Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lisita

Jaki alkohol podac do ciasta?

Polecane posty

Gość lisita
ponawiam..poradźcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sheridans

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy są jakieś sankcje
wino, likier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
likiery , ajerkoniaki, ewentualnie rum..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
no dobrze ale poproszę o konkrety, czy macie jakies sprawdzone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
pierwsze słyszę o winie do ciast .........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
jakis konkretny likierek albo jakie wino, jak widzę masę tego na półkach a sie nie znam to mam naprawde mętlik w głowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
poznaniak prosze o konkretną odpowiedź, ciasto nie jest bardzo słodkie..a moze miód pitny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
Malibu, Sheridans, Ajerkoniak Bolsa był dobry, Pasoa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenaaaa
wino,kazdego rodz.likiery, irish cream, ajerkoniak,jezeli sa to ciasta niezbyt slodkie,kremowe to koniak w zaleznosci od upodoban :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobre wino
Do deserów - zdecydowanie wina białe, o ograniczonej wytrawności, raczej półsłodkie, a nawet słodkie. Im deser słodszy, tym również wino powinno być także słodsze. Dla osób niejadających słodkich ciast czy kremów kieliszek dobrego, słodkiego wina, takiego jak Tokaj Aszu lub Tokaj Cuvee z późnego zbioru, może być znakomitym samodzielnym deserem. Na zakończenie może jeszcze kilka słów o podawaniu wina. Wina białe, schłodzone, ale nie zmrożone, powinny być podawane raczej w cienkich kieliszkach, napełnionych do 2/3 wysokości. Jeżeli posiłek trwa długo, a serwujemy wina białe, powinniśmy zadbać o utrzymanie ich we właściwiej temperaturze. Można to zrobić korzystając ze specjalnego kubełka wypełnionego wodą z lodem lub z kubełka-termosu. Wina czerwone, doprowadzone w sposób naturalny do temperatury pokojowej, podajemy w kieliszkach „pękatych”. Napełnione do 1/3 wysokości, umożliwiają dobre rozejście się aromatu i „włożenie” nosa do kieliszka. To pozwala, przy dobrych winach, na rozkoszowanie się ich aromatem. Jest to szczególnie ważne, kiedy to wina, a nie potrawy, stanowią „główny temat zebrania”. Starałem się pomóc nieco w doborze wina. Mam nadzieję że w jakimś stopniu mi się to udało i ułatwię dopasowanie wina do menu Waszego spotkania z przyjaciółmi przy stole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
dzięki, mam małą bibkę z dziewczynami z pracy, podaje ciasto cytrynowe z bita śmietaną, jaki konkretny alkohol byscie podali?>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
jeszcze nigdy nie widziałem aby w restauracji podawali do deserów wino, według francuzów wina to można do wszystkiego dodać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
to może jednak wino białe półsłodkie.....ale jakie? podpowiedzciechoć kraj pochodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy są jakieś sankcje
o rany tyle jest win w slepie, ze jak pojdziesz to cos znajdziesz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szampan mozna do wszytkiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
no co Ty sankcje, skad mam wiedzieć jak sie nie znam że akurat to jedno spośród kilkunastu półsłodkich białych bedzie smaczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepiej....
spirytus rozmajony kranówą :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
nadal twierdzę , że jednak lepszy będzie jakiś likier :D ogólnie to denerwuje mnie lansowanie na siłę picie wina w Polsce, to nie nasza kultura i tradycja, w smaku też bez rewelacji...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy są jakieś sankcje
kazdy ma inny smak wiec ci nie doradze, bo pije tylko wytrawne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy są jakieś sankcje
kup likier truskawkowy jest super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
ok sankcje, poznaniaku czy piłeś jakis konkretny dobry likierek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepiej....
a na poważnie - nie dawaj likierów bo się porzygacie od tych słodkości koniak albo wino jak się nie znasz to pamiętaj że najlepszą wskazówką jest cena - im droższe tym lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisita
sankcje..pytałam poważnie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Poznaniak85
lisita powiem ci tak jak nie jesteś somalierem to praktycznie różnicy w smaku nie zobaczysz, zresztą dla każdego to indywidualna sprawa co mu smakuje a co nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy są jakieś sankcje
idz do lidla tam sa likiery truskawkowe takie z przetartych owocow, pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×