Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

gdzie sie odwolac? kuria oddaliła wniosek o apostazje

Polecane posty

nie mam sily na tych pedalow dluzej :O moze ktos wie czy mozna w tej sprawie obejsc kurie?

nie mam pojecia, ale z ciekawosci spytam co to jest apostazja?

i tak technicznie, to kuria powinna ci podac informacje gdzie mozesz sie odwolywac, tak sie chyba robi

heheh w zyciu nie poda;) juz pol roku z nimi walcze, oni po prostu ignoruja, przeciez to im nie na reke jest

Yy, jak moga odwolac wniosek o apostazje? :O Az mi sie wierzyc nie chce :O Banda glupoli

bo nie wierzylam i nie wierze w boga, do chrztu mnie zaniesli, komunia bralam jako dziecko, nie chce byc uwazana za czlonka kosciola, to wbrew moim zasada, wole byc apostata niz hipokryta-tez tak w skrocie ;) ale mniejsza o to, to nie temat topiku

A nie możesz się gdzieś indziej zgłosić, albo do wyższych instancji niż kuria. Ale oczywiście im zawsze będzie przeszkadzać, że owieczki im uciekają :D. Zawsze możesz wymodzić coś za co zostaniesz ekskomunikowany :D.

w parafii gdzie mnie ochrzcili wszystko ok, a kuria fochy robi, ale podobno poznanska najgorsza :O oni wg prawa nie moga tak postepowac, ale co innego teria i praktyka dzwonilam, pisalam i nic:O a przeciez nie umowie sie na osobista auidencje z biskupem

masz konstytucyjne prawo do wolności wyznania poza tym tu i ustawa o ochronie danych osobowych mogłaby chyba co nieco pomoc - taka \"edycja\" danych - chyba każda instytucja powinna umożliwić wgląd i modyfikację ... ja wybiorę się z dwoma swiadkami , paragrafem z konstytucji właśnie z adnotacją, ze w przypadku odmowy sprawę mogę skierować do sadu a poza tym napisz im,że jak chcę to niech Ci nawet ekskomunikę nałożą a mają Cie wypisać (moja Teściowa dostała ekskomunikę - jakoś jąto obeszło :p) powodzenia

okokokook - dziewczyna jestem ;) wlasnie nie moge, bo kuria jest od tego, a do innej tez sie nie moge zglosic, bo moja parafia podlega pod poznanska

Ginorossi - moze zrob im maly szantazyk: powiedz, ze jak natychmiast nie zaakceptuja Twojej apostazji, to obiecujesz, ze wejdziesz do ktoregos z kosciolow w Polsce (najlepiej z dala od miejsca zamieszkania) w czasie mszy, bezceremonialnie wleziesz buciorami na oltarz, zlapiesz za mikrofon i bedziesz spiewal najbardziej obrazoburcze kawalki Kata i innych zespolow, niemilosiernie przy tym falszujac, po czym zdejmiesz spodnie i pokazesz wszystkim dupe. po takiej akcji i tak masz ekskomunike w kieszeni :classic_cool: 🖐️

channah - w skladanym akcie pisalam o prawie do wolnosci wyznania bylam w parafii gdzie bylam chrzczona z dwoma siwadkami wlasnie, ksiadz zrobil stosowna adnotacje, najpier trochhe pomarudzil, ale jest git parfia obecna tez ma pismo ale kuria musi napisac do mojej parafii i tej gdie mnie chrzczona, zeby to "uprawomocic" a jak moge to zgloscici w sadzie? moze byc nawet ekskomunika, obojetne mi to ;)

AAAAAAAAA ja jestem rodzaj zenski anyzowa [czesc[:classic_cool: a w tablicy ogloszen wielki plakat mansona przywiesze :P

W katolickich kościołach wschodnich nie ma natomiast ekskomuniki latae sententiae. Ekskomunika grozi między innymi za: 1. znieważenie postaci eucharystycznych (Kan. 1367), 2. użycie siły fizycznej wobec papieża (Kan. 1370 § 1), 3. rozgrzeszenie przez kapłana wspólnika grzechu nieczystości (Kan. 1378 § 1), 4. udzielenie i przyjęcie sakry biskupiej bez zgody papieża (Kan. 1382), 5. naruszenie tajemnicy konklawe przez personel pomocniczy (Universi Dominici Gregis art. 58), 6. symonię przy wyborze papieża (Universi Dominici Gregis art. 78) jak również za inne wykroczenia naruszające konklawe: uleganie wpływom zewnętrznym (ibidem art. 80), zmowy między elektorami (ibidem art. 81), 7. bezpośrednie naruszenie tajemnicy spowiedzi (Kan. 1388 § 1), 8. przeprowadzenie lub dobrowolne poddanie się aborcji (Kan. 1398), 9. apostazję (Kan. 1364 § 1), 10. herezję formalną (Kan. 1364 § 1), 11. schizmę (Kan. 1364 § 1). czyli teoretycznie moga mi z miejsca dac ;)

to uparta ta kuria :o pewni elicząna to, ze panstwo pogłowne wprowadzi i za kazdego "zapisanego" będą kasę ciągnać a co do sadu - nie wiem - nigdy nic nie zgłaszałam , ale wiem, ze w tej sprawie to można zrobić na forum o apostazji - widziałam tu link powinno być wiecej

Ginorossi, przepraszam, może rzeczywiście zrób tak jak pisze anyżówka, aż się uśmiałam :D. hehehehe. Daj spokój, beznadziejna walka z wiatrakami.

oj, przepraszam,myslalam, ze jestes facetem ;) w takim razie opcja z pokazywaniem dupy moze okazac sie nie miec dosc sily przekonywania, ale mimo wszystko warto sprobowac.