Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczka86

Bank komórek macierzystych... co myślicie??

Polecane posty

Witajcie :) jestem ciekawa jakie macie zdanie na temat pobrania komorek macierzystych przy porodzie, my sie zastanawiamy czy nie pobrac... czekam na opinie :) pozdrawiam

jak masz kupe kasy na trzymanie tego latami to pobieraj. To duzo pieniedzy wychodzi a jak nie placisz abonementu to i tak to wyrzucaja i sie marnuje. Niestety nie jest to tak rozwiniete jak w USA gdzie wykorzystuje sie te komorki np do ratowania innych dzieci, u nas po prostu sie je wyrzuca jak delikwent nie placi. Chocby on sam wyrazil chec do wykorzystania tych komorek dla kogos innego. Wiem, bo mowili nam w szkole rodzenia jak to sie odbywa.

wiem jakie sa koszty, sprawdzalam oplata podstawowa 2400 a przechowywanie przez 18 lat 4 tysiace (i wszystko w ratach sie placi) wiec chyba nie tak duzo, w porownaniu z tym ze w razie chorob Twoje dziecko bedzie moglo byc wyleczone bądź nawet miec uratowane życie... no niewiem... oczywiscie mam nadzieje ze moje dziecko nigdy nie bedzie potrzebowalo tych komorek, ale jak tfu tfu cos sie wydarzy to nie chce miec do siebie pretensji ze moglam zamrozic komorki macierzyste a pozalowalam kasy.

jak chcesz to zachowaj, mnie np na to nie stac. zreszta po co wywolywac wilka z lasu myslac \"a co bedzie gdy..\"

owszem, spojrzcie na przyklad pani Mróz..miala przstrzep i co? umarla wczesniej niz jakby nie robila przeszczepu, on tylko wszystko przyspieszyl. z macierzystymi jest tak samo, nie ma gwarancji ze sie przyjmą

POza tym z tego co wiem, w naszym kraju te komórki tylko leżą. Banki naciągają nas na pieniądze a nikt nie robi z nich użytku. Jak dla mnie za droga inwestycja jak na metodę pisaną patykiem na wodzie.

Ja zapytałam lekarza do którego mam ogromne zaufanie. Jest on położnikiem, specjalizuje się w USG i ma coś wspólnego z genetyką. Jeździ dużo po świecie. I on mi powiedział, że rozmawiał z hematologami, ale mu odradzili twierdząc, że to zwykły biznes. W Polsce prawo nie do końca reguluje wykorzystanie komórek macierzystych i czasem lekarze nawet nie mogą ich użyć. No a tym co mnie do końca przekonało było to, że temu lekarzowi pół roku temu urodziło się dziecko i on zrezygnował z przechowywanie tych komórek, a z pewnością go na to stać i nawet by nie odczuł braku tych pieniędzy.

Stosuje się i to coraz częściej. Opinie na ich temat są rózne, faktem jest jednak, że medycyna idzie do przodu oraz zastosowanie komórek macierzystych staje się coraz bardziej częste. Szczególnie w reumatologii i ortopedii. Stosuje się je w przypadku

zmian przeciążeniowych stawów,

chondromalacji,

częściowych uszkodzeń więzadeł krzyżowych,

uszkodzeń w obrębie tkanki chrzęstnej i łąkotek,

ubytków chrząstki spowodowanych urazem czy też zwyrodnieniem stawów.

Możesz sobie o tym poczytać na stronie tej kliniki ( stosowane jest tam właśnie leczenie za  pomoca komórek macierzystych)

https://bonadea-krakow.net.pl/oferta/zabiegi-ortopedyczne/leczenie-kolan-komorkami-macierzystymi/