Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shimanox

co zrobić ze śledzi?

Polecane posty

Gość shimanox

Witam, ostatnio wrocilam znad morza, gdzie zlowilam od cholery sledzi i jeszcze wiecej, w tym momencie mam gotowe tuszki, czesc chce usmazyc w ciescie a z reszty... no wlasnie, co z nich zrobic? jakies ciekawe pomysly? Moze ktos wie jak zawekowac sledzie w sloiczku w jakiejs zalewie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatkę. Ogórek konserwowy (3-4) +czerwona cebulka+jabłko, dodać majonez pół na pół ze śmietaną. :> Układać warstrwami: sos / śledż/ sos / śledź / .. / sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chciałabym zauważyc, że to surowe śledzie więc sałatka możebyc wątpliwa w tym przypadku :P Ale niestety nie wiem, co by można :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozesz zrobić: -że śmietaną cebulką -sałatke -moja babcia robi ze śledzi pierogi :D są super!!!!! Oto przepis:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam przepis na nadzienie na 1/2 kg śledzia: 1/2 kg śledzia mleko do namoczenia śledzia cebulka przysmażona szczypiorek lub koperek drobno posiekany bułka namoczona 4 jaka ugotowane na twardo. śledzie namoczyć w mleku,potem je odcisnąć i zmielić z jajkami.Dodać szczypiorem,odciśniętą bułkę,pieprz.Wymieszać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mella Chciałabym zauważyc, że to surowe śledzie więc sałatka możebyc wątpliwa w tym przypadku A te które kupujesz w sklepie to niby jakie są?.... Przecież też surowe :o A sałatka ze śledzi jest BOSKA :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka*
to jest bardzo smaczne: Składniki 1 kg śledzi zielonych – płaty kilka dużych cebul Zalewa ¾ szklanki octu 1,4 szklanki wody 4 łyżki oliwy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka przyprawy do ryb 10 dag rodzynek ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy – do smaku Płaty umyć i pokroić. Cebulę pokroić w plastry. Wszystko ułożyć przekładając warstwami w garnku. W osobnym garnku zagotować składniki zalewy i gorącą zalać śledzie. Gotować ok. 5 minut. Po 2-3 dniach gotowe do spożycia Smacznego ps. sledzie zielone to sa sledzie surowe, niesolone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co to za różnica jakiem śledzie? :D :P Po prostu wymoczyć je trzeba i już :D Można również zrobić je w zalewie z olejem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka*
Princpolo - jest roznica i to duza. chyba nie przeczytalas uwaznie watku. :) sledzie solone i surowe swieze to wlasnie jest ta roznica. pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w zalewie octowej
a później do wódeczki, super mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×