Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znow pytanie o mleko

jakie mleko dla 2 latka?2 procentowe moze byc?

Polecane posty

Gratuluję wszystkim mamom, które swoim maluchom wprowadziły mleko uht przed drugim rokiem życia. Jak można porównywać dzisiejsze mleko uht z tym na którym drogie mamusie wychowałyście się? Jak sądzicie, ile konserwantów mieści się w takim kartoniku, skoro termin ważności osiąga nawet kilka lat???! Nie bądzmy naiwni, żywność troszkę się zmieniła od czasu kiedy my byłyśmy małe.

Gość babki
ja przez pierwsze dwa dni podalam mojemu dziecku mleko krowie ale dodalam przegotowana wode. 3\4 mleka i reszte wody + cukier. dziecku nic nie bylo wiec po 2 dniach dawalam juz mleko krowie bez wody. wszystko bylo ok.

Silna Wolo, znajdz w sobie odrobine woli i poszukaj na necie na czym polega metoda pasteryzacji zwana UHT. Nie ma tu mowy o zadnych konserwantach :O

zgadzam sie ze uht jest koszmarne ale z 2 strony silna wolo sprawdz sobie termin waznosci mleka modyfikowanego... na jedno wychodzi :P:D

UHT to jedyne mleko, które można podać nawet małym dzieciom bez przegotowania. Ludzie, poczytajcie sobie trochę :O Bo niedługo zaczniecie podawać "najzdrowsze" mleko prosto spod krowy :O

szlachcianka z tego co czytalam to najzdrowsze mleko pochodzi wlasnie prosto od krowy tylko ta krowa musi byc karmiona trawka z niekropionej ląki i woda ze studni glebinowej a nie paszą naszpikowaną chemią :D:D

Gość mama smoka
MaMani jak wprowadzałąm mleko UHT? Zwyczajnie w butelce już do mleka modyfikowanego po trochu wlewałam zwykłego mleka z kartonu, jednego dnia tylko np. 30ml kartonowego, na drugi dzień powiedzmy 60ml później tak pół na pół piła np. przez tydzień, poźniej znów trochę jeszcze zwiększyłam porcję mleka z kartonu a zmniejszyłam modyfikowanego, a poźniej to juz tylko kartonowe. Czasem kupowałam jej takie dla juniora w karonie, ale bardzo rzadko naprawde może w swoim życiu wypiła je z 5 -6 razy.

MaMani zgadza się, ale skoro lekarze pediatrzy z wszystkich dostępnych każą podawać dziecku UHT to chyba coś w tym jest. Poza tym temat technologii żywności jest mi bliski i nie nikt mi nie wmówi, że uht może stać kilka lat bo jest nafaszerowane konserwantami :O

Gość mxnvcjdsfh
MaMani - syn miał 1,5 roku ja dawałam mu kartonikowe. Pokazałam mu raz że kartonik po modyfikowanym jest pusty ("nie ma tego mleka") i pokazałam mu zwykły kartonik ("a tu jest mleko"). Mały od razu pojął i nie stwarzał problemów. Ja mu dodawałam kleik ryżowy do mleka kartonikowego, bo najbardziej to właśnie lubił.

Gość mxnvcjdsfh
Właśnie sprawdziłam - mleko UHT ma ważność pół roku, a modyfikowane ma ważność 8 miesięcy :)

no wiec wlasnie. i to syf i to syf :d wiem na czym polega pasteryzacja to nie ja pisalam o konserwantach :D a taką krowe jeszcze niedano miala boja babcia... ale już nie ma :(:(:(:( szkoda. sprobuje dzis dac Miśce laciatego. ja jej i tak dosypuje kaszki smakowej do mleka wiec niczym nie bede dosladzać zobaczymy czy jej posmakuje :d Ale myśle ze tak :D

Gość dc girl
ja co prawda nie mam dzieci swoich wlasnych ale zajmuje sie dwojka juz od dawna i sa prawie jak moje wlasne... ;) tak czy siak, moj maly teraz ma troche ponad 4 latka i ponad 2 lat pije mleko prosto z baniaka :] ( w usa sie kupuje mleko w plastikowych baniakach ok, 4 litrowych ). Prosto z lodowki czyli lodowate! nieprzegetowane... w ilosciach ogromnych pil ok litra dziennie! i wszystko w porzadku jest :) tylko ze odkad ja sie nim zajmuje ilosc mleka zostala bardzo ograniczona bo to juz chore bylo ile on tego pil :O

Gość babki
no ja mam krowke karmiona swieza soczysta trawka ale z ta studnia............przesadzilas troszke! :-))

babki nie wszedzie są wodociągi i woda miejska :D:D ja mam w domu wode ze studni :P:D

Gość xmcnjds
mój mąż wychował się na wodzie ze studni i mówi, że jedynie woda Żywiec ma podobny smak do takiej studziennej.

Gość babki
o ile studzienna jest przeczyszczana co jakis czas.

Mój od 1,5 roku pije mleo z kartonu (teraz ma 2). Modyfikowane mu przestało smakować pewnego dnia. Kupowałam mleko w woreczku i gotowałam, ale też mu nie smakowało, mi zresztą też jakoś śmierdziało. My pijemy z kartonu 3,2% przynajmniej, bo inne nam nie smakuje. Synek spróbował i też mu posmakowało. Na początku mu dodawałam kaszki smakowej, a teraz sypię łyżeczkę kakao nesguik na mały kubeczek i lubi. Pije 1 lub 2 dziennie. No i podgrzewam je tylko. Oprócz tego czasem je kszkę nestle, daninki albo monte, więc chyba ma wapnia ile trzeba. A ja się cieszę, że już modyfikowanego nie pije, bo tylko cudowania z tym było, a to zabrakło, a to wodę ostudzić, a mały już krzyczy, a potem mu się odechciewało i wylewałam. No i nie uważam żeby mleko modyfikowane było takie zdrowe w porównaniu do UHT. Żeby mleko doprowadzić do takiego modyfikowanego proszku, który się nie psuje przez całe miesiące trzeba trochę więcej chemicznych zabiegów niż pasteryzacja i przelanie do kartonu. Też mi się wydaje że tu o kasę chodzi po prostu, i to na pewn nie naszą. A na rodzicach małych dzieci najlepiej się zbija kasę, bo są zaślepieni trochę ;-) No a mleko kozie podobno tez nie jest takie super zdrowe.

no bo czlowiek sie przyzwyczaja do wody :D Ja uwielbiam nasza wodę i herbata na innej mi nie smakuje... jak jade do mamy ona ma z wodociagu chlorowaną jak sie odkreci kran to pachnie w calym mieszkaniu jak na basenie :D:D ostatnio ten zapach uwielbiam :D:D:D a z mineralnych to mi zmakuje tylko kropla beskidu niegazowana :D

mania wlasnie wypila butelke laciatego z kaszką owocową i poszla spąc :D smakowalo jej strasznie :D Dam jej jeszcze na wieczór i jak jej nie wysypie przez 3 dni albo nie bedzie zoladkowych problemó to znaczy ze jest ok :D

Gość babki
bedzie dobrze to juz "duze" "male" dziecko :-))

MaMani ale to nie chodzi tylko o wysypke lub problem żołądkowy.Uszkodzenia nerek niezdolnych do trawienia zbyt duzej ilosci białka nie stwirdzisz po kilku dniach.Powiedznie "nic mu nie jest,pije i żyje" jest powierzchowne,no ale moze rzeczywiscie jestem przewrazliwiona,bo Kuba miał w pierwszym roku zycia zagrozenie refluksem moczowo-nerkowym,stad ta troska i po prostu moj wybor:)

Kasia, ty sobie poczytaj skład modyfikowanego :O W dodatku sproszkowanego :O Szczerze mówiąc cieszę się, że moje dziecko nie polubiło tego gówna (i wcale mu się nie dziwię :P ;)

Gość nie wiem tego
trzeba gotowac to z kartonu?

Gość melasma55
A może lepiej podać mu jakieś MM? To przecież naturalny etap rozwoju każdego dziecka i sądzę, że bez problemu można takie mleko podać dziecku, szczególnie jeśli mówimy o mleku od Humany. Maja one bardzo dobry i bezpieczny skład, o którym możecie poczytać tutaj https://humana-baby.pl/ .