Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myokine vichy

Jak dziedziczy dziecko uznane przez ojaca ale z nieformalnego zwiazku?

Polecane posty

Gość myokine vichy

On ma zone i 2 dzieci ma tez dziecko z inna kobieta-jest uznane -ojciec jest wpisany w akcie urodzenia.Mam pytanie co nalezy sie takiemu dziecku?Czy nalezy sie renta w razie smierci?i czy cos dziedziczy?

Gość chętnie doradzę
Dziedziczy na równi z innymi dziećmi. Nie ma znaczenia, czy rodzice zawarli ślub.

jezeli nie ma testamentu, a testamentowe dziedziczenie jest wazniejsze niz ustawowe to w pierszej kolejnosci dziedziczą zstępni (dzieci) i malzonek, w tym czesc przypadająca malzonkowi nie moze byc mniejsza niz 1/4 calosci spadku ;)

Gość myokine vichy
a jak jest z renta na takie dziecko?czy nalezy sie?do jakiego wieku?testamentu nie ma czyli dziecko z "lewego" zwiazku dziedziczy ak samo jak dzieci z malzenstwa? dzieki za info ale naprwade potrzebuje tych wiadomosci

Gość myokine vichy

Gość I warto
Dziecko to dziecko i ślub nie ma nic do rzeczy. Jeżeli jest żona + 2 dzieci "legalnych" + 1 dziecko "z wolnego" to podział jest na 4 w odpowiednich proporcjach. A renta należy się także bez względu na "Ślub"

Gość myokine vichy
dziekuje bardzo-jesli macie jeszcze jakies informacje to bardzo prosze

Gość myokine vichy
a mam jeszcze takie pytanie czy taki ojciec moze ubiegac sie zwrotu podatku za swoje dziecko jednak nieslubne?chodzi mi o ten zwrot ktory jest od tego roku-tak z ciekawosci pytam na przyszlosc

Gość myokine vichy
up