Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kartaaaaa

mam takie głupie pytanie, ale nie wiem tego więc pytam

Polecane posty

Gość kartaaaaa

Czy jak mam kartę do bankomatu to tą samą kartą mogę płacić w sklepie? Czy to coś dodatkowo kosztuje, np. ściąga mi więcej kasy z konta niż gdybym płaciła gotówką? No i jak to wygląda jak się płaci kartą. No wiem - daje kartę, potem wstukuje pin. A potem już nie wiem, kiedyś widziałam, ze ktoś coś podpisywał, ale innym razem nie. Jak to jest? Znajdzie się ktoś życzliwy i mi odpowie?

jesli masz karte do bankomatu to mozesz nia płacić w sklepie i nic cie to nie kosztuje podajesz karte ekspedientce a ona w zaleznosic od rodzaju terminala bedzie prosila o pin lub podpis

tak, ta sama karta co bierzesz kase z bankomatu mozesz placic w sklepie. Sa 2 mozliwosci. 1. jesli podajesz pin to to wystarczy. 2. A jesli nie, to wtedy podpisujesz i pani porownuje podpis na rachunku z podpisem na karcie.

Gość kartaaaaa
a jak mi sklepowa schowa kartę i nie będzie chciała oddac?

Gość ta dieta jest niezdrowa
Mozesz placic w sklepie, to nic nie kosztuje dodatkowo. :) Karty do konta, płaskie (nr karty nie jest wypukły) są zwykle zabezpieczone w ten sposób, że żeby zapłacić w sklepie i pobrać kasę z bankomatu wstukujesz pin. Płacąc kartą wypukłą, kredytową, nie wbijasz pinu, tylko się podpisujesz na potwierdzeniu transakcji (a w bankomacie daje pin).

Jak sklepowa/bankomat/studzienka itp. zje kartę, to dzwonisz na numer, który Ci podali w banku i zastrzegasz kartę.

ta dieta jest niezdrowa - dodajmy tylko ze wyciagajac kartą kredytowa kase z bankmatu bedzie dolczona prowizja wiec to sie nie oplaca

Gość kartaaaaa
ale ja mam numer do banku i PIN zapisany mazakiem na karcie

W rzeczy samej. Tudziez wyciaganie kasy z karty do konta wymaga kasy na tymze koncie, zas z kredytowki - wchodzi w wysoko oporocentowany kredyt. :P

no chyba ze konto jest debetowe lub jesli uzyjemy karty kredytowej - zwrocimy pozyczona kwote w terminie do 54 dni (no, tak mniej wiecej) :D

Gość kartaaaaa
hehe wszystkie wypowiedzi oprócz pierwszej są niemoje :D Nie obawiam się, ze sklepowa schowa mi kartę :D Krótko mówiąc albo wstukuje pin, albo podpisuje, tak? A czy czasem mogą być oba naraz? A jeśli podpisuje to ten papierek jest dla mnie czy dla sklepu? Dzięki za wypowiedzi. ps. mam kartę od 2 lat i jeszcze jej nie podpisałam, czy czymś to grozi ? ;)

albo pin albo podpis, nigdy dotad nie spotkalam sie z tym zeby oba na raz byly jak podpisujesz to ten odcinek jest dla sklepu ale ty dostajesz wydruk z terminala na potwierdzenie transakcji niczym to nie grozi ze nie podpisalas ja zwykle tez zapoinam podpisac nowej karty, raz mi baba w sklepie breczala na ten temat i nie chcila zrealizowoac transakcji

Gość kartaaaaa
No to wszystko jasne, dzięki :) A nie obawiacie się,ze ktoś zobaczy wasz pin, jak go wstukujecie w sklepie? Ja często wiem jaki ktoś ma pin jak za nim stoje w kolejce a on wstukuje

no wiesz ryzyko zawsze jest, ale równie dobrze możemy sie zastanawiac, czy jak wyjdziemy na ulice to nie przejedzie nas samochod