Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

plum-plum-plum

dieta niełączenia--wasze przepisy!!!!!!!

Polecane posty

Wpisujemy tu przepisy odpowiednie do diety niełączenia.Mowa tu o diecie Haya.Zapraszam wszystkich,który mają jakies fajne pomysły:)

ŚNIADANIE Jajecznica na szynce i sałatka wiosenna Sałatka z owoców leśnych, mały jogurt naturalny, jajko na miękko Dwie duże łyżki serku cottage, kabanos, sok z marchwi Kulki z sera bryndza zawijane w plastry łososia wędzonego, kwaśne jabłko LUNCH Befsztyk, warzywa gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej i ogórka Pieczone udko kurczaka, sałatka grecka, kefir Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty Pierś z indyka, gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek barszczu czerwonego Filet z ryby, szpinak gotowany, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli OBIAD Naleśniki ze szpinakiem Risotto grzybowe, sałata z sosem vinegret Pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i posiekanej cebuli Spagetti neapolitańskie (z sosem pomidorowym) Pierogi z jagodami Pudding ryżowy jabłkowo-bananowy KOLACJA Dwa banany, garść suszonych śliwek Pieczone jabłko i kilka plasterków sera brie Sałatka z owoców egzotycznych, szklanka maślanki Koktajl z naturalnego jogurtu i truskawek Dwie gruszki, garść rodzynek Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego z dżemem niskosłodzonym Opinia dietetyka: Dieta jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana, nie ma więc co do niej przeciwwskazań zdrowotnych. Poprawia trawienie. Łatwo na niej wytrwać, gdyż praktycznie żaden produkt nie jest zabroniony (słodycze warto ograniczać). Nie odczuwa się też głodu.

Gość czesc plum plum
wszystko cacy tylko napisz mi jaka slatka to ta wiosenna? Jak dlugo stosujesz te dieta? Acha i jakos mi nie pasuja tu te pierogi z jagodami -czemu ?

Gość do plum plum
Dieta Hay\'a wywodzi się z tropologii, ale ma bardzo mało wspólnego z tropologią, niestety. Te przykładowe zestawy żarcia są w 90% nic nie warte.

Gość ijaija
to nie sa przepisy z diety nielaczenia..

Gość do do plum plum
podaj w takim razie te wartosciowe,oka ?

Gość czesc plum plum
no ja tez chetnie zobacze... Wiem ze w diecie nielaczenia to troche inaczej wyglada ... kurde trudne to jakies 😠

Zasada jest taka żeby niełączyc węgli z białkiem.Pierogi z jagodami mogą być.Pieróg--węgiel,a jagody to owoce jagodowe.Można je połączyć.

Co do sałatki wiosennej to skolko ugodno byle bez węgli i strączkowych:)Teraz jest taki wybór warzyw ,że pomysły powinny same wam przychodzić do glowy.To jest przykład skopiowany z jakiejs stronki o diecie niełączenia.mozna oczywiście modyfikowac po swojemu:) PAPRYKA FASZEROWANA: -mięso mielone -pieczarki -cebulka pieczrki podsmażyć z cebulką na oleju dodac do mielonego(doprawionego przyprawami jak kto lubi)nadziac paprykę(chyba każdy wie jak)Piec w piekarniku --ja uwielbiam!!!!!!!

Lecho--Warzywa:papryka,cebula,czosnek,cukinia,pieczarki,pomidor--podsmażyc na patelni aż puści sok.Doprawić papryką,solą pieprzem,dusić pod prykryciem,mozna dodac trochę wody.Kiełbaskę lub pierś z kurczaka pokroć drobno i dusić razem z warzywami.Też smaczne!!!!!

Gość do plum plum
Ogólnie te przepisy nie są złe, wystarczy je nieco zmodyfikować ;) ŚNIADANIE 1. jajka jemy osobno, mimo, że to białko zwierzęce, nie łączymy z niczym, ewentualnie posolić i popieprzyć; 2. Jw. , owoce leśne+jogurt=OK, ale bez jajka 3. Produktów mlecznych nie łączymy z białkiem zwierzęcym, a więc kabanos odpada 4. jw., kwaśne jabłko też odpada LUNCH 1. OK 2. Produkty mleczne odpadają, a więc ser feta i kefir won ;) 3. awokado odpada 4. sałatka z kiszonej kapusty odpada 5. OK 6. sałatka z ogórka, jabłka i cebuli odpada. OBIAD 1. skrobia + warzywa = OK, ale nie zalecam zbyt dużej ilości naleśników 2. pomidory odpadają, ziemniaki jemy zupełnie osobno, beż żadnych dodatków (ew. troszkę posolić) 3. OK 4. jagody - owoce kwaśne + skrobia - odpada 5. banany - czysta skrobia, jak ziemniaki, jemy bez żadnych dodatków KOLACJA 1. suszone śliwki to czysty cukier - zatrzymują trawienie, więc albo osobno albo w ogóle 2. OK 3. OK 4. Rodzynki - tak samo jak suszone śliwki 5. dżem nawet niskosłodzony zatrzymuje trawienie. Dietetyk się myli jeśli chodzi o poprawę trawienia i zbilansowanie diety Haya.

Gość do plum plum
Wszystko zależy od tego, co uważamy za białko i węgle ;)

Wystarczy niełączyc białek i węgli i przestrzegac godzin oraz pić tak jak każą i będzie dobrze!!!!!!Tropologia jest dla zaawansowanych i mających nadmiar wolnego czasu.Za przepisiki dziękuję,ale .....jak wyzej

Gość do plum plum
Tropologia nie jest dla zaawansowanych i nie jest potrzebny nadmiar wolnego czasu. Ale jak chcesz, Twój wybór, ja już nie będę się mieszał do Twojego topiku. Twój organizm, jak chcesz sobie szkodzić, to Twoja sprawa :)

Nie rozumiem co masz na mysli?Jakos do tej pory jadlam normalnie i wyniki mam świetne!!!!Dlaczego miałabym sobie szkodzić?Chyba za bardzo sie kolezanka przejęła tą tropologią!Grunt to zdrowy rozsądek!!!Ciekawa jestem czy faktycznie tak sztywno trzymasz się tej tropologii???Daj sobie na luz,a jak jesz normalnie i źle się czujesz to może czas wybrać sie do lekarza?

Gość kolowrotek11
hmm...ja tez nie kumam o co chodzi z tą tropologią:(może jakas wzmianka chociaż?Bo wy się tu kłócicie,a ja nawet nie wiem o co chodzi....

Gość do plum plum
Nie koleżanka, tylko kolega :D Ale nawet nie kolega. Tak, stosuję tropologię od wielu lat. Jeśli nie chcesz mieć kiedyś problemów z jelitem grubym, to czas zmienić dietę. Żegnam i życzę powodzenia :)

Gość do do plum plum
podaj wlasciwe menu,jadlospis ,chetnie skorzystam z Twoich rad

Gość do plum plum
Ten jadłospis nie jest zły, napisałem co zmienić, z czego zrezygnować :) Wybacz, akurat jadę z rodziną na zakupy, będę wieczorem, to popiszemy, OK? Jeśli chcesz, to podaj mi gg, to popiszemy w taki sposób, żeby niezadowolonej autorce topiku nie śmiecić tutaj ;) :) Podam Ci główne zasady i przykładowy jadlospis, nie ma problemu, ale wieczorem, OK?

Gość kolowrotek11
GG Ci nie podam...zaledwie się znamy...pisz tutaj może włascicielka topiku nas nie przechrzci;)

Gość kolowrotek11
A poza tym jak się zakłada topik wypada być milszym droga plum!

Chciałabym sie dowiedziec jakie choroby jelita grubego mi grożą???Na ten temat chętnie z Tobą miły kolego podyskutuję...bo tu mnie zaciekawiłeś..

Gość kołowrotek11
No to całe szczęście...

Hej! Podnoszę temat: jak zrobic nalesniki dorbe na diete niełączenia? bo wiadomo nie mozna łaczyc białek (jajko) z węglowodanem (mąka). Wiec jaki przepis na ciasto? A co mozna włozyc do nalesników.? warzywa , pieczarki? mile widziane inne propozycje a tez propozycje na obiadki Pozdrawiam!

Gość czarna ksc
bywa tu ktoś wogóle?