Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakos nie czuje albo nie wiem

jestem w 22 tyg-jak mam czuc ruchy dziecka?

Polecane posty

Gość sorrki ale...
w 22 tygodniu to juz nie ruch tylko porzadniejsze kopniaczki ;) lec na USG

Pierwsze ruchy dziecka odczuwa sie miedzy 18 a 22 tygodnie ciazy- tak mniej wiecej. Wiec powinnas juz cos czuc- jesli nie teraz to juz baaardzo niedlugo. Ja to czulam tak bardzo delikatnie, jakby babelek powietrza obijal sie o powierzchnie wody. Na poczatku nie bylam pewna, czy to to, ale jak to sie powtorzylo, to juz wiedzialam, ze to moja corcia.

Gość DO tej wyżej
przestań straszyć dziewczynę i wypisywać bzdury!!! bo co to znaczy "porządne kopniaczki"??? jestem w 35 tygodniu ciąży i jeszcze ani razu moje dziecko nie kopnęło mnie tak jak opisują tutaj inne mamy, że wręcz poczuły ból! NIGDY! nawet raz! zawsze te ruchy są przyjemne i nigdy bolesne sama poczułam pierwsze stuknięcia, bardzo delikatne stuknięcia w 20 tygodniu, ale były tak subtelne, że gdybym się nie wsłuchała, to pewnei nie zwróciłabym na nie uwagi autorko, każda kobieta ruchy czuje na innym etapie ciąży i nieco inaczej, bo ile kobiet tyle definicji ruchów:) pamietam jak sama zaniepokojona koło 20 tygodnia pytałam tutaj dlaczego nei czuję tych wszystkich kopniaków, to dziewczyny pocieszały mnei pisząc, że pierwsze ruchy poczuły w 23 tyg. baaaa nawet w 25 (tak pisała chyba MaMani o ile dobrze pamietam:) ) więc nic się nie martw:) najlepiej połóż się wieczorem na plecach i spróbuj wsłuchać w siebie:) możesz też zjeść coś słodkiego, bo to rozrusza maluszka:) ale nie denerwuj się na zapas, bo każde dziecko jest inne i ma swój rytm:)

Gość DO tej wyżej
to oczywiście było do "sorrki ale..."

dzieki

Gość na plecach
się nie kładź, bo to niewskazane dla dziecka, co najwyżej w pozycji półsiedzącej lub na boku. Ja poczułam w 18 tc, i od tamtej pory wcześnie rano coś mi tam bulgocze, jakby bombelki spod wody, krótko, ale można zorientować się ,że to maleństwo

jestem w 22 tc i czuje kopniaczki zykle z lewej lub prawej str, a czasami tylko delikatne ruchy dziecka.Jednak nie akzda ciazarna ma takie same odczucia, wszystko zalezy od ulozenia dziecka, ilosci wód, budowy ciala...jesli lekarz mowi ze wszystko jest ok to nei ma sie czym martwic, nie ma co sie porównywac do innych ciezarnych.

na plecach mozna lezec ale nie w zaawansowanej ciazy bo dziecko uciska wtedy tetnice...nie da sie calej ciazy przelezec na lewym boku, choc to najbardziej wskazana pozycja:)

Daffodile że tak zapytam :) --kiedy miałas okres? ja 19 styczen i jedni mi mówia ze jestem w 21 a inni e 22 tyg

do tej pomaranczki co najechala na "no sorry" ja tez jestem w 35 tygodniu i ruchy dziecka sa bardzo bardzo silne, niekiedy tak bolesne ze az sie budze w nocy. Czemu najechalas na dziewczyne?? sama sie czegos wystraszylas i dlatego ją zjechalas? ja tez w 22 tygodniu czulam mocne ruchy. a w 21 tygodniu bylam na usg 4d i ruchy byly wyczuwalne i widoczne na ekranie. Pozno zaczelam czuc ruchy kolo 18-19 tygodnia. tez sie niepokoilam ale nagle zaczely byc i sa coraz moznenijsze. teraz nawet widac jak sie brzuch znieksztalca ;) smiejemy sie ze niczym "obcy 4" ;)

tak, i radz dziewczynie pierdoly o lezeniu NA PLECACH! jak juz to na boku po jedzeniu. moja mala np dostaje swira jak zjem lody ;)

Nie kłóćcie się!!! Można leżeć na plecach jeżeli nie ma się jeszcze dużego brzucha, bo on wtedy uciska na żyłę główną i można nawet stracić przytomność. No i można mieć jeszcze problemy z dusznościami ze względu na ucisk na przeponę. Ale to jest niewskazane dla nas a nie dla dziecka.

no wlasnie, dusznosci. znam to niesety, zreszta przekrecanie sie z boku na bok tez jest nielada wyczynem, musze opierac sie rekami o sciane, tragedia!;( a w nocy wstaje po 5-7 razy aby sie wysikac. Momentami mam dosc, naprawde jestem wtedy az zla.

kurde no skądś to znam. Ostatnio nie spałam przez pół nocy takie miałam duszności, ale na szczęście na razie się skończyły. A z tym wstawaniem na siku to jest masakra. Ja to już chodzę po ciemku z zamkniętymi oczami. Znam tą drogę na pamięć :D

ja w nocy jak sie przekrecam z boku na bok to chwytam sie meza :) juz sie nawet przestal budzic... raz sie odepchnelam od solika przy lozku to polecial :o a ruchy w 22 tyg to mialam lekkie kopniaki bo teraz w 33 to maly szaleje czasami az za bardzo :D

Gość DO tej wyżej
do kurde no dziewczyno, czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?:O właśnie dlatego napisałam, że nie czuję silnych kopniaków by dziewczyna sie nie martwiła, bo to że Ty je tak czujesz jak i mnóstwo innych kobiet nie oznacza, że WSZYSTKIE kobiety tak odczuwają ruchy! ja jestem tego najlepszym przykładem, bo moje dziecko nigdy nie kopnęło mnie tak mocno bym poczułą ból:O a "sorki ale..." sugeruje autorce, że powinna czuć nie wiem jakie kopniaki w 22 tygodniu:O przecież czytając coś takiego można się tylko zestresować i niepotrzebnie nakręcać, że coś jest nie tak:( może zastanów się co komuś zarzucasz, bo to, że Ty tak odczuwasz nie oznacza, że musi tak odczuwać każdy i ja właśnie chciałam uspokoić autorkę a leżenie na plecach właśnie zasugerowały mi dziewczyny na Kafe i wtedy rzeczywiście CZUŁAM RUCHY poza tym wskazane jest spanie na boku natomiast nie jest zabronione POLEŻENIE sobie trochę na plecach, już nie wymyślaj, od tego nikt nie umarł:O jest mnóstwo ćwiczeń dla kobiet w ciąży, które wykonuje się leżąc na plecach wiec nei wiem o co się tak gorączkujesz?:O przecież nie sugerowałam nikomu by spał bite 8 h na plecach...:O tylko położył się wieczorem i wsłuchał w ruchy malca...

no bedzie gorzej ;) bedzie.. ja tez nie wierzylam jak mi mowili ze spuchne, ze bede chodzic jak gąska Balbinka.. a teraz co? jestem uziemiona, na spotkania z kolezankami nie mam bowiem sily, musialam przerwac kurs prawa jazdy , nogi i stopy (zwlaszcza jedna) bardzo mi puchna polopudniami. Musze je moczyc w zimnej wodzie. Ech, jak moja mama mowi ze bedzie JESZCZE gorzej, to zatykam uszy ;)

sluchaj, jak chcesz ze mna dyskutowac, to sie zaloguj na czarno, bo pomarancze do mnie jakos nie przemawiają ;) poza tym, jak panna ma problem, to niech idzie do LEKARZA a nie pyta na forum bo naprAwde mozna sie tu zestresowac.

No mnie też ostatnio puchną kostki, ale dziwnie bo tylko od wewnątrz. A poza tym to mi się przyplątał taki ból w śródstopiu w prawej nodze, że aż mam trochę spuchniętą. Muszę się wybrać do lekarza, żeby się to nie okazało jakimś zatorem żyły, bo w ciąży to możliwe nie?

Gość DO tej wyżej
no nie ma co:O milutka jesteś:O "jak panna ma problem, to niech idzie do LEKARZA a nie pyta na forum bo naprAwde mozna sie tu zestresowac" :O jeśli ktoś jest tak życzliwy jak Ty, to rzeczywiście tylko strachu można się najeść:( nie rozumiem dlaczego jesteś taka niemiła? a na opuchliznę polecam dietę całkowicie bez soli i wysokobiałkową:) ja takową stosuję i jak na razie opuchlizna mnie nie dopadła:)

pierwsze tuchy przy mani poczulam kolo 25 tygodnia. wczesniej nic nie czulam. Bylo to takie bulgotanie, i trzepotanie w srodku delikatne bardzo... ruchy czulam baaaardzo rzadko. pod sam koniec ciazy przybraly na sile i nawet Filip mógl coś poczuc jak przylozyl ręke... jednak jak szlam na KTG i dawali mi ten guzik zeby naciskac kiedy dziecko sie poruszy to mówilam ze nie moge naciskac bo nie czuje systematycznych ruchów. Polozne nic nie mówily zabieraly guzik i tyle. Nawet na ostatnik KTG podczas porodu nie bylam w stanie wyczuc dokladnych ruchow malej! Mala jest zdrowa i wszystko z nią ok. Poprostu tak jakos bylo i tyle. Teraz czuje dokłądnie jak mlody wariuje w brzuchu. W kazdej pozycji po kilka razy dziennie. wiem nawet kiedy ma czkawke :D co w 1 ciazy bylo dla mnie czyms niezrozumialym kiedy mamy opisywaly ze oich dzieci mają czkawke ja sie zastanawialam jak one to wiedza :D:D:D Uwazam ze autorka nie ma co panikowac. Skoro badania sa ok. na usg wszystko z dziekciem ok to przyjdzie czas ze i ona poczuje ruchy. Nie wiem dlaczego tak jest ze czuje sie je slabiej albo mocniej (napewno nie ejst to zalezne od wagi jak ktos tu kiedys pisal) ale tak jest i tyle. i nie ma co sie zamartwiac :) Pozdrawiam

Dzidzia, ja mam podobnie, jedna stopka badziej napuchnieta od drugiej. I tez mnie boli, jak zginam palce. jak bardzo Cie boli to idz do lekarza, ja poczekam do nastepnej wizyty u ginki i jej to pokaze.

czesc MaMani ;) jasne ze ruchy nie sa zalezno od wagi, ja przed ciaza wazylam 48 kilo, teoretycznie wiec powinnam czuc ruchy bardzo szybko a nie czulam, i nawet raz sie poplakalam ze nie czuje, jak laski pisaly o ruchach w 14tym tygodniu! powaznie mozna sie tu zestresowac porownywaniem do innych. A trzeba wziac poprawke ze niektore wcale nie pisza tu prawdy..

Ja poczułam w 18 tyg. Dokładnie jak któraś wyżej pisała, jako bulgotanie. Potem to już najróżniejsze ruchy o każdej porze dnie i w każdej pozycji. A najczęściej to są wtedy jak się położę do łóżka. Nie wiem jak on to wyczuwa ale tak jest :)

dzidzis doskonale wyczówa bo wtedy ma duzo wiecej miejsca do brykania :D:D:D kurde no zgadzam sie z tobą calkowicie. trzeba niektore rzeczy podzielić na dwa a potem jeszcze raz na dwa :D Najlepiej zapytac lekarza jesli cos cie nie pokoi... choc z 2 strony lekarze czasem mają taki zlewający stosunek ze aż przykro.

rany ja znów pisze po "polskiemu zamiast po polsku" przepraszam za te wszystkie błędy :D:D:D