Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juira

ŚLĄSK - karta z NFZ do przych- po ślubie muszę wymienić czy mogę na panieńskie?

Polecane posty

Gość juira

Chodzi o karte ubezpieczeniową, chyba ważny jest pesel czy jak? Czy musze wymienić na nowe nazwisko czy moge chodzić do lekarza na karte z nazwiskiem panienskim?

Gość odpiszcie
tez jestem ciekawa:) mam podobny problem tylko ja powinnam zrobic to 2 lata temu lecz wyjechalam w inne wojewodstwo nie dlugo wracam i tez bede musial wiedziec czy trzeba to wymienic

Gość katowiczankaaa
tę kartę, podobnie jak inne dokumenty powinno się wymienić :) niestety wymiana jest płatna, kilka lat temu było to +/- 30zł.

Ja za radą teścia - który jest baaaardzo powiązany z lekarskim środowiskiem:P - nie wymieniałam. Już 4 lata chodzę na panieńską. Karta ta nie jest dokumentem identyfikacyjnym, a jej treść nie zmienia się przez zmianę nazwiska. Tylko że ja: 1. Mieszkam teraz w innym województwie i nie miałabym czasu jeździć z tą kartą specjalnie po to, aby ją wymienić 2. Mam podwójne nazwisko i nie zmieniłam zameldowania, więc dość łatwo jest mi udowodnić, że ja to ja. Pewnie gdybym mieszkała bliżej wymieniłabym tą kartę, żeby mieć święty spokój. Niemniej, jak do tej pory wszystko odbywa się bezproblemowo. Wydaje mi się, że jeżeli ma się możliwość, to należałoby to zrobić, ale nie jest to rzecz tak ważna, jak inne dokumenty.

powinnaś wymienić - w końcu na receptach jest Twoje nazwisko brane właśnie z karty.

Gość juira
Ja też nie zmieniłam zameldowania, mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i nie możemy sie tu zameldować. Na recepcie - moje nazwisko owszem ale oni sie rozliczają wg. peselu? Np. na badaniach krwi itp. u nas w przychodni zawsze pesel wpisują. Za jakis czas będziemy zmieniać mieszkanie i znowu wymiana dokumentów? Toż to zdzierstwo :/ tak siewydaje ale prawko 80zł, dowód 30zł, karta NFZ 30zł..... Chyba zostane przy tej co mam póki co, mam nadzieje ze nie bede miała problemów.

No z tego co mi teść mówił, to właśnie nazwisko nie ma znaczenia, tylko numerek:) Choć tu w Krakowie i tak mi ta karta niepotrzebna, bo jej nie honorują:P Wszędzie trzeba chodzić z dowodem osobistym i ubezpieczenia, więc być może ominęły mnie jakieś kłopoty, które można by mieć? Nie wiem, ale raczej sądzę, że teść by mnie nie wprowadził w błąd.