Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cappucino z pianką.

Ludzie niepijący alkoholu, oto topik dla Was. Oraz jak kulturalnie odmawiać ?

Polecane posty

Moze ja zacznę. :) Mam 22 lata i nigdy nie piłam alkoholu. Tzn. spróbowałam kiedyś od mamy łyczek piwa , żeby zobaczyć co tak ludzi zachwyca. I stwierdzam ,że jest mnóstwo lepszych napojów (soki itp.) niż gorzkie, niezdrowe piwsko. To samo dotczy innych trunków. Często miałam nieprzyjemności z powodu bycia abstynentką. Na wszelkich spotkaniach czy \"imprezach\" ludzie dziwili się że nie piję i nie daję się przekonać do picia. Nawet lekko się podśmiewali. A Wy czemu nie pijecie alkoholu? i jak kulturalnie odmawiać trunków gdy ktoś usilnie namawia? :)

Ja piję, więc się nie wypowiem :-(

drugie moje pytanie to: co tak pociąga ludzi w alkoholu że na wszelkich imprezach raczą się własnie napojami mającymi procenty a nie zwykłymi? nie chcę nikogo obrażać ale pytam z czystej ciekawośći :)

ja na imprezach nigdy nie pije alkoholu bo jest mi po nim nie dobrze. Piwa nie lubie bo odrazu mnie do lazienki ciagnie siusiu:P wodki nie pije bo mi smierdzi drinow nie lubie bo tez czuje w kazdym wode blee , wole wziasc sobie cole i popijac a inni niech sobie chleja :) nikt im nie zabroni przciez:) co do tego jak odmawiac hmm u mnie nie ma z tym problemu poprostu mowie nie pije bo nie lubie i tyle:) Ci co sie smieja niech sie smieja nie przeszkadza mi to bo pozniej oni maja nie przyjemnosci a nie ja siedzac z glowa w ubikacji i wydalajac z siebie to co wypili

abstynencja nie jest zdrowa. badania nad zaleznoscia sredniej dlugosci zycia od ilosci wypijanego alkoholu wykazuja, ze najlepszym zdrowiem i najdluzszym zyciem ciesza sie ci, ktorzy spozywaja alkohol w umiarkowanych, niewielkich ilosciach. przewyzszaja oni zarowno tych, ktorzy pija wiecej, jak rowniez calkowitych abstynentow. wszystko jest dla ludzi, szkodzi tylko nadmiar, a nie racjonalne spozywanie :)

czasem moze wypije jedno piwko ale to jak siedze sobie w domu albo jak jestem gdzies w knajpie na meczu :D

Ja nie piję, bo po pierwsze nie lubię, po drugie ze względów religijnych. \"Szydercą jest wino, swarliwą - sycera, każdy, kto tutaj błądzi, niemądry.\" Ks. Przysłów 20:1 BT

moj facet nie pije alkoholu od ponad 1,5 roku i nadal go namawiaja :D a szczerze? ja pije bo lubie piwo,wino,wermuty itp.

Gość ggggggggggggg
pilam kiedys na imprezach ale mi sie znudzilo. glupie mi sie wydalo.siedza,pija,wymiotuja,spiewaja,gadaja bez sensu. nie pije i juz.nie kreci mnie wcale. no i ten BRAK KACA!!;)

Gość explooo
@anyżówka * To, co podałeś, jest niewiarygodne, bo badania te były sponsorowane (czytałem o tym) koncerny produkujące alkohol = KŁAMSTWO (do grupy ludzi niepijących wrzucono inwalidów i osoby niezdolne do picia z przyczyn zdrowotnych, byłych pijaków, osoby po operacjach itd. - nic dziwnego, że długość życia wyszła u nich krótsza). Tak naprawdę, w obiektywnych badaniach, wychodzi, że najdłużej żyjącymi są całkowici ABSTYNENCI :)

Gość MiMi99999
Nie piję, bo nie lubię alkoholu. Po prostu mi nie smakuje. Piwo jest gorzke, śmierdzące, chce się po nim siku. O wódce wole nie wspominać. Ale powiem Wam, że jeśli chodzi o życie niepijącego w Polsce to porażka :/ Nie jestem z jakiejś patologicznej rodziny (mama nauczycielka, tata kierownik), a KAŻDE święta, urodziny, rocznice to POPIJAWA. Tak samo u mojego męża!!! W dodatku te ciągłe zachęty- ze mną się nie napijesz?! jednego za zdrowie mamy/cioci/babci! to może chociaż drinka? Kilka razy zdarzyła się sytuacja, że ktoś dolał mi wódki do soku ! (wujek) Porażka.