Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ambrozja z nektarem

brak swojej parafii???!! POMOCY!!

Polecane posty

Gość ambrozja z nektarem

witam, mam taka dziwna sytuacje. Wyprowadzialam sie od rodzicow, kupilam mieszkanie i zamieszkalam sama. Jak sie od nich wymeldowalam i zamieszkalam u siebie to automatycznie nie jestem juz na liscie parafia, w kosciele, do ktorego nalezalam. Zanim wprowadzialam sie do siebie, zanim sie do konca urzadzilam, przeprowadzilam remont itp. poznalam mojego przyszlego meza. Wprowadzialam sie do niego a moje mieszkanie wynajmujemy. Dalej jednak jestem tam zameldowana i chyba tam teraz jest moja parafia. Ale ze wzgledu, ze nie zdazylam sie tam zadomowic, nawet nie wiem gdzie tam jest kosciol... wychodzi na to, ze moj koscil. I teraz musze dac na zapowiedzi i pojawic sie w mojej parafii.. Brzmi latwo, gorzej z wykonaniem. czy musze isc do kosciola, w ktorym nigdy nei bylam i szukac proboszcza, ktorego nigdy nie widzialam, tylko dlatego, ze mam taki a nie inny adres zameldowania, czy mgoe isc do parafii, do ktorej nalezalam tyle lat, ale po mojej wyprowadzce... juz nie naleze... :( wiem, ze to skomplikowane, ale moze ktos byl w takiej sytuacji, albo o czyms takim slyszl i bedze mogl mi pomoc..

twoja parafia jest w miejscu twojego FAKTYCZNEGO ZAMIESZKANIA a nie zameldowania. Dlatego nie ma znaczenia że w tamtym mieszkaniu jesteś zameldowana i ktoś je wynajmuje. Jeśli mieszkasz już jakiś czas z narzeczonym to zapowiedzi powinny być właśnie w jego parafii. Zależy też gdzie macie ślub. Jeśli w waszym parafialnym kościele to już w ogóle nie ma problemu bo oni sami to powinni załatwić i wygłosić zapowiedzi. Wiem co mówię bo też miałam taki problem ale ksiądz w kancelarii parafialnej nas oświecił :D

Gość guniorek
no ja mam dosc podobny problem i nie wiem jak sie z nim uporac. to mieszkalam prawie cale zycie na jednym z krk osiedli, i tam znałam ksiezy, wiem gdzie kosciol, i takie tam. teraz mieszkamy razem w innej dzielnicy, i tam teraz jestem zameldowana, ale ze mna jest dokladnie tak samo jak z Toba - Ambrozja: nawet nie wiem ktory z kosciolow to moj parafialny.... dziewczyny, moze ktoras z was wie, gdzie jest ta parafia, w ktorej mam dac na zapowiedzi?

Gość arlekinka
Parafią właściwą do zawarcia małżeństwa bez żadnej zgody jest: - parafia zameldowania narzeczonych - parafia ich faktycznego zamieszkania (jeśli zamieszkanie trwa dłużej niż trzy miesiące) W innych wypadkach potrzebna jest zgoda właściwego proboszcza (jednego z w.w.) lub tzw. licencja do zawarcia małżeństwa. czyli np, jesli macie potwierdzenie zatrudnienia w danej miejscowosci dluzsze niz 3 mce to spokojnie mozecie zaniesc ks. jako dowod, a zameldowanie nie jest konieczne

ups, ja sie na necie nie doszukalam, ale moze dlatego ze w sumie malo czasu temu poswiecilam. ale zgadza sie, to samo dowiedzialam sie z najlizszej mojej pracy parafii :)