, tym dłużej trwa odprawa. Najpierw zdajesz duży bagaż. I dostajesz bilet pokładowy. Bagaż ważą, prześwietlają, czasem przegrzebują. Potem idziesz do odprawy celnej. Wszystko jest oznaczone. Na pewno znajdziesz. A potem do poczekalni tudzież łazisz po sklepach bezcłowych:D Właściwą poczeklanię łatwo znaleźć , bo jest oznaczona. Jak już siedzisz w poczekalni, to czekasz, aż pozwolą wejść na pokład. Jak dolecisz idziesz za ludźmi. Najpierw odprawa, celnik ogląda paszport, stempluje, czasem zadaje jakieś pytania. Potem odbiera się bagaż. Możesz wziąć wózek. Znajdujesz swoją taśmę (jest oznaczona) i czekasz na swój bagaż. Nie denerwuj się jeśli nie przyjedzie od razu. Kiedyś czekałam godzinę, bo mieli jakiś problem. Dobra rada... jak nie złapiesz walizki od razu to się nie szarp. Puść i niech jedzie dookoła jeszcze raz:) A potem idziesz do wyjścia. Znowu wszystko jest opisane:) Bilet... właśnie tak. Ja latałam Lotem, więc chodziłam do Lotu, ale biuro podróży też może być. Oni Ci załatwiają. Możesz sobie sprawdzić w necie, czy i kiedy są loty na dany dzień. Napisz, gdzie lecisz:)

Gość lece pierwszy razzz
lece z Krakowa do Dublina :) A co do lotu i biletu to najpierw sprawdze sobie na stronie AerLingus(bo z tej mam zamiar leciec) kiedy jest odlot i wtedy pójde do biura i powiem ze na ten dzien mają mi zrobic rezerwacje :) aha,to chyba obojętne do jakiego biura podrózy pójde???? załatwie sobie to jakis miesiąc przed wylotem,a lece za jakies 2 miechy :) Juz sie doczekac nie moge.Zazwyczaj jezdziłam autokarami i powiem ze to istna masakraaaaa( szczególnie jak jechałam do UK) :O Dlatego teraz wybrałam samolot,bo szybciej i wygodniej

To krótki dystans 1-2 godzinki przed wystarczą, zresztą oni Ci powiedzą, albo będzie napisane na bilecie:) \"aha,to chyba obojętne do jakiego biura podrózy pójde????\" yyyyy nie wiem:O Wiesz co? Przejdz się do jakiegoś, to Ci najwyżej powiedzą, że to nie u nich:D Albo na stronie tych linii będzie napisane, gdzie iść:) Heheh Samolot jest jak autokar:D No dobra szybszy:D W ogóle się nie denerwuj. to wszystko jest tak zorganizowane, żeby największa sierota doleciała na miejsceD Bagażu ogólnie pilnuj. Nie zostawiaj bez opieki. Hmmm co jeszcze....Aha... proś się o miejsce przy oknie:) Już w biurze, ale też na lotnisku przy odprawie bagażowej. Warto:) Żucie gumy jest dobre na zatkane uszy. Bardzo wysycha skóra, usta, jeśłi nosisz soczewki, na lot załóż okulary. Turbulencje... jak wyboje na szosie:D Start... zabawny, lądowanie... tego akurat nie lubię, ale też zależy od pilota. Jak ląduje łagodnie (często) to da się znieść. Jak ostrzej... coż trzeba się gapić za okno:D:D:D

Gość lece pierwszy razzz
dziekuje Ci:):):) Troche juz jestem spokojniejsza:) Wiedziałam ze znajdzie sie ktos na kafe który potrafi normalnie opowiedziec. Jeszcze raz dzieki!!!

Nie ma za co:) Chociaż ja to jestem do tych długich lotów międzykontynentalnych:D Jakby, co to pytaj. Temat mam w \"ulubionych\", więc na pewno zajrzę. A jak nie, to powodzenia i tyle lądowań, ile startów:D

Gość lece pierwszy razzz
jeszcze jedno,a jak zarezerwuje bilet przez internet to gdzie i kiedy płace??

Ja płaciłam kartą. A potem dostałam bilet elektroniczny. Podejrzewam, że to będzie jakiś przelew albo cuś...

Gość lece pierwszy razzz
ale gdzie płaciłas karta?? Sory za debilne pytanie ale kompletnie nie kumam :( Dodam ze na lotnisku bede w dzien odlotu,wczesniej nie bo mam daleko,bo mieszkam niedaleko Katowic.wiec kupno biletu wczesniej na lotnisku odpada.

Gość lece pierwszy razzz
a doczytałam teraz gdzies ze jak sie robi rezerw.z biura podróży to wychodzi drozej bo biuro tez musi miec z tego jakis zysk :O ale wyzysk ehhh

Ych no to Ci chyba nakłamałam:O Załatwiałam sobie bilet przez biuro podróży drogą telefoniczną. Płaciłam kartą mojej siostry... ale jak to było? Musiało być załatwione przez telefon, bo nie jeżdziłam nigdzie, żeby zapłacić:O Jasna choroba nie pamiętam!:( Ale skoro nie masz karty, to pewnie pójdzie przelew. Słuchaj Ty się nic nie martw:) Wejdz sobie na stronę tych linii i poczytaj... Może jest napisane jak zapłacić. Kupno na lotnisku odpada, ale może jak się odbiera bilet na lotnisku, to wtedy się płaci? Odbiera się, bo wcześniej ma się tylko taki elektroniczny, a musisz mieć papierowy... zawile tłumaczę:O