Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

-Kocica-

TATRY i okolice - informator turystyczny

Polecane posty

Witam, zakładam ten topik bo kocham góry, za 2 tygodnie jadę tam :D Co warto zwiedzić, jakie szlaki wybrać... może stworzymy podstawowe kompendium wiedzy?? Dodam że ja nie wszędzie jeszcze byłam (m.in. Morskie Oko, próba podejścia na Giewont, Gęsia Szyja, Czarny staw gąsienicowy) Mam lęk wysokości niestety i wysokie pasma dla mnie w grę nie wchodzą :(

Kup w Zakopanem przewodnik, mapę...może być ta składanka ..i tam masz opisy szlaków, czasy przejścia, zdjęcia... Jeśli masz problemy..nie wybieraj się na Orlą Perć! Zależy też od kondycji... Polecam trasę od Kuźnic, ok. Giewontu na Czerwone Wierchy, zejście w Kościelisku --nie jest może trudna,ale długa, cały dzień. Poszukaj stron o Tatrach, są dokładne opisy, zdjęcia.... Musisz mieć też odpowiednie obuwie i odzież. Pozdrawiam.

Dziękuję za linki - no ja odwiedzam strony, mam przewodniki ale chciałam podyskutować tak \"na żywca\" z tymi co byli w ciekawych miejscach :) Ja polecam też Niedzicę i Czorsztyn, baseny w Słowacji... Co jeszcze warto zobaczyć, dokąd iść?? P.S. Mam lęk wysokości ale kondycję OK :P

Gość tamta ramta
Bardzo fajna trasa, z Kasprowego na Giewont i zejście do Kuźnic. Ale tam z tym lękiem mogą być problemy, bo szlak prowadzi po zboczu góry i nie daj boże ze trzeba będzie się tam z kimś wymijać :)

Gość tamta ramta
a poza tym jak jest tłum na Giewoncie to nagle moze przyjśc burza i dopiero jest wesoło - jak cię piorun nie trzasnie to ludzie zadepczą za strachu Lepiej siedź na Krupówkach i popijaj browarka

Gość tamta ramta
Bardzo zabawne :)

a jak na Kasprowy trasa prowadzi?? Ja idąc na czarny staw też miałam kłopoty ale patrzylam w drugą strone i jakoś sie udało, no nie powiem - adrenalina niezła

Akurat w czasie tej wędrówki na Kasprowy wjeżdzłam kolejką i dalej na piechote, ale szlak od Kuźnic \"wzdł uż\" kolejki jest całkiem przyjemny, jakieś 2,5 godziny spacerkiem.

Gość tamta ramta.
ale na Krupówkach możesz poderwać jakiegoś faceta. Jak on ma też kondycję to sex bedzie upojny

Gość Kaśka___19
A idźcie sobie. Góry sa dla ludzi wykształconych :P

Polecam Gąsiennicową, to moja "najulubieńsza" trasa, znam ją na pamięć. Tylko przez Stupniów Upłaz, a nie przez Jaworzynkę, ew. jak masz zdrowe kolana(wysokie stopnie), to zejście tamtędy, bo dolinka jest urokliwa, wieczorem można natrafić na sarny. Z Murowańca możesz podejść nad Czarny Staw, to bliziutko, idzie się trawersem, ale niezbyt eksponowanym (byłam tam też zimą), dasz radę. A panoramka Orlej Perci znad Czarnego piękna. I druga trasa, zupełnie spacerowa - Dolina Kościeliska, tylko z samego rana, jak ludzi jeszcze nie ma. Jest płasko, ściany strome, na koniec można podejść nad Smreczyński, bardzo urokliwe miejsce.

Gość a wiecie kobity
Że w Tatrach niedźwiedzie chodzą i wołają jedzenia. A jak nie macie to już macie przechlapane. Bronić się przez misiem tez nie można, bo was zaraz prokurator oskarży. A niedźwiedź jak ma ruję to i kobitkę potrafi od tyłu przelecieć

Polecam jeszcze wypad do Orawic, nie tylko na basen. Szlaki w oklolicy także są przyjemne, dla wszystkich, na rower też całkiem fajne trasy.

Gość jakim trawersem
idziesz Ewo33 do czarnego stawu? Przeciez tam zwykła skalna scieżyna prowadzi. A poza tym turystyka, którą Kocica uprawia nie jest górska, tylko dolinkową. Nie wyganiajcie dziewczyny nawet na Czerwone Wierchy, skoro ma lęk wysokości, bo stanie na krawędzi Krzesanicy i trzeba bedzie helikopter wołać.

Może coś więcej na temat Orawic?? Jeśli Kraków to swoim autem czy lepiej te miejscowe wycieczki wykupić??

Gość czarnula345
a to ty masz auto ? Pewnie malucha :P

Gość turystykaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
podnoszę temat

Gość gość
Uwielbiam Tatry, a teraz myślę o tym, żeby wybrać się na Świnicę według wskazówek z tego bloga e-gory.com.pl

Gość gość
Zobacz sobie zdjęcia kilku wycieczek w Tatry np tutaj http://www.zdjecia-z-polski.com i będziesz sama wiedziała co wybrać, z jakich miejsc w Tatrach można podziwiać najpiękniejsze widoki.

Jeśli wybieracie się w Tatry poszukajcie noclegu na www.edom.pl. Na pewno każdy znajdzie apartament dobrany do swoich oczekiwań.

Gość gość
Wokół samego Zakopanego jest trochę szlaków. Dolinki Reglowe czy Dolina Olczyska i Nosal.Ja korzystam np. z tej listy wycieczek http://www.tatry.turystyka-gorska.pl/propo.htm Można na te szlaki startować z Zakopanego lub podjechać kawałek busem.