Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pocopoezja

O co chodzi w poezji? Po co oni właściwie te bzdety piszą?

Polecane posty

Gość pocopoezja

O co chodzi w poezji? Po co oni właściwie te bzdety piszą? Różo, tyś chora: Czerw niewidoczny, Niesiony nocą Przez wicher mroczny, Znalazł łoże w szczęśliwym Szkarłacie twego serca I ciemną, potajemną Miłocią cię umierca. Ktoś rozumie ten bełkot i wie, po co to zostało napisane?

Gość Mexico
Bzdety? Widac ze jeszcze nie dorosłaś do poezji... Poezja to nie tylko słowa... to uczucia w nich zawarte... poezja nie jest prosta do zrozumienia to fakt , ale jest to coś pięknego... wyrażanie swoich uczuc, opis otaczającego nas świata w sposób nie bezpośredni ale złożony... trudny... pełny metafor... to właśnie sprawia , że poezja jest piękna... zrozumiesz to kiedys...

Nie próbuj mówić o miłości, Bo ona w słowach się nie mieści. Jest jak wiatr: cichy, niewidzialny, Co tylko czasem zaszeleści. Ja powiedziałem, wyznałem miłość Przed miłą serce otworzyłem Drżący, zziębnięty, ze łzami w oczach. Lecz cóż - po chwili jej nie było Kiedy odeszła, skądś wędrowiec Nieznany nagle się pojawił Tak cichy, prawie niewidoczny Jednym westchnieniem ją przywabił. [tego samego autora]

Gość pocopoezja
Po pierwsze, nie jestem kobietą. Po drugie - czemu nie odpowiadacie na proste pytania? Pytanie brzmi tak: Po co oni to piszą? Przecież chyba nie po to, żeby ludzie ich rozumieli.

Gość Mexico
prosta odpowiedz... by wyrazic swoje uczucia w sposób wyniosły , zabawny , smutny lub smieszny

Gość pocopoezja
No dobra, ale te słowa coś znaczą? Łączą się w treść? Czy nie? Czy to tylko strumień uczuć? Jak to jest? Niech mi ktoś wyjaśni.

Gość Mexico
In my humble opinion... poezja jest to strumień uczuc wyrazany tekstem łaczacym się w spójna całosc ... ale to tylko moja opinia ktoś moze się z tym nie zgadzac

Mexico - chyba nie tylko uczuć. w poezji niekoniecznie chodzi o uczucia? choć oczywiscie częstokroć jest ładunek emocjonalny... pocopoezja - po co pisza, to chyba pytanie do poetow. tez mam czasem wrazenie, ze czytam bełkot naćpanego idioty (patrz pan C., nieważne), a czasem wiersz potrafi porazić (np. spleen II pana B.)