Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina8282

gin nie chce mi zrobic wymazu z kanału szyjki macicy tj posiewu

Polecane posty

Gość karolina8282

Dziewczyny pomocy ! jestem w ciaży w 37 tyg . Naczytałam sie o bakteriach paciorkowcach ktore zlokalizowane w kanale rodnym moze przejsc na dzidziusia podczas porodu i zarazic . Wiem ze te bakterie sa bardzo niebezpieczne , moga bardzo zaszkodzic noworodkowi a nawet spowodowac jego smierc . Z tym problemem poszłam do swojego gina i chciałam zeby zrobił mi pobrał wymaz na posiew z kanału szyjki macicy lub pochwy. Lekarz stwierdził ze nie ma takiej potrzeby , gdyz wynik cytologiczny był prawidłowy . Ale cytologia wykrywa raka szyjki macicy a nie czy sa jakies bakterie w kanale rodnym . Moze sie myle , ale bardzo boje sie o dzidziusia i nie wiem czy moge wierzyc mojemu ginowi. Jesli chodzi o cytologie wyszła mi grupa II wg Papanicolaou w opisie było : nie stwierdzono zmian srodnablonkowych i procesu złosliwego. szczegołowy opis : inne zmiany nowotworowe ( odczynowe i naprawcze) : zmiany odczynowe związane z zapaleniem ( łacznie z typową regeneracja ) Czy jezeli w rozmazie cytologicznym byly jakies bakterie w w opisie badania była by taka informacja .

Gość karolina8282
dziewczyny jak wiecie cos na ten temat napiszcie prosze

Gość karolina8282
?????????????????????

Gość ppppppppppppp
Cytologia wykazuje również stan zapalny, nie masz powodów do martwień.

Gość idż zrób do innego
a chodzisz prywatnie? w końcu za to płacisz. Mi robi, to o co poprosze, chociaż nie ma takiej potrzeby.

A chodzisz prywatnie czy na NFZ? Bo jak to drugie, to może Ci nie zrobił bo to dosyć kosztowne badanie jest. Ja robiłam prywatnie przed pójściem do szpitala (16tc) i płaciłam 50zł, gdzie muszisz pamiętać, że jeśli określa się anbiogram (jak wyhodują bakterie) to wychodzi drożej. Położna w laboratorium mówiła, że wiele kobiet przed porodem robi wymaz prywatnie. Z wynikiem do lekarza idą i wtedy ewentualnie leczą się antybiotykiem.

Gość ppppppppppppp
W cytologii widać czy nie ma zwiększonej liczby białych krwinek odpowiadających za stan zapalny, widać czy są obecne bakterie. Jeśli są wątpliwości lub jakieś podejrzenia robi się następnie badanie czystości pochwy (mikrobiologiczne) Prawdopodobnie u Ciebie nie ma takiej potrzeby. Pamiętaj jednak że zawsze możesz zmienić lekarza, gdybyś miała wątpliwości.

Gość gddddd
państwowo to prawie nic nie chca zrobić,a prywatnie nie masz problemu. prosisz, masz.

Gość karolina8282
chodze państwowo. sama tego wymazu nie zrobie boto lekarz sam musi pobrac ten wymaz . dla mnie zdrowie dziecka jest najwazniejsze .Moze rzeczywiscie powinnam pojsc prywatnie . Ile kosztuje pobranie wymazu prywatnie ?

Gość gddddd
Ja chodze prywatnie i oprócz cytologii robi mi posiew z pochwy (ok. 10zł). Mozesz tez zrobić prywatnie w labolatorium, wtedy sie płaci tylko za samo badanie 10zł) wyniki mozna skonsultowac na nastepnej wizycie.

Gość karolina8282
nie zauwazyłam wypowiedzi , czyli 50 zł . ale to cena samego badania ? bo do tego wchodzi jeszcze koszt wizyty . A za samo pobranie wymazu lekarz bierze pieniądze ?

Gość gddddd
Wiadomo-> wizyta + badanie. Wszystko zależy gdzie mieszkasz. Ceny sa zróznicowane.

Gość karolina8282
oczywiscie moge pojsc do labolatorium i na swoj koszt zrobic te badanie ale jak mam pobrac sobie ten wymaz z pochwy czym ?

Gość gddddd
U mnie jest fotel i sami pobierają, tzn. miła pani laborantka ;) wszystko mozna sobie zrobić.

Gość sama sobie nie pobierzesz

Gość gddddd
oczywiscie chodzi mi o badania ;)

Gość ppppppppppppp
jak pójdziesz do gina to prawdopodobnie zapłacisz za wizytę i od razu u niego za badanie, on to wyśle do laboratorium i po tygodniu-dwóch przyjdziesz po wynik

Gość gddddd
W laboratorium moge zrobić badania jakich potrzebuje, bez zleceń,skierowań. Tak mi wychodzi taniej.

Gość gddddd
Ale każdy robi jak uważa ;)

Gość ppppppppppppp
To fajnie, to znacznie ułatwia sprawę, jednak nie w każdym laboratorium tak jest. Zwykle pobierają krew, ale z wymazem to rzadziej.

Gość gddddd
Też mysle, ze to fajnie :) odpada część kosztownych wizyt, a wyniki można tez skonsultować z internistą, zwłaszcza jak potrzeba tylko antybiotyk zapisac, czy ocenić wyniki.

Gość ppppppppppppp
Super sprawa, muszę poszukać u mnie w mieści laboratorium które robi wymazy, zaoszczędzę czas i pieniądze :)

Gość gddddd
Może warto poszukać takiego laboratorium, ja na to trafiłam przypadkiem.Zwykle jest kilka prywatnych, można się dowiedzieć co "oferują".

Gość gddddd
:) byłaś szybsza :) pozdrawiam!

Gość karolina8282
dziewczy te ktore są z Łodzi moze sie orientujecie gdzie sa prywatne labolatoria w Łodzi ? Lub czy sa w ogóle takie labolatoria gdzie tam na miejscu pobiora mi ten wymaz?

Gość karolina8282
żadna nie jest z Łodzi ?

Musisz podzwonić po laboratoriach. U mnie w przyszpitalnym 2 razy w tyg. jest połozna i wtedy jest możliwość pobrania wymazu.

Gość apietrzyk
Karolina8282 To nie prawda ze w cytologii by Ci wyszly paciorkowce czy inne bakterie. Ja mialam I grupe cytologii i I czystości pochwy. A mialam ureaplasme. Trzeba zrobić wymaz pod kątem określonej bakterii. Owszem jest to płatne ( w Krakowie ok. 50zł) ale moze uratować zdrowie a nawet zycie dziecka.

a pietrzyk gdzie w krakowie zrobic to badanie bo włąsnie dzis mam zamiar porozmawiac o tym z lekarzem ale czuje ze go nie przekonam zeby mi to zrobil na nfz.

Ja chodzę do gina prywatnie i nic dodatkowo nie płace za różne badania. Tylko tyle co zawsze za wizytę . O cytologie pierwszy raz sama poprosiłam to się speszył że sam zapomniał mi o tym powiedzieć i zrobił bez problemowo. Również wyszła mi gr. II I lekarz stwierdził że w ciąży to normalne i następne badanie wymazu zrobimy po ciąży chyba że jeszcze w trakcie kontroli zauważyłby niepokojące upławy. Nie martw się oni dobrze widzą kiedy coś może być nie tak. Co do chodzenia państwowo to wydaje mi się że może jakby nie była w ciąży to żal by im kasy na badanie było ale tak to raczej by zrobili bo przecież to duże zagrożenie mogłoby być dla dziecka. Po prostu wszystko jest pewnie dobrze