Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość I have been informed

jak nazywa sie ten czas w angielskim?

Polecane posty

I HAVE BEEN informed... to jest jakis present perfekt czy jakas mowa bierna czy cos bo szukam i nigdzie nie znajduję. Powiedzcie mi tez jaki czas powinnam opanowac by sie dogadac ?cięzko mi idzie zapamietanie wszystkiego i chce np skoncentrowac sie na present perfekt: I HAVE + ed lub 3 forma czasownika jeszcze własnie znam tą o która pytam I HAVE BEEN informed. Zostałam poinformowana ,że mój klient ....

To jest strona bierna, tak jak i w języku polskim - w czynnej jest \"ktoś mnie poinformował\" i wtedy podmiotem jest ten \"ktoś\", w biernej będzie \"zostałam poinformowana\", zdanie jest bezpodmiotowe.

Gość czas present perfect
strona bierna tego czasu

tak myslałam, weszłam na bierną i tam pisało jakos inaczej o tej biernej.

My car has been stolen! Mój samochód został ukradziony! a dlaczego tu jest HAS a tu juz HAD? Okno zostało wybite. The window had been broken. Wydeje mi sie ze powinno w obu przypadkach byc HAD. I jeszcze jedno. Ten raport został wydrukowany.I przetłumaczyli go tak. This raport was printed yesterdey. Czy to tez strona bierna?Chyba tez tylko z okresleniem pory dnia i dlatego jest WAS? Ja mogłabym napisac tak: This raport had been printed yesterday. I co to będzie wtedy żle? Czy az taka róznica jest czy WAS czy HAD BEEN uzyję? No własnie i tak jak wyzej pisałam uzywa sie HAS been czy HAD benn?

Gość pingwinica
jesli pojawia sie okreslenie KIEDY dana czynnosc miala miejsce, to nie mozesz perfektu uzyc, tylko past simple 🖐️

Bo te zdania powstały na bazie różnych czasów. Poszukaj sobie, powinna być taka tabelka, jaką formę przybiera strona bierna w każdym czasie.

strona czynna strona bierna Present Perfect He has written a book. A book has been written. Past Perfect He had written a book. A book had been written. Takie cos znalazłam. Ale dla mnie Strona czynna w pres.per to: On napisał książkę. A w Past perfekt tez On napisał ksiązkę. A moze zle przetłumaczyłam?

Present perfect ma jakiś związek z teraźniejszością, nawiązuje do niej, past perfect to już zamknięty rozdział z przeszłości.

Gość hydraa
Poszukaj tabeli czasów w stronie biernej. To Ci wszystko ułatwi.

Po polsku w obu czasach tak przetłumaczysz, bo u nas są tylko 3 czasy: teraźniejszy, przeszły i przyszły. W angielskim jest ich kilkanaście i każdy się stosuje w innym przypadku. Często są to niuanse, ale tak jest. Dlatego nie możesz powiedzieć, że tak po prostu to znaczy "on napisał książkę".

no to tylko mam i nadal nie wiem jak przetłumaczyc te dwa zdania. Present Perfect Strona czynna He has written a book. Strona bierna. A book has been written. Past Perfect Strona czynna. He had written a book. Strona birna. A book had been written.