Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

jako przyszla mama mam pytanie do mam

Polecane posty

Gość do rzygania
slodka jestes

Najważniejsze dla rozwoju dziecka są pierwsze 4 miesiące, więc już możesz sobie odpowiedzieć, że to właśnie wtedy najbardziej wypadałoby unikać: alkoholu papierosów mocnej kawy i herbaty serów pleśniowych coca-coli itp. Jeśli chodzi o mnie to pierwszych czterech rzeczy z listy unikałam przez całą ciążę - z tym, że kawy i serów nie spożywam nawet normalnie. Coca-coli nie mogłam sobie odmówić. Na początku była to tylko cola 0,2l dziennie w szklanej butelce, ale po 6 miesiącu dochodziło do litra - i to mój jedyny grzech w ciąży. Cwiczyć nie ćwiczyłam bo mi się nie chciało:) , ale Ty jeśli nie masz ciąży zagrożonej to możesz spokojnie wykonywać ćwiczenia przeznaczone dla ciężarnych - czyli mało wysiłkowe i bez ciężarów. To samo tyczy się sexu - jeśli ciąża nie jest zagrożona to możesz nawet do ostatniego miesiąca, z tym, że lekarze mówią, że około 7-8 miesiąca można trochę zwolnić, żeby nie urodzić przedwcześnie (no bo w końcu orgazm wywołuje skurcze macicy) :) Jak coś napisałam, źle to niech mnie ktoś poprawi. Pozdrawiam.

Aha tabletki też nie wzięłam żadnej, mimo, że lekarz pozwolił brać no-spę w razie bóli. Ja chodziłam na wizytę co 2 tygodnie (tak mi lekarz kazał), z ciążą było jak najbardziej ok. Chodziłam do państwowej przychodni - nie widzę sensu w płaceniu po 100zł za wizytę prywatnie. Co dwa tygodnie miałam morfologię, co miesiąc mocz, USG było 4 razy chyba. Aha i to normalne, że brzuch boli bo po 1 zagnieżdża się zarodek, a po 2 wszystko w brzuchu się "przesuwa", żeby zrobić miejsce powiększającej się macicy i rosnącemu dzidziusiowi:) Chyba na wszystko odpowiedziałam:D

Gość gala123
ja miałam wzmożony apetyt na seks i sobie nie odmawiałam

Gość iwobal
Jestem tutaj nowa i jak sobie czytam wypowiedzi to strach mnie ogarnia czytając teksty "KOBIETO WIEC", na forum może wejść każy i zadać pytanie, jeśli ktoś jest tak wszechwiedzący jak Ty to lepiej pomóż innym zamiast używać wulgaryzmów, lepiej się kultury naucz.

Gość a na to tak
Kawy ani coli nie lubie, ani papierosow nigdy nie palilam... Tabletek przeciwbolowych tez nigdy nie zazywalam ;) Natomiast lubie mocna herbate i nie odmawialam jej sobie. Jedynie z piwa zrezygnowalam i tego mi bylo najbardziej brak ;) Mdlosci nie mialam. Brzuch niestety mialam juz widoczny w 4 m-cu :( Sportu nigdy nie uprawialaam - ale zylam jak wczesniej. Czyli rower itp - bez zmian.

Gość to ja tez dolacze
bo jestem w piatym tygodniu ciazy. Z ciekawosia poczytam jak to bylo z wami mamusiami. Moje pierwsze pytanie, to jakie cwiczenia moga wykonywac kobiety w ciazy? Lekarz powiedziac ze na pewno zero roweru, ewentualnie plywanie, potem czytam, ze na plywalni mozna sie pozarazac jakimis cudami, co wiec mozna?

Gość a na to tak
Moja mama sie wlasnie zarazila i poronila... Ate to bylo dawno. Teraz raczej pod tym wzgledem jest bezpiecznie na basenach ;) Ja chodze. I nad wode i na rower ;)

jestem w 7 tygodniu.slyszalam ze mozna spacerowac,plywac,jezdzic na stacjonarnym rowerze. ja duzo spaceruje .a co z opalaniem na sloncu ? slyszalam,ze przez hormony mozemy dostac przebarwienia .ale czy slonce grozi sloncu? mozna nagrzewac brzuch ?

Gość a na to tak
rower stacjonarny to taki w silowni?? Ja wole zwyczajny ;) ruchomy ;) Opalac to sie nie opalalam, bo nie lubie sie w ogole opalac. Ale leze na sloncu duzo, bo lubie wygrzewac stare kosci ;)

Nie ukrywam, że ja późno dowiedziałam się, że jestem w ciąży jednak nie paliłam, nie piłam alkoholu gdyż mnie nie ciągło. Cole fakt piłam, gdyż jeszcze nic nie wiedziałam. Ale później zdrowa żywność na maxa, soki najlepiej z czarnej porzeczki, co do sportów to unikałam jazdy na rowerze, słyszałam, że to zabronione. A jeszcze na początku 9 miesiąca prowadziłam autko gdyż jechałam na uczelnie na wykłady. (studiuje) Mimo tego wszystkiego mam 6 miesięczną zdrową córeczkę, miała 10/10 pkt po urodzeniu i wszystko jest O.K. Pozdrawiam ;*

czesto slyszalam,ze kobiecie w ciazy nigdy nie udaje sie upiec ciasta.zawsze mnie to ciekawilo. teraz mam okazje to sprawdzic :) w czwartek chce upiec hmmmm moze \"muzynek\" .

jednak pieczenie ciasta musze przelozyc na inny dzien.wyskoczyl mi wyjazd