Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gerligt

USG polowkowe 2d czy 4d?????

Polecane posty

Gość gerligt

hej mam pytanie czy robilyscie moze usg polowkowe 2d czy juz te lepsze 4 d? bo samam nie wiem jak robic,czy lepiej te usg polwkowe zrobic na zwyklym aparacie a na usg 4d isc np w 24tc??? bo 20 tydzien to moze byc chyba za wczesnie na usg 4d

ja miałam robione USG 4D od początku czyli od 5tc. W 20 tyg. będzie już wszystko ślicznie widać więc polecam, bo będziesz miała co oglądać. A jeżeli lekarz nagra Ci to na płytkę to będziesz miała co pokazać rodzince ;D

dlaczego 20 tc ma byc za wczesny do usg 4d? po za tym aparatura 3d, 4 d ma opcje 2 d i lekarz jak robi takie usg to przełącza sobie, ja robiłam na najnowszej aparaturze i powiem ci że leżałam na kozetce 40 min, lekarz wszystko dokładnie mierzył i wiekszość pomiarów wykonywał w 2d, przełączał na 3d, 4d. do tego w takiej aparaturze są dokładne pomiary dopplerowskie czyli przepływu krwi w serduszku, mózgu, w aortach, pępowinie. także polecam wybrać się chociaz raz na usg 3d,a badanie połówkowe jest do tego idealne :)

diagnostykę robią na 2D. dodatkowo mogą ci dla twojej radochy zrobić 3D tudzież 4D, ale to do badań nie jest potrzebne. wszelkie obliczenia robią na 2D

fotki i filmik na płycie niezapomniane wrażenia. do tego w ok 20-21 tc widac jeszcze całe maleństwo, później urośnie i obraz chwyta poszczególne części. także teraz zobaczysz brykającego szkraba jak macha raczkami, nózkami, twarzyczka jest też dośc wyraźna. niezapomnianych wrażeń!

Gość USG 3D czy 4D
należy robić najlepiej w 22 tygodniu ciąży, bo wtedy dziecko jest na tyle wykształcone by sprawdzić wszystkie narządy, ale jeszcze na tyle małe by móc swobodnie wszystko sprawdzić w 24 tygodniu jest już późno na wykonanie tego badania natomiast usg połówkowe wykonuje się pomiędzy 19 a 22 tygodniem ciąży

Gość gerligt
ja i tam musze wykonac usg polowkowe wiec pomyslalam ze moze od razu zrobic je na tym sprzecie i zobacyc na 4d,to jak to jest place 160 zl a lekarz i tak robi usg na 2d? meaa nierozumiem

tak jak pisze meaaa wszystkie pomiary (tzn wymiary) dzidzi robi się w opcji 2D. USG 4D jest w sumie tylko po to żeby obejrzeć sobie dzidziusia jak wygląda w "rzeczywistości". Widać na nim również czy nie ma np. rozszczepu podniebienia.

Strasznie dużo płacisz!!! Ja płacę za wizytę 65zł, w tym na każdej wizycie mam robione usg właśnie 4D i wszystkie badania krwi i moczu też są w cenie wizyty. Jak widzę ile płacą inne mamusie to sobie myślę że mam wielkie szczęście że trafiłam właśnie do tego gina 🌼

Gość no cóż ...
prawda jest taka, że dobry specjalista oceni prawidłowo rozwój dziecka na USG 2D, natomiast kiepski lekarz nawet na 4D może się pomylić :p USG 4D jest w dużym stopniu dla pacjentki, aby mogła bardziej realistycznie zobaczyć dziecko, pomiary lekarz i tak robi w wymiarze 2D

ja jestem umówiona na połowkowe na 21 tc. w klinice powiedzieli, że diagnostykę robią na 2D - koszt 200 zł + 20 zł nagranie na płytkę. a jak będę chciała to dodatkowo mogą mi zrobić 4D, żeby dzidzie obejrzeć :) 100 zł + 20 zł nagranie.

Gość gerligt
hm a to dziwne nie mozna zrobic od razu usg polowkowego na sprzecie 4d? bo ja juz sie gubie,usg polowkowe nie mkoze byc wykonane na tym 4d? trzeba najpierw zrobic na 2d polowkowe a wtedy dopiero na 4d?kurcze jak to jhest

tak mi powiedzieli w klinice GENOM w Rudzie Śląskiej. to jest usg sprawdzające czy nie ma wad genetycznych czy rozwojowych, mierzą długość kości, przepływy w serduszku, sprawdzają wszystkie narządy i ponoć najlepiej to się robi w 2D

Gość USG 3D czy 4D
oczywiscie, że wszystko można zrobić na jednym sprzęcie jeśli takowy jest do tego przystosowany:) po prostu lekarz do pomiarów włącza opcję 2D, a żeby podglądać malca opcję 4D:)

Ale dziewczyny ------ każde USG 4D ma funkcję 2D, tylko jak się chce to się przełącza więc oba badania można zrobić na jednym sprzęcie. Oczywiście takim który ma funkcję 4D. Nie ma takich sprzętów które robią tylko usg 4D!

Gość gerligt
kurcze bo nie wiem czy tak dobrze isc na usg polowkowe na 2d a potem npo za dwa tyg isc na usg 4d musze sie zapytac jak to jest w moejj klinice robia usg prenatalne miedzy 20-26 tc czy te usg prenatalne to to samo co usg polowkowe?

Mnie się wydaje że to nie to samo. W niektórych przypadkach np. podejrzenia o jakieś choroby robi się takie baaaaaardzo dokładne usg, w którym wszystkie pomiary dokonuje się z dokładnością do setnych milimetra, ale to się robi na wysoko wyspecjalizowanych do tego sprzętach. Ale nie jestem pewna czy to się nazywa USG prenatalne. Tak mi się tylko wydaje.

Gość gerligt
tam gdzie ja plnuje isc takie usg nazywa sie usg prenatalne 3d 4d czyli to nie moze byc usg polowkowe? bo juz sama nie wiem,trzeba odzdielnie isc na polowkowe a potem na takie?

Gość połówkowe bo w połowie ciąży
kobity

Ale bez powodu się nie idzie na to prenatalne. Powtarzam ci że robi się je tylko w przypadku podejrzenia o jakieś wady wrodzone. Kieruje cię na nie lekarz, jeżeli na zwykłym usg zauważy jakieś nieprawidłowości lub coś go zaniepokoi. Poza tym coś czuję że takie badanie jest straaaaaasznie drogie. A i tak jak poprzedniczka USG połówkowe tak się nazywa bo jest w połowie ciąży. To wszystko!!!

Gość gerligt
tak ja wiem ze dlatego sie nazywa polowkowe ze w polowie ciazy ale czy robiac usg prenatalne te polowkowe tez sie wlicza?

Gość gerligt
u mnie usg prenatalne 3d/4d miedzy 12-20 tc kosztuje 140 zl a miedzy 20-26 tc kosztuje 160 zl

Szczerze mówiąc to ja nie wiem już w czym jest problem. Jakiekolwiek usg jakie zrobisz w tym czasie będzie tym połówkowym. Ja nie mam takiego problemu, bo mam je robione co 3 tygodnie przy każdej wizycie i na bieżąco widzę jak moja dzidzia rośnie. Np w ostatnią sobotę ważył 930 gram. Czyli już prawie kilo!!!

Gość gość
jak masz mozliwosc to idz na 4d. ja poszlam do www.s-medi.pl/ na to 4d i nie pozalowalam wiem jak wyglada dziecko, wiecie jakie to cudne przezycie?