Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natallka24

On mi kupił bilet do Arabii Saudysjskiej!!

Polecane posty

Gość Ale kwas
ale kwas Oo

"byc moze mialam szczescie, ze spotkalam takiego araba...a nie jakiegos radykala....wtedy pewnie bym uciekla gdzie pieprz rosnie" bo zalezy skad jest taki arab - ty nic o tym nie piszesz Sa kraje bardziej i mniej radykalne - to chyba wszyscy wiemy. Arab Arabowi nierowny. Arabia Saudyjska jest jednym z najbardziej radykalnych krajow, miejscem, gdzie kobieta jako jednostka samodzielna nie ma racji bytu. Dla wielu kobiet jest to w porzadku i wlasnie tego chca. Facet jest od dbania o finanse, kobieta od dzieci, kuchni itd... Faktem jest tez, ze obronczynie praw kobiet - Muzlumanki walcza o poprawe sytuacji kobiet w Arabii Saud - jakis miesiac temu ogladalam taka debate, bedac w kraju wprawdzie arabskim, jednak baaardzo postepowym i otwartym na kulture zachodu. Nawiazujac do autorki : Najgorzej jest, jak sie chce tylko wyjsc za maz, za byle kogo i nie dba o poznanie coz to za elemenowi przysiega sie "na dobre i na zle" A to chyba mialo miejsce w przytoczonym poscie- nawet jesli to niedopracowana w szczegolach prowokacja.

Gość podłość ludzka nie zna granic
Właśnie się zastanawiałąm, co wyszło z tego wyjazdu;):)

Gość Jestem piękna i młoda
Wolę się z takimi nie zadawać.Widać że większość z nich zwłaszcza muzułmańska ma z łepkami nie tak jak powinno być:O.

Gość o co kamannn
najpierw niech sie dziecko urodzi w Polsce apotem jedz

Gość ytyi0y98u-8y0
i jak wyglada sytuacja?? wlasnie czytam ksiazke "tylko z moja corka"polecam-dla zakochanych w arabach......

Gość w związku z obyczajami
wolałbym aby mi duupa przymarzła do Mauzoleum Lenina w Moskwie niż pobyt , nawet przez trzy minuty w Arabii Saudyjskiej.

Gość i8 2222222222222
uwazaj autorko bo cie jeszcze trzepnie w leb i nieprzytomna przewiezie przez granice w bagazniku samochodu czy czyms, na wszelki wypadek miej telelfon do Rutkowskiego zawsze przy sobie

Gość Umm Latifa
Witam Państwa, mój mąż też mi kupił bilet do Arabii Saudyjskiej... i mieszkamy tutaj już ponad pięć lat, mamy dwójkę dzieci. Znam wiele cudzoziemek, żon Saudyjczyków (głównie Amerykanki), które życie tutaj sobie bardzo chwalą. Polecam tym z Państwa, którzy chcą poszerzyć wiedzę o tym jakże nieznanym dla wielu z kraju lekturę: http://arabiasaudyjska.blogspot.com/ Pozdrawiam

Gość wykładowca
Najgorzej denerwują mnie tutaj "podszywy" i pseudoreklamy jak to jest w Arabii Saudyjskiej cudownie dla kobiet! Srednia jest taka jak kazdy wie i nie zmienią tego wymyslone pojedyncze przypadki. Nie mogę się też zgodzić ze zdaniem, że małżeństwo jest kwestią zaufania w tym przypadku. Tutaj pomyłka zaważy na całym życiu a nie na kilku ewentualnie "zmarnowanych" latach. To jest kwestia pewności a to coś zupełnie innego.

Gość Umm Latifa
Do wykładowcy, proszę Pana - ani się pod nikogo nie podszywam, ani nie twierdzę, że w Arabii dla kobiet jest Raj. Proszę poczytać bloga. Chciałam tylko Państwu powiedzieć, iż można tu żyć normalnie, a mąż Arab, Saudyjczyk nie musi być od razu tyranem. Oczywiście, zakładałam, że Państwo nie uwierzą, albowiem ten upór Polaków do zmiany sposóbu myślenia jest znany na całym świecie (hehe)... Ale nie poddaję się, może przebiję się w jakimś stopniu przez ten mur "medialnego zaślepienia" ;-). Jak już napisałam, mieszkam w Arabii od pięciu lat, i tak sobie pomyślałam, że mogę co nie co o tym kraju Polakom opowiedzieć... Może ktoś chciałby się dowiedzieć czegoś więcej poza sensacyjnymi artykułami, o zwykłym życiu, zwykłych ludzi... No ale jeśli wolicie Państwo klapki na oczach, to zmykam, już mnie tu nie ma ;-).

Gość Umm Latifa
A zanim zniknę, polecę jeszcze anglojęzycznym http://americanbedu.com/ blog mojej znajomej Amerykanki, byłej amerykańskiej dyplomatki, kobiety w kwiecie wieku, która wyszła za mąż za Saudyjczyka i bodajże od 4 lat tu mieszka. W jej spisie polecanych blógów znajdziecie Państwo również mój blog... To chyba ja naprawdę istnieję i tu mieszkam (?). ;-) I tak przeglądając wpisy w niniejszej kafeterii, moje marzenie wielkie, obyśmy potrafili wynosić się na wyżyny człowieczeństwa i kultury słlowa. Rzeczy niemiłe można przekazać też w kulturalny i elegancki sposób. I żeby jeszcze człowiek umiał myśleć sam. Dlaczego ludziom się nie chce wznosić nad poziomy? Ot, pytanie retoryczne wielokrotnie sobie zadawane...

Gość bo są ludzie i ludzie różnica
polega na tym że z Arabem jest większa "szansa" na koszmar niż z Europejczykiem. Tak po prostu jest i to jest fakt :(

Gość Umm Latifa
Nie mogę się jednak z Państwem rozstać.... Dziwi mnie wpis Natalki24 - na jakiej podstawie Natalko Arabia Saudyjska udzieli Ci wizy? Czy jesteś jego żoną wg prawa saudyjskiego? Czy twój mąż otrzymał zezwolenie z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych na ślub z cudzoziemką? Na jakiej podstawie wiza dla Ciebie? Do Arabii nie ma wiz turystycznych, tylko family visa, business visa, working visa... Saudyjczycy nie zawsze mogą mieć dobre intencje, tak samo jak inni panowie innych nacji i kolorów, więc zalecałabym daleko posuniętą ostrożność. Uważam, że rady Pana Wykładowcy są całkiem na miejscu...

Gość Umm Latifa
DO: BO LUDZIE... Nie mogę się zgodzić. Chyba jak dotychczas nie przeprowadzono badań - kto gorszy Europejczyk czy Arab... (?) Kwestia jest inna - odrębna kultura i religia, obie trzeba dobrze poznać przed wyjazdem. Oczywiście lepiej na zimne dmuchać... Ale radziłabym nie zakładać, że ten przeciętny Arab jest gorszy od przeciętnego Polaka... A postery "Bo zupa była za słona"? Czy na ich podstawie mamy myśleć, że każdy Polak to tyran domowy? Myślcie, myślcie Państwo proszę. Ciężko czasami ale WARTO ;-)

Gość nie gorszy tylko większy
koszmar (statystycznie i moim zdaniem) przy ewentualnym rozstaniu, tutaj badania są niepotrzebne, niestety :(

Gość sud
no, już po przeczytaniu kilku pierwszych postów w tym blogu znalazłem perełki jaki to raj na ziemi : "kobietom nie wolno palić papierosów w miejscach publicznych - nie jest to przepis prawny, ale obyczajowy" "W Arabii nie ma innych rozrywek, więc większość czasu "przyjezdni" spędzają w kampusach" nawet dość smaczne opisy tamtejszych potraw nie zachęca mnie do czytania tego dalej... Poza tym reklamuje tu Pani blog Amerykanki, byłej dyplomatki, która zapewne też opisuje jak jest bosko u Arabów. Tylko że to nie jest obiektywna osoba, ponieważ ona na pewno ma wykształconego męża Araba który ją nie bije i nie trzyma w klatce. Poza tym z racji pracy zawsze ma możliwość w jednej chwili spakować manatki i wyjechać a nie kombinować jak inne jak się wydostać z tej pustyni. My tu dyskutujemy o przeciętnych statystycznych Arabach, psze Pani.

Gość sud
puenta blogu : "Kobiety darzone są tu ogromnym szacunkiem, aczkolwiek muszę przyznać, iż z artykułów prasowych wynika, iż Saudyjczycy borykają się z problemem przemocy w domu. Problem charakterystyczny nie tylko dla Arabii, aczkolwiek w mojej ocenie trudniejszy do pokonania w tym zamkniętym społeczeństwie."

Gość inaczej wygląda Polska
jak się ogląda, reklamy, tak samo jest z Arabią Saudyjską. Oglądałem program na National Geographic i rzeczywistość, jest już trochę mniej radosna. Po pierwsze program o Arabii realizowała kobieta, co dla nich było niesłychane, i problemy stwarzane przez arabów urastały do problemów niebotycznych. Pokazywano także trójki jakiejś ich tam policji obyczajowej, która miała prawo wychłostać na poczekaniu samotną kobietę, czy ubraną nieobyczajnie. Żałosny kraj, żałośni zahukani ludzie, żal.pl

noo i chyba pojechala nasza arabeska , bo nic o niej nie slychac, tylko ta kobieta wyjdzie za araba , bo jej juz zaden Polak niechce,!!!!!

Natalka odezwij sie do mnie na maila magda961@op.pl to pogadamy Mam chlopaka palestynczyka z którym jestem 5 lat.Co tam dalej??

Gość zaix
jedz tam z kms z rodziny