Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maritaa1

Powikłania po artroskopii - zakrzepica

Polecane posty

Gość Maritaa1

W marcu miałam artroskopie. Podczas niej wykonano debridment więzadla krzyżowego - przedniego. Częściowa menisectomia łąkotki przyśrodkowej - róg tylny. Shaving kłykcia przyśrodkowego kości udowej. Po tym zabiegu wykonałam dwie serie po 10 magnetroniku, dwie serie laseru, 4 serie krio. Niestety ból nadal nie ustępuje. mam zanik mięśnia czworogłowego i przykurcz pod kolanem. Uczęszczałam na masaże i wykonywałam ćwiczenia wzmacniające pod okiem rehabilitanta. W okolicach kolana cały czas czuję podwyższoną temperaturę. Na początku czerwca stwierdzono w drugiej nodze zakrzepicę głęboką. Dostaję zastrzyki (już ok. 70 sztuk na rozrzedzenie krwi). Jak mam postępować by przygotować się do następnej artroskopii, gdyż taka niestety będzie konieczna? Nie mogę ćwiczyć, bo grozi to zatorem. Będę miała więc problem by odzyskać sprawność w nogach. Jak się okazało czeka mnie również za kilka miesięcy rekonstrukcja więzadeł. Na czym powinna polegać moja rehabilitacja? Co uważacie? Pozdrawiam wszystkich

Gość jośka
ja jestem przed zabiegiem artroskopii i choruję na zakrzepice żył głębokich. Z tego co wiem nie można robić żadnych zabiegów chirurgicznych, jeśli masz niewyleczone zakrzepy. Ja już od lutego wzięłam ponad 140 zastrzyków heparyny drobnocząsteczkowej, ale biorę ją profilaktycznie i chyba zamiast acenokumarolu. W czerwcu zrobiłam badania na d-dimery i okazało się, że są w normie, a to oznacza, że nie mam już zakrzepów. Najpierw musisz wyleczyć zakrzepicę, a przed zabiegiem artroskopii podadzą ci fraxiparynę, nie wiem tylko jakie jest ryzyko nawrotów zakrzepicy po zabiegu. W moim przypadku zdania lekarzy są podzielone naczyniowiec jest przeciwny zabiegowi w ciągu 12 miesięcy od wystąpienia zakrzepów, ale ortopeda uważa, że wystarczy podawać fraxiparynę jeszcze przez kilka dni po operacji. Szukam dobrego naczyniowca gdzieś na śląsku, bo zakrzepica to groźna choroba, bo może się skończyć zatorem płucnym. A gdzie robiłaś artroskopię? Z kim się konsultowałaś?