Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaztych

według OM 11 tydzien a wg USG 8 i 3 dni, co to oznacza???

Polecane posty

Gość monikaztych

bardzo sie boje , wlasnie wrocilam z usg, wg ostatniego okresu jest juz 11 tydzien a wg usg 8tydzien i 3 dni , co to oznacza? lekarz nie mial zbyt dobrej miny a jak sie spytalam to nie potrafil odp tylko mnie zbył , boje sie dziewczyny , czy ktos tak mial??

Na razie się nie bój. Pierwsza sprawa bardzo ważna to to jak długie masz cykle. Jeśli bardzo długie, lub nieregularne, to do zapłodnienia mogło dojść znacznie później, niż standardowo wyliczane 2 tyg. po miesiączce. Na razie się nie denerwuj. Na pewno lekarz wyznaczył kolejną wizytę za niedługo, być może usg też i będzie wszystko OK. Pozdrawiam

wiesz co? ja bym na Twoim miejscu pomyslała o zmianie lekarza, bo nie tak to powinno wyglądać... a co do Twojego pytania... moje maleństwo an samym początku było z usg też jakby młodsze o dwa tygodnia i potem nadrobiło...więc taka rozbieżnośc nie zawssze oznacza coś złego... idź może do innego lekarza i tam dowiedz się więcej... :)

U mnie też jest rozbieżność ale na korzyść usg.Dwa tygodnie różnicy.Moja ginekolog powiedziala ze to norma.

Gość nie rozumiem co Wam się nie
zgadza??? przecież wszystko jest jak najbardziej OK!:) ostatnia @ była 11 tygodni temu, a owulacja 8 tyg. i 3 dni temu co w tym dziwnego? to zależy od cyklu kobiety najwyraźniej masz dłuższe niż 28 dni, czy mylę się? wychodzi na to, że owulację miałaś w 18 dniu cyklu i nie ma w tym nic dziwnego czy niepokojącego:) ja sama, w tym cyklu, w którym zaszłam w ciążę, owulację miałam w 17 dniu cyklu:) nic się nie martw, bo wszystko jest prawidłowo:)

Gość monikaztych
nie chce zmieniac lekarza chociaz ten rzeczywiscie jest troche dziwny , nie potrfai odpowiadac na pytania tylko zbywa pacjentke, boje sie bo w listopadzie ubieglego roku poronilam i boje sie ze teraz znow jest cos nie tak:( ten ostatni cykl przed zajciem w ciaze rzeczywiscie byl długi bo chyba cos kolo 36 dni wiec pocieszam sie ze pozniej doszlo do zaplodnienia , dziekuje dziewczynki za odpowiedz

Gość monikaztych
nie chce zmieniac lekarza chociaz ten rzeczywiscie jest troche dziwny , nie potrfai odpowiadac na pytania tylko zbywa pacjentke, boje sie bo w listopadzie ubieglego roku poronilam i boje sie ze teraz znow jest cos nie tak:( ten ostatni cykl przed zajciem w ciaze rzeczywiscie byl długi bo chyba cos kolo 36 dni wiec pocieszam sie ze pozniej doszlo do zaplodnienia , dziekuje dziewczynki za odpowiedz

moniko, nie martw się niepotrzebnie, bo wszystko jest w porządku:):):)

nie masz sie czym matwic ja tez tak mialam zaplodnienie musialo byc pozniej tak jak u mnie ja tez mialam rozbieznosc dwoch tygodni ktore teraz zmalalo do 5 dni.moj ginekolog kazal mi pic miod i pomoglo.

Monika, nie martw się, wygląda, że jest ok natomiast co do lekarza, to ja bym pomyślała nad innym, sama poroniłam, i wiem, jak ważne jest, żeby lekarz był nie tylko dobrym specjalistą, ale żeby miał kontakt z pacjentką i żeby można było mu ufać

Gość przecież to jest
NORMA!!!

Gość do lurki
Pytanko jedno-na co ten miod?CZyzby dizecko mialo bardziej od niego urosnac??

Gość do lurki

Gość do lurki

Gość do lurki

ale o jakiej rozbieżności Wy piszecie??? przecież tu jest wszystko prawidłowo - wiek ciąży od OM jest 11 tygodni, a wiek faktyczny zawsze jest jakieś 2 tygodnie młodszy, bo owulacja w cyklu standardowym (czy inaczej książkowym) czyli 28-dniowym pojawia się około 14-go dnia cyklu, ale tylko w tym cyklu standardowym 28-dniowym i na takim cyklu bazuje aparat usg u autorki topiku jest młodszy o 2,5 tygodnia, bo ma dłuższe cykle więc wszystko jest prawidłowo

moja lekarka określając wiek ciąży i robiąc wszystkie pomiary operowała ZAWSZE tygodniami od ostatniej miesiączki i takie były wpisywane do karty... jeżeli w tym przypadklu jest tak jak piszesz to oczywiście ok...

baderka---------> wszyscy lekarze obliczając wiek ciąży oczywiście bazują na terminie ostatniej @:) natomiast usg jest od określenia wieku FAKTYCZNEGO ciąży:)

miod po to bo dostaje sie szybciej do rganizmu dziecka i do lozyska co powoduje przyrost masy

Gość no zajebista ta teoria z miode
m tylko skąd twój lekarz ją wytrzasnął?:O

O ile mi wiadomo to przy obliczaniu wieku ciąży na podstawie ostatniej miesiączki dodaje się do jej daty dwa tygodnie i tak powstaje wynik. Ale może się mylę ;)

moniko---nie boj sie , pojdz jeszcze raz za jakies 2-3 tyg i jak dzidzia sie dobrze bedzie rosnac to znaczy ze wszystko jest ok . ja bylam ostatnio u swojego i tez mi powiedzial ze plud jest o tydz mlodszy niz wychodzi z obliczen - tez sie boje bo poronilam dwa razy . przed 10tym ide na ponowne usg i mam nadzieje ze maluszek rosnie i ze to tylko lekarz cos zle wyliczyl.... trzymam kciuki!!

Gość uleea
na pierwszym Usg mój dzidziuś miał 8 tyg. a wg USG wyglądał na młodszego o ok. 1,5 tyg. .Lekarz powiedział, że to normalne, a zwłaszcza jak się ma długie nieregularne cykle. Teraz byłam na USG w 12 tyg. i USG pokazywało, że jest to 12 tyg i kilka dni, więc sama widzisz, że wszystko jest ok. . Jak masz wątpliwości, to zmień lekarza skoro ten jest "trochę dziwny" i zbywa cię.