Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak se myślę

usówanie zęba ze znieczuleniem w 5 miesiacu ciaży?

Polecane posty

Gość Tak se myślę

Proszę o opinie tych Pań które usówały zęba będąc w ciąży . Czy możliew jest znieczulenie ? Jezu od rana boli mnie ząb który mam ukruszony i sądzę ze będzie do usuniecia . Na 18 tą umówiłam się na wizyte prywatną . Proszę o poradę :(

Gość Tak se myślę
Czy taki zabieg może zaszkodzić maleństwu ??

Gość Tak se myślę
Proszę odezwijcie się :-(

To, że ząb jest ukruszony, nie oznacza, że będzie wyrywany. Teraz wyrywanie zęba to ostateczność. Ja mam jedną ściankę zęba a reszta nadbudowana. Także nic się nie martw. Powiedz lekarzowi, że jesteś w ciąży, nie zrobi ci specjalnie krzywdy. I myślę, że prędzej nadbuduje i będzie się starał go ratować niż wyrwie.

ja w 1 ciazy jak i w tej mialam podane znieczulenie (leczenie kanalowe) - troche w mniejszej porcji ani gin ani dentysta nie widzieli przeciwskazan

Gość Tak se myślę
Dzieki za odzew troszkę mnie podniosłyscie na duchu bo tak strasznie się boję a mój gin nie odbiera tel bo ma jakąś konferencję . Pozdrawiam

słyszałam, czytałam ze przed ciążą nalezy kanałowo wyleczyc wszystkie zęby.Troszkę sie przestraszyłam tym topikiem, borowanie nie wskazane a co dopiero wyrywanie.Nie wiem ,zapytaj ,poczytaj .Ja natomiast zastanawiam sie czy zwykłe farbowanie włosów moze zaszkodzic- z tego co wiem w pierwszych 3 -m-cach moze.Zam osoby które odradzają i takie które zafarbowały-ja chyba nie zaryzykuję przez pół roku.

Gość Tak se myślę
Co do farbowania włosów to wiekszość moich znajomych co 3 mies robiła pasemka lub kolor bęąc w ciązy i wszystkie mają śliczne bobaski .

Jak to kanałowo wyleczyć wszystkie zęby. Chyba tylko te któe nadają się do leczenia kanałowego. W ciąży należy leczyć zęby, bo nieleczony ząb może być przyczyną tragedii. Można znieczulać, ale najlepiej po 3 miesiącu. Ale leczyć, trzeba. Co do wyrywania, tego się już naprawdę tak powszechnie nie praktykuje, to naprawdę ostateczność. Ja miałam leczone zęby w ciąży. Ani kilku ginekologów, ani dentystka nie mieli przeciwskazań.

W temacie farbowania włosów w ciąży głownie chodzi o to, że zapach farby jest taki duszący i ostry, a matka wdycha ten zapach. Ale zdecydowanie bardziej skłaniam się ku poglądowi, że struktura włosów ciężarnej jest inna, niż przed ciążą (hormony). Stąd kolor może wyjść inny od zamierzonego.

Hehehe, bykówna jasne :D Heheh :). Ja też widzę, że niektóre kobiety któe farbują włosy w ciąży mają inny kolor niż zamierzony i inaczej się wypłukuje. Ale farbowanie nie jest zabronione. :) Mama w ciąży ma wyglądać i czuć się pięknie :D

Też miałam ten problem-znaczy ból zęba. Odwiedziłam kilku stomatologów,ale żaden się nie podjął zabiegu. Choć to był nie piąty a czwarty miesiąc. Dostałam skierowanie do chirurga szczękowego. W przyszły czwartek mam zabieg-publiczna służba zdrowia ha ha-dobrze że ból już przeszedł. A to dzięki tantum verde w sprayu którym pryskałam chory ząb i okładom z wódki na ten ząb.

Gość ogihonoa
Usuwanie pisze się przez u otwarte :| Żałosne:|

Też miałam ten problem-znaczy ból zęba. Odwiedziłam kilku stomatologów,ale żaden się nie podjął zabiegu. Choć to był nie piąty a czwarty miesiąc. Dostałam skierowanie do chirurga szczękowego. W przyszły czwartek mam zabieg-publiczna służba zdrowia ha ha-dobrze że ból już przeszedł. A to dzięki tantum verde w sprayu którym pryskałam chory ząb i okładom z wódki na ten ząb.

Gość wiosenna mgla
Moja kolezanka w ciuazy byla u fryzjera i on jej powiedzial, ze moze zrobic jej pasemka jako ze kolor polozy na same wlosy bez dotykania glowy. natomiast powiedzial, ze zafarbowanie glowy gdzie kolor dotknalby skore glowy mogloby zaszkodzic malenstwu.

Dziwne? No nie dziwię się,też się śmiałam,jak słyszałam o'zalewaniu zęba wódką'. Ale tak mnie bolał,że desperacja wzięła górę. Nie wiem z czym to związane,ale moczyłam wacik alkoholem,przykładałam do chorego zęba i czułam ulgę.

Gość nic się nie bój
mi się na samiutkim początku tak ukruszył ząb (jadłam kurczaka, trafiłam na kość :O ), że został tylko korzeń... to była połowa 3. miesiąca; ani ginekolog, ani dentystka nie mieli obiekcji, żeby usunąć ten korzeń pod znieczuleniem, do tego dentystka dała mi takie znieczulenie, w którym mniej było jakiegoś tam składnika - potencjalnie groźniejszego; do tego miała utrudnione zadanie - zęba rwała \"na czuja\", bo przecież nie mogła zrobić zdjęcia rtg; poszło szybko i sprawnie, nic nie bolało, po zabiegu musiałam tylko trzymać okład z lodu, a potem dostałam zalecenie, żeby jeść lody - zimno zapobiega namnażaniu bakterii i ewentualnym powikłaniom; nie łyknęłam dzięki temu ani jednego środka przeciwbólowego (w ciąży dozwolony jest tylko paracetamol, a ja mam zabroniony), i NIC NIE BOLAŁO.

Ja się nie śmieję z wódki, bo o tym słyszałam, tylko o tym dotykaniu skóry głowy. :) A co do rwania to fakt, nikt nie zostawi zęba jak trzeba będzie go wyrwać.

Gość Tak se myslę
Dziekuję za uwagę w sprawie byka jakiego strzeliłam w slowie "usuwanie" Nic się nie bój - no wlaśnie mam podobną sytuację i liczę na podobne zakończenie :-) tzn mało bolesne i bez.krwawe :-) Pozdrawiam

Gość Tak se myslę
To fakt ta sytuacja z dotykaniem skóry głowy jest co najmniej zastanawiająca hehe:-)

Gość wiosenna mgla
Moze to i smieszne co powiedzial ten fryzjer, ale nie pierwszy raz juz slysze ze przynajmniej w piewszym trymestrze ciazy jest lepiej wstrzymac sie z farbowaniem glowy ze wzgledu na rozne chemikalia zawarte w farbie ktore moga nie miec dobrego wplywu na rozwijajacy sie plod.

Gość ZMIEŃ DENTYSTĘ
jeśli ten bedzie sugerował usunięcie, to naprawdę ostateczność, zęba można odbudować.

Gość pewnie ze nie nalezy
przesadzac i lezec 9 mcy w lozku czekajac na rozwiazanie ale matko jedyna tak ciezko jest uzywac przez te 9 mcy zamiast farb szamponow koloryzujacych?mnie sie lekarz spytal czy na wesele sie wybieram jak mu powiedzialam ze nie to stwierdzil ze wytrzymam z odrostami przez ciaze bo farby sa niebezpieczne i nie tylko chodzi o zapach ale substancjje sie w niej znajdujace:-oWytrzymalam...