Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuna skuna

oczy

Polecane posty

Gość kuna skuna

Już się kiedyś o to pytałam, ale nikt mi nie odpowiedział. Chciałabym wiedzieć jaka jest szansa aby dziecko moje i mojego partnera miało niebieskie oczy. ja mam oczy ciemno brązowe, mama brązowe, tato zielone, babcia 1 niebieskie,2 brązowe. Obaj dziadkowie niebieskie. Partner ma oczy niebieskie podobnie jak wszyscy w jego rodzinie. dzięki za odpowiedź:)

szansa jest spora... z tego co wiem ciemne kolory0-- brazowy, czarny sa dominujące. Nie pamietam już tych krzyzówek genetycznych. jeśli cie to bardzo interesuje kup ksiazke do gimnazjum do biologi albo pozycz z biblioteki i tam bedą te krzyzówki i mozesz sobie taką zrobić.

Gość kenta
Szansa 50 na 50 skoro ojciec dziecka ma niebieskie... A jak nie będzie mialo to ciesz się zaraz po porodzie, bo na początku przeciez wszystkoe dzieci mają niebieskie oczy...

Gość kuna skuna
nie jest tak waży, pytam z ciekawości właśnie dlatego, że rodzina partnera jest niebieskooka a i u mnie są osoby o takim kolorze oczu. no i nie pamiętam już ja się robiło krzyżówki :( a chętnie bym rozpisała :P

kenta nie wszystkie dzieci po urodzeniu maja niebieskie oczy :P wiem ze tak sie mówi tak jak sie mowi ze wszystkie kocięta po urodzeniu mają niebieskie, ale tak naprawde dzieci po urodzeniu mogą miec już rozne kolory oczu. niektore dzieci rodza sie z ocazmi czarnymi jak wegielki :)

ale prawdą jest ze kolor oczu się moze zmieniać z tego co pamietam do roku czasu sie normuje... ale odcień oczu jest tez zalezny od pory roku a nawet pory dnia...

Gość ejbisi
Gen z kolorem brązowym jest dominujący a z niebieskim recesywny, ale jeśli nie jesteś murzynką albo chinką ;) to jest b. duża szansa by ktores z waszych dzieci mialo niebieskie oczka. Moj tata ma brązowe, mama niebieskie i ja tez niebieskie z czego jestem b.zadowolona :D

Gość kuna skuna
tak sobie myślę jak ta nasza dzidzia będzie wyglądać, fajnie by wyglądał chłopak z ciemnymi włosami i niebieskimi oczami. w sumie to zobrazowałam sobie już każdy wariant :P

no moja w wyobrazeniach miala niebieskie oczy ( to bylo do przewidzenia bo u mnie i meza w rodzinie wszyscy mają niebieskie) i czarne wlosy ktore jej sie poxniej mialy zmienic na jasne... bo ja takie mialam i siostry tez. najpierw czarne a pote,m sie wycieraly do lysa i rozly jasne... a urodzilą sie blondyneczka :D:D:D i oczy niebieskie :D:D Zaklądam ze maly bedzie mial tak samo :)

Gość ja akurat też jestem w takiej
sytuacji jak Ty:) mam bardzo ciemne brązowe oczy, a mój mąż niebieskie moi rodzice: mama - zielone, tata ciemnobrązowe, brat zielone rodzice męża - mama piwne, tata niebieskie, brat niebieskie i sprawdzałam gdzieś w necie na takiej fajnej stronce (nie była to polska strona) prawdopodobieństwo koloru oczu u mojego dziecka tylko nie mogę teraz znaleźć tej stronki:O w każdym razie wyszło, że szanase są następujące: 50% - oczy BRĄZOWE 25% - oczy ZIELONE 25% - oczy NIEBIESKIE