Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karolinka Linka

Czy tak powinno się odczuwać Ruchy Dziecka ?? ?? ??

Polecane posty

Jestem w 18tyg ciąży. Odczuwam czasami takie jakby pękające bąbelki, pęcherzyki, delikatniutkie ruchy i z tym jest ok... ale podczas odpoczynku jak dłużej leżę czy siedzę w tej samej pozycji (choć też nie zawsze tylko wtedy) czuję na dole w środku brzucha takie jakby rozciąganie się, napinanie... i jak dotykam brzuch to wtedy robi sie on twardawy... Zazwyczaj taka twardawa kulka, trwa to kilka sekund i to twarde zanika gdzieś tam w środek i brzuch znów jest miękki i nie czuć już napinania się, rozciągania etc. Raz mam to po lewej, raz po prawej, raz po środku i zawsze na dole tam gdzie jest dzidziuś. Ogólnie miałam zawsze płaski brzuch i byłam chuda... może dlatego tak to czuje. Byłam pewna, że to dzidzia sie przeciąga, napina i nie przerażało mnie to wcale, wręcz cieszyło, ale naczytałam sie o jakimś stawianiu się brzucha (macicy), skurczach itd :( Te moje uczucie jest bezbolesne... ogólnie ciążę przechodzę bardzo dobrze, a wizytę mam dopiero za 10 dni To uczucie występuje 1, 2 max 3 razy dziennie Wiem, że nielogicznie to napisałam... ale może ktoś miał podobną sytuację? ...Może niepotrzebnie panikuję :) ?

to sa wlasnie ruchy. poxniej jak dziecko podrosnie to bedzie ci sie wyginalo tak ze caly brzuch bedzie skakal. a na poczatku to wląsnie tak jest jak opisujesz :)

Gość pomarańczowa mama
Jak dla mnie to coś złego

Badz szczesliwa ze czujesz maluszka :) To piekne niezapomniane chwile. A dla swietego spokoju wspomnij o niepewnosciach na wizycie. Wszystkiego dobrego!

Gość ja pikoooooole
DO LEKARZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ten twardy brzuch i to napięcia to mogą być jakieś skurcze może wywołane ruchami dziecka. ale dla pewności powiedz o tym lekarzowi. powodzenia

Gość Welonka a a a
też się dowiem ? jak czułyscie. opiszcie

Ja cuje tylko bąbelki wiec trudno powiedziec co to jest to napinanie. Może niech napiszą te które tak miały

Gość mnmnmnm
twój dzidzius napewno sie rusza gratuluje

Ja od 19 tc miałam tak że jak przyłożyłam rękę do brzucha to czulam naprężenia. a potem w 21 tc nagle poczułam że dziwnie mi się po prawej stronie wybrzusza i nagle jak mi się cały brzuch nie przeleje. Od nastepnego dnia regularne kopniaki. Teraz w połowie 23 tc to czasami aż boli.

te bombelki to perystaltyka jelit często mylona z ruchami dziecka pierwsze ruchy dziecka czuję się jako łaskotanie delikatne potem intensywniejsze no a później przychodzi pora na prawdziwe kopniaki. Jeśli chodzi o tzw stawianie się brzucha jeśli masz tak więcej niż 10 razy dziennie to do lekarza bo może się skończyć na wcześniejszym porodzie prewencyjnie dostaniesz magnez i fenoterol i wszystko będzie ok

Gość W e l o n k a a a
ja odczuwam bąbelki tam gdzie nie ma jelit ... dosłownie na samym dole gdzie jest dzidzia !! Wiec to nie zawsze są jelita