Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asd321

Czego nie można jeść w ciaży?

Polecane posty

Znalazłam, że makrelę wędzi się najczęściej na gorąco :D Będę jadła a co :)

W ciąży można jeść wszystko oprócz surowego mięsa. Co do serów pleśniowych to specjalnie pytałam o to mojego lekarza i stwiedził, że można jeść bo jak pracuje przez 30 lat w zawodzie ginekologa to nie spotkał się z przypadkiem żeby kobieta zaraziła się listeriozą w ciąży. Ktoś rozsaił plotkę i kobiety panikują:) Powiedział, że moge jeść wszystko na co mam ochotę. Bo też nie można sobie odmawiać w ciąży czegoś czego nam się chcę, bo organizm dyktuje nam swoje potrzeby.

Gość iiosaska
Słuchajcie a co powiecie na wegetariańskie sushi ? Ja byłam z mężem w restauracji Tekeda Sushi i tam własnie zamówiłam sobie taka rolkę. Po prostu sushi jest dla mnie pyszne i w ciązy mam ciagle na nie ochote.

Gość gość
Pestek papai, bo zawierają substancje, które mogą przyczynić się do poronienia. Sery pleśniowe można w umiarze. Sushi z niesurową rybą tez można jeść. Ogólnie trzeba się wystrzegać produktów surowych, np mięsa, jak, ponieważ to stwarza ryzyko zatrucia pokarmowego

Gość gość
jajka surowe, jajecznice niedosmażone, ryby wędzone na zimno !! te na ciepło można, ograniczyć ryby ogólnie bo mają dużo zanieczyszczeń i rtęci, sery pleśniowe ze względu na robaczki które wspierają proces dojrzewania nie są dobre dla kobiet w ciąży, surowego mięsa, tatarów, sushi, odgrzewanego ryżu- niezwykle szybko w ryżu namnażają się bakterie, ryż po ugotowaniu należy szybko odstudzić w zimnej wodzie. Ryż odgrzewany może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i nie tylko kobiety w ciązy powinny go unikać.

Gość gość
sushi, tatara (surowizny), serów pleśniowych, alkoholu

Gość gość
na początku ciąży wyczytałam też gdzieś, że wątróbki i innych podrobów, ale już nie pamiętam czemu... ? :/