Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madziuńkaaaa

Czy test był wiarygodny??

Polecane posty

Gość madziuńkaaaa

Mam pytanko: 9 dni po owulacji zrobiłam test ciążowy z krwi bHCG i wynik wyszedł 0,00. czy mogę byc pewna że ciąży nie ma? Wiem że najlepiej by było zrobić test powiedzmy 12 dni po owulacji, ale chyba nawet jakbym była teraz w ciąży to wynik byłby choć o parę setnych większy od zera, prawda?

Do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji. Do tego czasu hormon wykrywany przez badanie i testy nie jest produkowany.

Gość madziuńkaaaa
To czemu na choćby testach moczowych z apteki na ulotkach jest napisane że hormon ten jest produkowany od chwili zapłodnienia...? Nie ja to pisałam ale tak jest tam napisane, a chyba nie kłamią?;)

Tak? W ulotce jakiego testu? Używałam wielu testów, przez kilka lat zajmoałam się dodatkowo ich sprzedażą i nigdy nie spotkałam się ze stwierdzeniem w ulotce, że hCG produkowany jest od zapłodnienia.A jeśli tak się zdarzyło, to owszem, niedopatrzenie osoby kontrolującej zawartość ulotki. Poczytaj opracowania medyczne dot. faktycznej ciąży.Ciążą nazywamy stan od zagnieżdżenia, dopiero wówczas organizm "wie" że jest w ciąży i rozpoczyna się produkcja hcg.

Gość madziuńkaaaa
hmm...Bobo test strumieniowy, równiez płytkowy, oraz Sigma test płytkowy...jeszcze jakiś ale nie pamietam. Nie twierdzę że się znam, ale tak jest tam napisane...szczerze to chyba nie spotkałam testu na którym by nie było napisane "test ten wykrywa stężenie hormonu ciążowego, który jest produkowany tuż po zapłodnieniu". A żeby było ciekawiej...na Bobo teście strumieniowym jest napisane że wykrywa już 2-3 dniową ciążę....

Mam przed sobą ulotkę ACON, tam nie m info. Innych nie znalazłam, musiałam wyrzucić, ale jak pisałam - nie spotkałam się z tym. Bobo też gdzieś miałam i Quick Vue.2-3 dniową ciążę, czyli 2-3 dni po zagnieżdżeniu. I tu cały morał.Chwyt marketingowy.Tak samo jak 6 dni po apłodnieniu.6 dni po apłodnieniu może się dopiero rozpoczynać proces zagnieżdżenia i w szalenie rzadkich przypadkach zdarza się, że wykryje ciżę (co daje prawną podstawę do napisania, że wykrywa 6cio dniową ciążę). A przeczytaj ulotkę bobo do końca, bo jestem pewna (pamiętam!) że jest tak taka fajna informacja "zaleca się wykonać test w dniu spodziewanej miesiączki" :-) Jak się nie czyta dokładnie to mozna pomyśleć, że w każdym przypadku wykryje 6 dni po zapłodnieniu a to duży błąd.

Polecam też opracowania medyczne:"Już od pierwszych dni po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy, w surowicy krwi matki można wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom beta-hCG podwaja się co 2- 3 dni. Hormon jest wydalany z moczem ciężarnej i dzięki temu wykrywanie jego obecności stało się podstawą działania powszechnie stosowanych testów ciążowych. Metoda ich działania opiera się na co prawda złożonej, ale za to bardzo czułej metodzie z użyciem odpowiednich przeciwciał anty-HCG. Obecnie proste testy ciążowe dostępne w aptekach pozwalają z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić ciążę już w terminie spodziewanej miesiączki."http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=796a także:"Działanie testów ciążowych opiera sie na wykryciu w moczu lub we krwi kobiety hormonu zwanego gonadotropiną kosmówkową, w skórcie hCG. Hormon ten jest obecny we krwi i moczu tylko kobiet, które zaszły w ciążę (wyjątkiem są pewne choroby).Wkrótce po zapłodnieniu, a następnie po zagnieżdzeniu się komórki rozwijającego się łożyska rozpoczynają produkcję hCG, którego jego stężenie rośnie."http://www.staramysie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=20i:"Zarodek po implantacji zaczyna produkować hormon o nazwie ludzka gonadotropina kosmówkowa (HCG). Powoduje ona, że nie dochodzi do degeneracji ciałka żółtego, stymulując je do niesłabnącej produkcji estrogenów i progesteronu."http://www.medigo.pl/jobs/drukuj.php?id=1602