Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Escobar

Najbardziej mnie śmieszy ocenianie ludzkiej inteligencji po współczynniku IQ

Polecane posty

:D To tak jakby na podstawie cyferek w specyfikacji parametrów sprzętu próbować sobie wyobrazić jak wygląda obraz na telewizorze :o Wysokie IQ w ogóle nie oznacza, że jego podsiadacz jest osoba inteligentną (vide Dorota Rabszewska na ten przykład) i na odwrót 🖐️

Dorota Rabczewska akurat jest inteligentna :) może niemądra, ale inteligentna jest. test IQ sprawdza zdolnosc logicznego myslenia, i swiadczy o inteligencji. a takie rzeczy jak Ty mowia ludzie, ktorzy uzyskali niski wynik 🖐️

Nigdy na poważnie nie badałem IQ, jakieś teściki sobie robiłem i stwierdzam, ze to idiotyczne i nie wiele ma wspólnego z inteligencją. A dorotka jest tak inteligenntna sze ho ho :D Daje na to wyraz przy każdym otwarciu pyska :o

Gość solanka
są różne rodzaje inteligencji i różne rodzaje testów * inteligencja kognitywna (abstrakcyjna) * inteligencja werbalna * inteligencja emocjonalna * inteligencja społeczna * inteligencja twórcza jedne testy sprawdzają czy potrafisz mysleć logicznie, inne czy abstrakcyjnie inne jeszcze coś innego test inteligencji jest ustandaryzowany - wiec usredniony - wiec wynik jaki ci tam wychodzi jest 10+0=10/2=5 :-)

Gość E tam chcąc nie chcąc
muszę przyznać, że jednak Doda ma łeb na karku. Kreuje sie na taką głupiutką ale to element strategii marketingowej, ktorzy jak widać przynosi zamierzone efekty. ;)

>> jedne testy sprawdzają czy potrafisz mysleć logicznie, inne czy abstrakcyjnie inne jeszcze coś innego Hmmm tylko na dobrą sprawę, po co osobie inteligentnej ma byc przydatne myślenie abstrakcyjne, czyli całkowicie oderwane od rzeczywistości?

>> muszę przyznać, że jednak Doda ma łeb na karku W czym to niby przejawia?

Gość solanka
po to: Inteligencja kognitywna (lub kognitywistyczna) to najogólniej zdolność do myślenia skutecznego w szczególności w sytuacjach nieprzewidywanych i niepewnych, innymi słowy to zdolność wykorzystania własnej wiedzy i informacji na sposób podobny do rozumowania ludzkiego, tzn. nie korzystający z wyrafinowanych obliczeń komputerowych i formalnych teorii matematycznych. Wymaga ona jednak umiejętności stawiania celów, uczenia się, planowania i myślenia o własnym myśleniu. Podstawowym sprawdzianem inteligencji kognitywistycznej jest skuteczność podejmowania decyzji w sytuacjach "życiowych". Inteligencja kognitywna jest obiektem studiów i modelowań do wyjaśniania zachowań ludzkich i do projektowania różnych form współpracy między człowiekiem i komputerem/robotem (Interakcja Kognitywna Człowiek-Komputer - Human-Computer Cognitive Interaction). W dziedzinie informatyki i kognitywistyki, komputacjonalna/komputerowa inteligencja kognitywna rozwijana jest albo subsymbolicznie przez modelowanie procesów neuronalnych - badając własności mózgu, lub symbolicznie, jako rozumowanie na pojeciach - badając w ten sposób własności umysłu niezależnie od ich możliwych fizycznych realizacji.

Gość solanka
to była odpowiedz na pytanie: po co osobie inteligentnej ma byc przydatne myślenie abstrakcyjne, czyli całkowicie oderwane od rzeczywistości? :-)

Gość Podajcie mi linka
do jakiejś strony z testami IQ. Wiem że google nie gryzą ale nie chce mi sie szukac a zrobiłabym sobie z ciekawosci jakis teścik. :classic_cool:

Troche oderwana od rzeczywistosci ta definicja, bo stwierdzenie "Podstawowym sprawdzianem inteligencji kognitywistycznej jest skuteczność podejmowania decyzji w sytuacjach "życiowych" ma sie nijak do tych wszystkich testów :o W jaki spośób mają one sprawdzac okresolne zachowania człowieka postawionego w określonej sytuacji?

Stary szkoda czasu, robiłem kilka, zawsze wynik mi wychodził 115-130, ale to i tak jest o kant dupy potłuc. Mam w robocie gościa, który trzaska po 140 i jest strasznym głąbem :o

ja bylam na tescie w mensie i pierwsze co nam powiedzieli to to, ze testy na internecie, w gazetkach itd NIE SA WIARYGODNE. i czesto jak je widzialam gdzies to nei mialy nic wspolnego z takim mensowskim testem. www.mensa.org.pl nie obraz sie, ale podejrzewam, ze rzeczywiscie nie jestes zbyt inteligentny, skoro uwazasz, ze doda jest glupia. jej wypowiedzi wlasnie sa logiczne, wie co mowi, szybko reaguje, jest bystra moze jest niemądra, moze pusta, zarozumiala, troche szurnieta, ale na pewno nie jest inteligentna.

wiec jesli Ty lub Twoj kolega zrobil sobie taki gazetkowy test - to prawdziwy wynik moze byc bardzo rozny od tego, ktory on uzyskal.

Gość Co do Dody to moje zdanie
jest takie, że często zachowuje sie głupio i kontrowersyjnie ale inteligencji nie można jej odmówić.

Jak juz mówiłem, nigdy nie robilem prawdziwego mensowskiego testu. Po tych dostępnych w necie stwierdzam, ze to jedno wielkie gówno, którego wynik nic nie znaczy :o Podobnie jak te narodowe testy inteligencji robione na tvn :o >> jest bystra moze jest niemądra W mojej opinii osoba inteligentna nie moze byc niemądra, to są dwa pojęcia wzajemnie wykluczające się :o

Gość solanka
W jaki spośób mają one sprawdzac okresolne zachowania człowieka postawionego w określonej sytuacji? nigdy testu nie robilam - nie wiem jak wyglada mysle jednak, ze te testy uklada jednak ktos w jakis okreslony sposob i wie co w nich zawiera i dlaczego:-)

Gość To tak jak dla wielu
osoba wykształcona = osoba inteligentna a pozory niestety często mylą. :classic_cool:

Escobar - nie dziwie sie juz, ze zalozyles taki topik :) moj drogi, mądrość a inteligencja to dwie rozne rzeczy, a "głupota" jest pojęciem przeciwnym dla obydwu tych słów.

Gość A ja powiem jedno
człowiek inteligentny nie ocenia innych przez pryzmat stereotypu.;)

oczywiscie wyzej mialo byc (o Dodzie) - na pewno nie jest NIEinteligentna

Gość Inteligencja rzecz wrodzona
wiedza - rzecz nabyta i to tyle w tym temacie.