Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janka67

Gotowanie na parze

Polecane posty

Gość Janka67

Podobno jest dużo zdrowsze i nawet smaczniejsze od smażonego żarcia. Ktoś z was praktykuje? :) :) W co warto się wyposażyć - jakiś specjalny garnek, parowar??? Kto ma doświadczenie w tym temacie niech pisze!!

Gość ja lubię gotować na parze
do mikrofalówki mam taki plastykowy garnek z sitkiem w srodku, a na kuchence normalnie w zepterze gotuje.... warzywa z mięsem np. trę na tarce warzywa, garnek smaruję łyżką oliwy kładę na spód mięso cienko pokrojone- na to warzywa i zalewam pół szklanki wody, szczelnie przykrywam i stawiam na pół godziny na małym gazie- własciwie nie trzeba solić (szczypta wystarczy) ani przyprawiać, same w sobie to wszystko jest smaczne- a młodych warzyw nawet nie trzeba trzeć.... to chyba moje ulubione danie- fantastycznie lekko się po nim czuję....

ja gotuje w garnku do gotowania na parze. do dolnego garnka daje wode i przyprawy a na gore miesko i po pewnym czasie warzywa doslownie na 5 min. w 20 minut calosc smaczna, chrupiaca (warzywa) i gotowa do zjedzenia :)

Gość srebrnooka
najwygodniej chyba kupić elektryczny parowar, wydatek to jest ale za to wtedy przygotowanie potraw na parze jest śmiesznie proste - wkładasz jedzenie, ustawiasz czas gotowania i nie musisz się niczym martwić/

Gość Janka67
srebrnooka, a jaki masz parowar?? chcialabym przeznaczyc na niego ok 200zl, i najlepiej zeby byl jak najwyzszej jakosci bo bede w nim między innymi gotowac pierwsze zupki dla mojego synka :)

Mam Tefal Vitamin Plus (coś około 300, ale warto) i mocno go polecam :)

Gość inverno
A mozecie powiedziec ile minut wiecej zajmuje przyrzadzenie warzyw?

w parowarze to nie wiem ale w garnku do gotowania na parze to fasolka, marchewka to jakies 5-10min w zaleznosci co kto lubi. ja gotuje al dente zeby chrupaly i nie tracily cennych mikroelementow :)

Gość no napewno zdrowsze
niestety mi nie smakuje :(

Gość inverno
Elle, wlasnie ten sobie upatrzylam:) W sklepie na allegro jest za 249zl. Mam tylko pare pytan. 1. Skoro dno tych pojemnikow jest takim sitkiem, to czy z potraw na gornej polce nie scieka sok na pojemniki ponizej? 2. Jaki rozmiarow jest ten parowar? Na zdjeciu wyglada na dosyc duzy.. 3. Wyczytalam, ze podczas gotowania urzadzenie tak zachodzi para, ze nie da nic odczytac z tego monitorka. To prawda? 4. Czy latwo myje sie te pojemniki i sitka? Z gory dziekuje za pomoc!!

Gość inverno

Gość Janka67
ooo, dobre pytania :) ja tez czekam na odpowiedzi... co do smaku potraw to niektorzy nie solą, jak gotują w parowarze, ale ja mysle, ze odrobina soli morskiej nie zaszkodzi :) i tak bedzie zdrowsze niz smazone czy pieczone, czy nawet gotowane bo witaminki nie uciekna :)

Gość inverno
Wczoraj zamowilam ten parowar, nie czekajac na odpowiedz Elle, takze zaraz po pierwszym uzyciu zdam relacje;)

Gość Janka67
o to czekam z niecierpliwoscia :) :) ja sie jeszcze waham, bo nie wiem czy nie zdecyduje sie na brauna

Gość inverno
Dzisiaj kurier przywiozl parowar:) Na razie go zlozylam i przeczytalam instrukcje, jutro cos w nim ugotuje. Mam ochote wyprobowac go juz teraz, ale potem trzeba te wszystkie miski i kratki wymyc, a tego mi sie nie chce robic:D

Gość Janka67
inverno, a w jakim sklepie kupowałaś?? ile czekałaś na dostawę? czekam na wieści bo ja też już mam smaka na te dania z pary :) :)

Gość inverno
W sobote wyprobowalam parowar i niestety podczas gotowania wyciekala z niego woda, do tego monitorek zaparowal od srodka. Zadzwonilam dzisiaj do wlasciciela sklepu i wymienia mi na nowy. Co do samego gotowania, to ugotowalam sobie brokuly i kalafior. NIestety nie posolilam tych warzyw ani nie doprawilam, wiec smakowaly jak..warzywa;) Teraz sie zaczynam zastanawiac czy warto bylo wydac tyle kasy. Myslalam, ze bede codziennie przyrzadzac sobie jakies warzywa, ale teraz sama nie wiem.

Gość Janka67
ten tefal na agito kosztuje 244zl wiec moze ta wyprzedaz to jakas lipna byla?? bo tefal to w sumie dobra firma. Podobno są jakieś sposoby, że daje się do wody jakiś ziółek i wtedy warzywa mają lepszy smak. Albo solić odrobinę solą morską. Ja jadłam raz ziemniaki z pary gotowane w takim specjalnym garnku zeptera i były nie dość że niesłone to takie suche i niedobre :( myślałam, że z parowaru warzywa wychodzą smaczne i chrupiące :/ teraz to sama już nie wiem :/

Gość inverno
Ta wyprzedaz, to tylko taki chwyt marketingowy. Ten sam sprzedawca wystawil juz nowa akucje z kolejnymi parowarami. Musialam miec po prostu pecha. Co do warzyw, to na pewno trzeba je czyms doprawic po lub przed gotowaniem. Ja sie troche wkurzylam ta lejaca sie woda, takze juz nic nie doprawialam, tylko umylam parowar.

Gość gość15
A jak gotować ryż, kasze?

Gość Enoib
Na rynku nie ma odpowiednich urządzeń do gotowania ryżu czy kasz na parze, no chyba, że lubicie jeść z plastikowych miseczek. Wystartowaliśmy z projektem na Pomagam pl i chcemy wprowadzić na rynek nowe urządzenie do przygotowywania produktów na parze bez tworzyw sztucznych. Osoby zainteresowane wsparciem jak i samym projektem zapraszam na https://pomagam.pl/rghe7tq4/