Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_zaradna

Problemy z czytaniem u nastolatka.

Polecane posty

Gość mama_zaradna

Mój syn (16 lat) ma straszne problemy z czytaniem. Uczy się dobrze (jak na chłopaka to nawet bardzo dobrze) ma same 4 i 5 no i oczywiście 3 z polskiego za czytanie. Dyslekcji czy innych takich problemów nie ma. Nie są to moje zaniedbania bo gdy był mniejszy i później też uczyłam go czytac ale też szło mi to kiepsko. Strasznie duka i jeszcze literuje mimo swojego wieku. Przez to stasznie zniechęca się do wszystkiego. Czy wiecie może jak mu pomóc? Czy są jakieś cwiczenia na to czy lekarz?

Gość mama_zaradna
nikt nie ma takiego problemu??

z takim problemem trzeba się udać do logopedy i innej rady nie ma. Poczyta Pani sobie o specyficznych trudnościach w czytaniu na necie. ale do logopedy trzeba i to szybko.

Gość Imam Al Hasan
a ile książek czyta na głos na rok ? też mi problem , niech zacznie czytać a nie do lekarzy latać ;o

Gość Christiani8642
takie problemy wynikają zwykle z faktu, że w dzisiejszych czasach ani dzieciom, ani młodzieży czytać się nie chce. Są komputery, ciekawe programy w telewizji, filmy, a książki schodzą na dalszy plan (albo zupełnie z planu). Czytanie trzeba ćwiczyć, im częściej tym lepiej nam to wychdzi. Postaraj się syna zainteresować jakąś ciekawą książką, systematyczność może być pomocna.

Gość mama_zaradna
To nie jest śmieszne. Mało czyta bo nie potrafi. Gdy był w podstawówce pilnowałam zeby przeczytał co dziennie chociaz 20 min. Książkę 100 stron czytał przez jakiś ponad miesiac. Teraz troche mu odpusciłam bo widze ze serio nie umie czytac a nie ze mało czyta.

Gość heeeeeeeeejo
ale idioci się tu wypowiadają. kobieta zadaje konkretne pytanie, a ludzie pierdolą głupoty

logopeda pokaże jak ćwiczyć i co z tym można zrobić. a możliwe, że już nic z tym nie zrobisz... a jakby Pani tak wysłała syna na kurs szybkiego czytania??? oni tam mają swoje metody.

Nie wmawiajcie mamie zaradnej, że to problem spowodowany lenistwem i komputerami. Ludzie! Skoro pisze, że pilnowała go, żeby czytał, to znaczy, że to jest problem innej natury. Rzeczywiście ja bym się udała na twoim miejscu do jakiegoś specjalisty, logopedy. Możesz też zapytać o to psychologa szkolnego do kogo i gdzie masz się udać.

skoro ma problemy z czytaniem to jakim cudem otrzymuje dosc wysokie oceny ? przeciez wiedze zbierasz poprzez czytanie.

Gość mama_zaradna
Własnie boje sie ze za późno sie za to zabrałam. Zawsze myślałam ze to przez to że syn len jest i tyle.

Gość dziwnaamc
może niech spróbuje uczyć się na głos? Chociaż może kiepska rada patrząc na to że jest koniec roku szkolnego :P

Gość mama_zaradna
Nie wiem jak to robi ze ma dobre oceny. Mało sie uczy bo jak zaczyna czytac podręcznik to po 30 min i przeczytaniu 10 stron odechciewa mu sie.

zdecydowanie za pozno, az mnie to dziwi. serio wczesniej nie bylas tym zaniepokojona? chyba troszke zaniedbalas swojego syna :( Przy tak wysokim programie nauczania dzieci juz pod koniec 1 klasy czytaja plynnie. i w tym wieku ewentualnie w klasie 2 nalezalo interweniowac i szukac pomocy u lekarzy.

Gość Co to jest dysleksja
Dysleksja definiowana jest jako „zaburzenia w umiejętności czytania”. Ale chociaż często mówi się tylko o trudnościach z czytaniem, w grę może wchodzić coś więcej.*// [Niektórzy specjaliści nazywają kłopoty z nauką pisania ‘dysgrafią’, a upośledzenie umiejętności liczenia — ‘dyskalkulią’] http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/zdrowie/dysleksja.php

Gość ja tez tak mialam
nic nie moglam przeczytac jna głos strasznie dukałam.teraz czytan płynnie, poprostu zaczelam czytac na głos-ale tylko wtedy jak bylma sama

Gość mama_zaradna
syn strasznie się tym przejmuje. Nie raz gdy ma 2 polskie w jednym dniu to nie idzie do szkoły. Stara sie czytac głosno i po cichu ale juz rok sie tak uczy i nic dalej duka.

Ale jak ma 16 lat, to już powinien być w szkole średniej. To tam jeszcze stawiają oceny za czytanie?? Myślałam, że to na początku podstawówki... A skąd wiesz, że nie ma dysleksji?? Byliście z tym u kogoś?? Jak już tu ktoś napisał, to jest to właśnie problem z czytaniem przede wszystkim. Mój kolega tak miał. Mądry chłopak, a czytanie mu kompletnie nie szło... Strasznie się z tym męczył i miał trudności w nauce, gdyż przeczytanie jakiegoś rozdziału na przykład z historii sprawiało mu problem i zajmowało bardzo dużo czasu... Ale to jeszcze w podstawówce. Rodzice jeździli z nim do jakiejś poradni. Ale czy to pomogło, to nie wiem, bo wyjechalio potem do innego miasta i straciłam z nim kontakt.